Minustako aktori? Mentoroinnista tukea ammatilliseen kasvuun

Kauppatieteiden ainejärjestö Enklaavin ja Suomen Ekonomien mentorointiohjelma tuo yhteen maisterivaiheen kauppatieteen opiskelijat ja jo työelämään siirtyneet, entiset LUTin kauppatieteen opiskelijat.

Huolellisesti valitut mentori–aktori-parit keskustelevat niin graduaiheista, työnhausta kuin omien vahvuuksien löytämisestä – yhteyttä voi pitää vaikka toiselle puolelle maailmaa.

Kenelle mentorointiohjelma sopii?

Parhaiten ohjelmasta hyötyvät opiskelijat, joilla on selkeä tavoite ja jotka haluavat aktiivisesti kehittää omaa osaamistaan. Tavoitteita voivat olla esimerkiksi urasuunnitelmien selkiyttäminen, oman ammattitaidon parantaminen tai yrittäjyyteen tutustuminen. Mentorointi vaatii myös avoimuutta ja sitoutumista kummaltakin osapuolelta.

Kuvassa mies heittää hatun ilmaan

Mitä hyötyä mentoroinnista on?

Ohjelman parasta antia ovat konkreettinen apu ja sparraus, jotka helpottavat korkeakoulusta valmistuvan siirtymistä työelämään. Aktorin tavoitteista riippuen mentori voi tarjota tukeaan CV:n hiomiseen, itsevarmuuden kasvattamiseen tai vaikkapa kuvankäsittelyohjelman käyttämiseen. Mentorointi onkin loistava tapa kehittää työelämävalmiuksia, löytää omia vahvuuksia sekä avata työnhakuun liittyviä solmukohtia.

Valmiiden vastausten sijaan mentorointi on uusien näkökulmien, kokemusten ja osaamisen jakamista mentorointiparin välillä. Aktori saa mentorista luottamuksellisen keskustelukumppanin. Parhaimmillaan yhteys voi jatkua ystävyytenä tai hyödyllisenä ammatillisena kontaktina pitkään ohjelman jälkeenkin.

Kuvassa henkilö katsoo laiturilta horisonttiin

Miten mentorointiparit tapaavat?

Puoli vuotta kestävän ohjelman aikana järjestetään kolme yhteistä tapaamista. Lisäksi aktori ja mentori pitävät yhteyttä rennossa hengessä – yhdet käyvät kävelyllä, toiset soittavat videopuheluita tai whatsappailevat. Mentorointi sujuu myös täysin etänä, sillä ohjelmaan on osallistuttu jopa Australiasta saakka.

Miten mentorointiparit valitaan?

Ohjelmaan osallistuvien parien muodostaminen alkaa huolellisella hakemuksiin perehtymisellä. Jotta yhteydenpito olisi antoisaa, Enklaavin edustajat etsivät aktorin taustan ja tavoitteiden perusteella sopivan mentorin. Esimerkiksi International Marketing Management -maisteriohjelmassa opiskelevalle, yrittäjyydestä kiinnostuneelle aktorille pyritään etsimään pariksi samasta ohjelmasta valmistunut alumni, joka toimii yrittäjänä.

Kuvassa nainen haaveilee

Miten ohjelmaan voi hakea?

Haku mentorointiohjelmaan avautuu syksyisin, ja tapaamisia järjestetään marraskuusta toukokuun puoleen väliin saakka. Oman osaamisen ja tavoitteiden kartoittamiseen kannattaa varata riittävästi aikaa, sillä huolellisesti tehtyjen hakemusten pohjalta syntyy timanttisia pareja. Ohjelmasta on tullut niin suosittu, että halukkaita on yleensä enemmän kuin ohjelmaan voidaan ottaa mukaan.

Juttuun haastateltiin kauppatieteiden ainejärjestö Enklaavin hallituksen varapuheenjohtaja Elviira Kairamoa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *