Mitä lukion jälkeen – välivuosi vai ei?

Lukion jälkeen voi suunnitelmissa olla välivuoden pitäminen tai suoraan kouluun pyrkiminen. Koulupaikka voi aueta heti ensimmäisellä yrittämällä, mutta joskus suunnitelmat eivät mene ihan niin kuin odottaa niiden menevän.

Tutkimuksen mukaan 30 prosenttia lukiolaisista aikoo tarkoituksellisesti jättää hakematta jatko-opintoihin lukion jälkeen (Kun koulu loppuu -tutkimus 2018). Samanaikaisesti uusista ylioppilaista vain n. 28% jatkaa opintoja suoraan samana vuonna (Tilastokeskus 2018).

Syitä tähän on monia: osa lähtee armeijaan, toiset eivät tiedä mitä haluaisivat tehdä ”isona” ja jotkut vain kaipaavat tiukan lukiorutistuksen jälkeen hengähdystauon. Ensikertalaiskiintiö myös saattaa vaikuttaa siihen, että toisella tai kolmannella hakusijalla olevaa paikkaa ei oteta vastaan, vaikka käytännössä kiintiön merkitys on ollut pieni.

Olemme koonneet kolmen opiskelijan tarinat lukion jälkeisestä ajasta.

Miia, kauppatieteet

Piditkö välivuoden? Kuinka monta?

Pidin neljä välivuotta. Hain ylioppilaskirjoitusten jälkeen kyllä opiskelemaan, mutten päässyt. Hain kahdesti oikeustieteelliseen ja kolmesti kauppatieteelliseen. Jos olisin päässyt ensimmäisellä yrittämällä sisään, olisin ensinnäkin väärässä yliopistossa lukemassa väärää pääainetta.

Olitko tyytyväinen ratkaisuusi?

Tarkoituksenani ei ollut tehdä tämänlaista ratkaisua. Vasta yliopistossa löytynyt lukihäiriöni teki sisäänpääsystä todella haastavaa, ja sainkin koettaa onneani yhteensä viisi kertaa eri pääsykokeissa. Otin kuitenkin jokaisesta välivuodestani kaiken ilon irti: tein töitä ahkerasti ja halusin olla paras mahdollinen työntekijä.

kt9ckzwefcg-blake-wisz

Työskentelin ensin Hesburgerissa, jossa ahkeruuteni ja panostukseni palkittiin eri ylennyksillä ja pääsin työskentelemään jopa ravintolapäällikkönä. Tämä työkokemus on ollut suuressa roolissa, kun olen hakenut oman alan kesätöitä. Sainkin kesätöitä Roviolta, jossa tämä opiskelua edeltävä työkokemus katsottiin suureksi eduksi. Työskentelin viimeisenä välivuotenani myös Stadiumissa, jossa jatkoin myös ensimmäisen vuoden opintojen ajan työskentelyä.

Koen kokonaisuudessaan, että välivuodet muovasivat minut valmiiksi yliopistoon. Yliopistoon sisään päästyäni tiesin tasan tarkkaan mitä haluan elämälläni tehdä. Motivaatiota kouluhommiin ei ole tarvinnut metsästää ympäriinsä, vaan olen suorittanut ahkerasti kursseja ja tiedän mihin hakea töihin kun valmistun maisteriksi. En vaihtaisi välivuosiani mistään hinnasta pois, sillä niiden ansiosta olen juuri sellainen ihminen ja opiskelija, jollainen haluan olla.


Valtteri, kauppatieteet

Piditkö välivuoden? Kuinka monta?

Kirjoittaessani ylioppilaaksi minulla ei käynyt mielessäkään rankan yo-rupeaman jälkeen alkaa miettiä vielä korkeakouluhakuja. Vietin melkein kolme välivuotta, joista yksi kului laivaston siivellä ja loput töiden parissa. Melko pian aloin epäillä valintaani viettää välivuosi, vaikka välivuodessa on omat puolensa.

oqhxavtpv4y-usamah-khan

Olitko tyytyväinen ratkaisuusi?

Välivuoden aikana on ainutlaatuinen mahdollisuus tehdä jotain aivan erilaista pitkän opiskelurupeaman jälkeen. Moni lähtee kiertämään maailmaa reppureissaillen, toiset tekevät töitä ja tienaavat rahaa ehkä tulevia suunnitelmia varten. Päätin itse kerryttää työkokemusta aluksi R-kioskilla ja myöhemmin vaateliike Zarassa.

