Mistä päin Suomea LUT:n opiskelijat tulevat?

Syksyllä 2017 opintonsa Lappeenrannan teknillisen yliopiston kandidaattiohjelmissa aloittavista opiskelijoista 88 prosenttia tulee muualta kuin yliopiston kotimaakunnasta Etelä-Karjalasta.

Yli kolmannes, noin 34 prosenttia kaikista perusopiskelijoista tulee Uudeltamaalta. Seuraavaksi eniten opiskelijoita tulee Etelä-Karjalan ohella Kymenlaaksosta, Päijät-Hämeestä sekä Etelä- ja Pohjois-Savosta.

Tekniikan opiskelijoissa eri maakuntia on edustettuna laajemmin kuin kauppatieteiden opiskelijoissa, mutta eroa selittää tekniikan ohjelmien runsaampi määrä.

Perehdytään seuraavassa hieman tarkemmin LUT:n opiskelijoiden kotimaakuntiin.

Kauppatieteiden opiskelijoista valtaosa tulee Uudeltamaalta

Korkeakoulujen kevään 2017 yhteishaussa LUT:hen valittiin yhteensä 474 uutta opiskelijaa. Tuosta määrästä kauppatieteiden opinnot aloittaa 120 opiskelijaa ja tekniikan ohjelmissa 354 opiskelijaa.

Kauppatieteiden opiskelijoista 65 prosenttia tulee Uudeltamaalta, Etelä-Karjalasta 12,5 prosenttia ja noin seitsemän prosenttia Päijät-Hämeestä. Loput opiskelijoista tulevat muutaman prosentin osuuksilla muun muassa Etelä-Savosta, Kymenlaaksosta ja Pirkanmaalta.

Tekniikan opiskelijoissa enemmän eroavaisuuksia

Kaikista tekniikan opiskelijoista Uudeltamaalta tulee noin 24 prosenttia opiskelijoista. Seuraavaksi eniten, 11 prosenttia, heistä tulee Etelä-Karjalasta, ja Kymenlaaksosta sekä Pohjois-Savosta molemmista yhdeksän prosenttia.

Tekniikan puolella myös Varsinais-Suomesta tulevien opiskelijoiden osuus on suuri, noin 7 prosenttia. Vertailun vuoksi kauppatieteiden puolella varsinaissuomalaisten osuus noin yhden prosentin.

Tekniikassa koulutusohjelmien välillä on opiskelijoiden kotimaakunnissa jonkun verran eroavaisuuksia.

Esimerkiksi tuotantotalouden koulutusohjelmaan opiskelijoita tulee eniten Uudenmaalta ja Varsinais-Suomesta, kun taas konetekniikassa Uudenmaan jälkeen eniten opiskelijoita tulee Pohjois-Savosta.

Ympäristötekniikan koulutusohjelmaan puolestaan eniten opiskelijoita tulee Pirkanmaalta ja Uudeltamaalta toiseksi eniten.

Luvut on laskettu kevään 2017 yhteishaussa valittujen uusien opiskelijoiden tietojen perusteella. Maakunnallinen jakauma on kuitenkin useamman vuoden pysytellyt lähes vakiona. Lisää ja tarkempia tietoja eri yliopistojen opiskelijoista ja heidän kotimaakunnistaan löytyy Opetushallinnon tilastopalvelu Vipusesta.

Kolmannes kaikista aloittavista tutkinto-opiskelijoista ulkomaalaisia

Kun mukaan lasketaan kaikki LUT:ssä opintonsa aloittavat tutkinto-opiskelijat, noin joka kolmas syksyisin aloittava opiskelija tulee Suomen rajojen ulkopuolelta. Kansainvälisiä opiskelijoita saapuu LUT:hen vuosittain vaihto-opiskelijoiksi sekä kansainvälisiin maisteriohjelmiin suorittamaan kaksivuotista maisteritutkintoa.

Yliopiston käytävillä puhutaan ajoittain yli 40 kieltä kun noin 70 eri maan kansalaiset suuntaavat luennoilleen.