Mistä päin Suomea LUTin opiskelijat tulevat?

Syksyllä 2021 opintonsa LUT-yliopiston suomenkielisissä kandidaattiohjelmissa aloittaneista opiskelijoista yli 90 prosenttia tulee muualta kuin yliopiston Lappeenrannan kampuksen maakunnasta Etelä-Karjalasta.

Noin 45 prosenttia kaikista perusopiskelijoista tulee Uudeltamaalta. Seuraavaksi eniten opiskelijoita tulee Etelä-Karjalan (n. 9 prosenttia) ohella Kymenlaaksosta (n. 8 prosenttia) sekä Päijät-Hämeestä (n. 6 prosenttia).

Tekniikan opiskelijoissa eri maakuntia on edustettuna laajemmin kuin kauppatieteiden opiskelijoissa, mutta eroa selittää tekniikan ohjelmien runsaampi määrä.

Perehdytään seuraavaksi hieman tarkemmin LUTin opiskelijoiden kotimaakuntiin.

Kauppatieteiden opiskelijoista valtaosa tulee Uudeltamaalta

Korkeakoulujen kevään 2021 yhteishaussa LUT-yliopiston suomenkielisiin kandidaattiohjelmiin hyväksyttiin 580 uutta opiskelijaa. Kaikista opiskelijoista tekniikan aloille hyväksyttiin 440 opiskelijaa ja kauppatieteisiin 140 opiskelijaa.

Kauppatieteiden opiskelijoista noin 67 prosenttia tulee Uudeltamaalta, seuraavaksi eniten heitä tulee Kymenlaaksosta (n. 7 prosenttia), Etelä-Karjalasta (n. 4 prosenttia), Pohjois-Karjalasta (n. 4 prosenttia), Varsinais-Suomesta (n. 4 prosenttia) sekä Päijät-Hämeestä (n. 4 prosenttia). Loput opiskelijoista tulevat muutaman prosentin osuuksilla muun muassa Etelä-Savosta, Pohjois-Savosta, Keski-Suomesta ja Pirkanmaalta.

Kuvassa LUTin opiskelijoita

Tekniikan opiskelijoissa enemmän eroavaisuuksia

Kaikista tekniikan opiskelijoista noin 38 prosenttia tulee Uudeltamaalta. Seuraavaksi eniten heitä tulee Etelä-Karjalasta (noin 10 prosenttia), Kymenlaaksosta (noin 8 prosenttia), Päijät-Hämeestä (n. 7 prosenttia), Pohjois-Savosta (n. 6 prosenttia) sekä Pohjois-Karjalasta (n. 5 prosenttia), Keski-Suomesta (n. 5 prosenttia) ja Etelä-Savosta (n. 5 prosenttia).

Noin 1–4 prosentin osuudella opiskelijoita tulee useammasta maakunnasta, kuten Pirkanmaalta, Varsinais-Suomesta, Kanta-Hämeestä ja Pohjois-Pohjanmaalta.

Tekniikan puolella jakauma maakuntien välillä on hieman tasaisempi kuin kauppatieteiden puolella. Lisäksi tekniikan eri koulutusohjelmien välillä on jonkin verran eroavaisuuksia opiskelijoiden kotimaakunnissa.

Luvut on laskettu kevään 2021 yhteishaussa opiskelupaikan vastaan ottaneiden opiskelijoiden tietojen perusteella. Lisätietoja eri yliopistojen opiskelijoista ja heidän kotimaakunnistaan löytyy Opetushallinnon tilastopalvelu Vipusesta.

Kuvassa kansainvälisiä LUTin opiskelijoita

Kolmannes kaikista aloittavista tutkinto-opiskelijoista ulkomaalaisia

Kun mukaan lasketaan kaikki LUTissa opintonsa aloittavat tutkinto-opiskelijat, noin joka kolmas syksyisin aloittava opiskelija tulee Suomen rajojen ulkopuolelta. Kansainvälisiä opiskelijoita saapuu LUTiin vuosittain vaihto-opiskelijoiksi sekä kansainvälisiin kandidaatti- ja maisteriohjelmiin tutkinto-opiskelijoiksi.

Yliopiston käytävillä puhutaan ajoittain yli 40 kieltä kun noin 80 eri maan kansalaiset suuntaavat luennoilleen.