Vaikka jossain vaiheessa koin suurta turhautumista työtehtävien rutiininomaisuudesta, sain työelämässä myös valtavasti kokemusta työskentelystä erilaisissa tehtävissä ja erilaisten ihmisten parissa. Moni mieltää hanttihommat pakolliseksi pahaksi, jos ei muuta työtä saa, mutta omasta kokemuksesta voin sanoa, että jokainen työtehtävä on myös oppimiskokemus, jota ei kannata liikaa aliarvioida. Aikaisemmasta työkokemuksesta oli valtavasti hyötyä hakiessani oman alan kesätöitä ensimmäisen opiskeluvuoteni jälkeen. Välivuodet osoittautuivat jälkikäteen todella antoisiksi.

Toisaalta kehotan kaikkia abeja harkitsemaan vakavasti korkeakouluun hakemista heti ylppärikeväänä, nimittäin omakohtainen kokemus ja valitsemani välivuodet saivat minut epäilemään vahvasti valintaani. Vaikka välivuosien aikana voi kartoittaa elämäntaitoja ja rakentaa työkokemusta, olen vahvasti sitä mieltä, että helpommalla olisin päässyt, mikäli olisin vain jaksanut päntätä muutaman kuukauden ajan abikeväänä.

Muutaman lukukuukauden sijasta käytin hakukeväänä viisi kuukautta ja yli 500 tuntia lukemiseen. Jälkiviisaana hakisin välittömästi ylioppilaskirjoitusten jälkeen opiskelemaan, koska hyvin muistissa olevilla opiskelutaidoilla pääsykokeisiinkin valmistautuminen sujuisi helpommin – varsinkin nyt kun pääsykokeet perustuvat pääasiassa lukiokursseihin kauppatieteissä.

jrlslrpk6ek-pro-image-photography


Oona, ympäristötekniikka

Piditkö välivuoden? Kuinka monta?

Ylioppilaskirjoitusten aikaan en ollut aivan varma, mitä haluaisin opiskella, mutta rakennusala minulla oli ollut pidempään mielessä. Olin kuitenkin päättänyt, että haluan päästä heti opiskelemaan, sillä en tiennyt, miten olisin välivuoden kuluttanut, ja se tuntui ajan haaskaukselta. Teknillisessä yliopistossa kun ensimmäinen vuosi on hyvin paljon perusopintoja, voisin joka tapauksessa hyväksilukea suuren osan kursseista, vaikka päättäisinkin vaihtaa alaa.

Olitko tyytyväinen ratkaisuusi?

Olin siis päättänyt laittaa rakennustekniikan ensimmäiseksi hakutoiveeksi, mutta piti keksiä niin sanottu b-vaihtoehto, jos ovet rakennustekniikalle eivät aukeaisi. Selasin LUTin hakijanopasta ja siitä koulutustarjonnasta ympäristötekniikka kuulosti eniten omalta. Näin jälkeenpäin tuntuu siltä, että otin koko yhteisvalinnan aika kevyesti ja hain sinne, mikä tuntui sillä hetkellä hyvältä, mutta onneksi valinnat ovat osoittautuneet hyviksi.

Kun sitten valintatulokset kesällä tulivat, olin iloinen, että olin päässyt sisään, sillä sehän oli ollut päätavoite. Kirjeessä luki kuitenkin rakennustekniikan sijaan ympäristötekniikka, enkä oikein edes tiennyt mihin olin lähdössä, saati sitten mitä opiskelemaan. Pian kuitenkin huomasin viihtyväni Lappeenrannassa enemmän kuin hyvin ja ala tuntuikin omalta. Ajatukset seuraavan kevään yhteisvalinnasta ja alan vaihtamisesta unohtuivat fuksivuoden aikana, sillä viihdyin ympäristötekniikalla alusta asti niin hyvin.

Sen sijaan, että olisin palloillut päättömänä välivuoden, päätin lähteä kokeilemaan onneani vieraan alan parissa. Se osoittautui parhaaksi päätökseksi ikinä. Rohkaisisinkin siis kaikkia opiskelemaan hakevia tarttumaan uteliaasti erilaisiin mahdollisuuksiin, etenkin jos oma päämäärä ei ole täysin selvä. Joskus sen oman jutun löytää vähän kuin vahingossa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *