Millaista LUTissa on työskennellä? Kesätyöntekijät Liisa ja Maxim kertovat

Kauppatieteen opiskelijat Liisa Valvisto ja Maxim Goreansky viettävät kesän töissä LUT-kauppakorkeakoulussa. Tässä jutussa he kertovat, miltä kesän mittainen hyppy opiskelijasta henkilökunnan puolelle tuntuu.

23-vuotiaalla Maxim Goreanskylla on takanaan vuosi opiskelua International Marketing Management (MIMM) -ohjelmassa. Alun perin Moldovasta kotoisin oleva Maxim on asunut elämässään eri puolilla Eurooppaa. Suomi oli kuitenkin Maximille uusi tuttavuus, ja hän päätyi Lappeenrantaan kiinnostavan maisteriohjelman innoittamana.

”Ensimmäinen vuosi opiskelua täällä on ollut tosi hieno. Opiskelu on intensiivistä ja vaativaa, mutta olen oppinut paljon ja professorit ovat todella avuliaita”, Maxim kertoo.

Maximille mahdollisuus hakea ja päästä kesätöihin LUT-kauppakorkeakouluun oli oikea unelma.
”Työt antavat mahdollisuuden olla aito osa tätä yhteisöä, kehittyä ja tutustua ihmisiin syvemmällä tasolla. Se tuntuu askeleelta eteenpäin omalla uralla”, Maxim kertoo.

Maxim Goreansky

Kurkistus tutkijan työhön

LUT-kauppakorkeakoulussa työskentelee tänä kesänä 10 kesätyöntekijää. Heistä yksi työskentelee johdon assistentin tehtävissä ja loput tutkimusapulaisina.

”Moni kauppatieteen opiskelija menetti kesätyöt koronan takia, ja halusimme tarjota opiskelijoillemme kesätyöpaikkoja. Saimme yli 70 hakemusta, joten tarvetta töille selvästi oli”, kertoo varadekaani Anni-Kaisa Kähkönen.

Tutkimusapulaisena pääsee näkemään läheltä, kuinka tutkimusta tehdään. Anni-Kaisa toivoo, että ainakin osalle opiskelijoista kesätyöt herättävät innostuksen ja kiinnostuksen tutkijan uraa ja yliopistoelämää kohtaan.

Vuoden opiskelujen ja kesätöiden myötä Maxim onkin todella innostunut tutkijan uran mahdollisuudesta. Tutkimusapulaisena hän on saanut paljon vastuuta tutkimuksen tekemisestä, muun muassa datan keräämisestä ja kirjallisuuteen perehtymisestä.

”Se on ollut kiinnostavaa. On tosi motivoivaa, kun huomaa, että sinuun luotetaan. Siksi sitä haluaa tehdä oman parhaansa”, Maxim kertoo.

Hyppäys opiskelijamaailmasta henkilökunnan puolelle on ollut mielenkiintoinen. Maxim kiittelee sitä, kuinka ihmiset ovat välittömiä ja viestintä avointa. Jäykkää hierarkiaa ei ole, ja siksi ero opiskelijaelämään ei ole ollut kovinkaan iso. LUTissa töitä tehdään rennolla meiningillä ja iloisella otteella.

Liisa Valvisto

Helppo tulla juttuun

23-vuotias Liisa Valvisto päätti vastikään kolmannen opiskeluvuotensa LUT-kauppakorkeakoulussa. Liisan on tarkoitus jatkaa opintojaan rahoituksen (Strategic Finance and Analytics) maisteriohjelmaan.

Kesätyöt LUTilla tulivat Liisalle sopivaan saumaan. Hän oli keväällä vaihdossa Belgiassa, kun koronatilanne äityi ympäri Eurooppa pahaksi ja hän joutui palaamaan nopealla aikataululla takaisin Suomeen. Koska kesä oli tarkoitus viettää ulkomailla, ei kesäsuunnitelmia Suomeen juuri ollut. Siksikin kesätyö LUTissa oli onnenpotku ja oiva mahdollisuus kartoittaa omaa osaamista.

Liisa työskentelee LUT-kauppakorkeakoulussa johdon assistenttina. Hänen tehtävänsä ovat monipuolisia ja niihin kuuluu muun muassa tiedon keräämistä, jaottelua ja kyselyiden tekemistä.

”Olen tavoitellut alumneja ja rakentanut kyselypohjia tutkimusta tai muuta tiedonkeruuta varten. Nämä ovat olleet mukavia hommia. On kiva, että tehtävät ovat erilaisia ja monipuolisia”, Liisa kertoo.

Myös Liisan kokemusten mukaan LUTissa työskentely on mukavaa, ihmisten kanssa on helppo tehdä töitä ja apua saa aina tarvittaessa. Silti työt eivät ole ihan läpihuutojuttu.

”Tässä työssä pitää oppia tekemään päätöksiä ja ottaa vastuuta. Valmista mallia siihen, miten asiat on tehty aiemmin, ei välttämättä ole. Toisaalta apua saa hyvin sen hahmottamiseksi, missä asioissa voi toimia itsenäisesti ja tehdä omia ratkaisuja, ja mihin tarvitaan enemmän ohjeistusta ja yhteistyötä.”

Käteen jää työelämätaitoja ja kokemusta

Mitä työkesästä jää käteen? Paljon, toivovat Liisa ja Maxim.

Liisa toivoo, että hänelle työkesästä jää käteen työelämätaitoja, kuten oma-aloitteisuutta, itsenäisyyttä, töiden aikatauluttamista ja etätyötaitoja. Lisäksi hän haluaa oppia tutkimukseen tekemiseen käytettäviä taitoja, kuten erilaisten ohjelmistojen käyttöä.

Maxim ajattelee, että maisteriopintojen päätyttyä tutkimuksen tekemisestä voisi tulla jopa ura.

”Juuri nyt haluan päästä kiinni tutkijan mielenmaisemaan ja siihen, mitä se homma on. Olen valmis panostamaan tähän nyt, ja saa nähdä, mitä tulevaisuus tuo tulleessaan. Tutkijan uran aloittaminen Lappeenrannassa tuntuu yhdeltä ihan mahdolliselta vaihtoehdolta”, Maxim kertoo.