Mistä päin Suomea LUTin opiskelijat tulevat?

Syksyllä 2020 opintonsa LUT-yliopiston kandidaattiohjelmissa aloittaneista opiskelijoista yli 90 prosenttia tulee muualta kuin yliopiston Lappeenrannan kampuksen maakunnasta Etelä-Karjalasta.

Lähes puolet eli noin 47,2 prosenttia kaikista perusopiskelijoista tulee Uudeltamaalta. Seuraavaksi eniten opiskelijoita tulee Etelä-Karjalan (n. 7 prosenttia) ohella Varsinais-Suomesta (6,2 prosenttia), Pirkanmaalta (5,5 prosenttia) sekä Päijät-Hämeestä (5,1 prosenttia).

Tekniikan opiskelijoissa eri maakuntia on edustettuna laajemmin kuin kauppatieteiden opiskelijoissa, mutta eroa selittää tekniikan ohjelmien runsaampi määrä.

Perehdytään seuraavassa hieman tarkemmin LUTin opiskelijoiden kotimaakuntiin.

Kauppatieteiden opiskelijoista valtaosa tulee Uudeltamaalta

Korkeakoulujen kevään 2020 yhteishaussa LUT-yliopistoon hyväksyttiin yhteensä 610 uutta opiskelijaa. Luku sisältää valtion keväällä 2020 rahoittamat 130 lisäaloituspaikkaa LUTille. Kaikki lisäpaikat kohdennettiin valintakoevalintaan.

Kaikista opiskelijoista tekniikan aloille hyväksyttiin 470 opiskelijaa ja kauppatieteisiin 140 opiskelijaa.

Kauppatieteiden opiskelijoista 54,2 prosenttia tulee Uudeltamaalta, seuraavaksi eniten heitä tulee Etelä-Karjalasta (7 prosenttia), Päijät-Hämeestä (5,5 prosenttia), Varsinais-Suomesta (5,8 prosenttia) sekä Pirkanmaalta ja Kymenlaaksosta (n. 4,7 prosenttia). Loput opiskelijoista tulevat muutaman prosentin osuuksilla muun muassa Pohjois-Karjalasta, Keski-Suomesta, Kanta-Hämeestä sekä Pohjois- ja Etelä-Savosta.

Tekniikan opiskelijoissa enemmän eroavaisuuksia

Kaikista tekniikan opiskelijoista Uudeltamaalta tulee noin 37,5 prosenttia opiskelijoista. Seuraavaksi eniten heitä tulee Etelä-Karjalasta (noin 8,5 prosenttia), Varsinais-Suomesta (6,8 prosenttia) sekä Pirkanmaalta (n. 6,7 prosenttia) sekä Kymenlaaksosta ja Päijät-Hämeestä (4,6 prosenttia).

Noin 3,5–4 prosentin osuudella opiskelijoita tulee useammasta maakunnasta: Pohjois-Savosta, Pohjois-Karjalasta, Keski-Suomesta, Etelä-Savosta sekä Kanta-Hämeestä.

Tekniikan puolella jakauma maakuntien välillä on hieman tasaisempi kuin kauppatieteiden puolella. Lisäksi tekniikan eri koulutusohjelmien välillä on jonkun verran eroavaisuuksia opiskelijoiden kotimaakunnissa.

Luvut on laskettu kevään 2020 yhteishaussa opiskelupaikan vastaan ottaneiden opiskelijoiden tietojen perusteella. Maakunnallinen jakauma on pysytellyt useamman vuoden samansuuntaisena. Lisätietoja eri yliopistojen opiskelijoista ja heidän kotimaakunnistaan löytyy Opetushallinnon tilastopalvelu Vipusesta.

Kolmannes kaikista aloittavista tutkinto-opiskelijoista ulkomaalaisia

Kun mukaan lasketaan kaikki LUTissa opintonsa aloittavat tutkinto-opiskelijat, noin joka kolmas syksyisin aloittava opiskelija tulee Suomen rajojen ulkopuolelta. Kansainvälisiä opiskelijoita saapuu LUTiin vuosittain vaihto-opiskelijoiksi sekä kansainvälisiin kandidaatti- ja maisteriohjelmiin tutkinto-opiskelijoiksi.

Yliopiston käytävillä puhutaan ajoittain yli 40 kieltä kun noin 80 eri maan kansalaiset suuntaavat luennoilleen.