Mitä lukion jälkeen – välivuosi vai ei?

Lukion jälkeen voi suunnitelmissa olla välivuoden pitäminen tai suoraan kouluun pyrkiminen. Koulupaikka voi aueta heti ensimmäisellä yrittämällä, mutta joskus suunnitelmat eivät mene ihan niin kuin odottaa niiden menevän.

Tutkimuksen mukaan 26 prosenttia lukiolaisista aikoo tarkoituksellisesti jättää hakematta jatko-opintoihin lukion jälkeen (Kun koulu loppuu -tutkimus 2016).

Olemme koonneet kolmen opiskelijan tarinat lukion jälkeisestä ajasta.

Miia Ruuskanen, kauppatieteet

Piditkö välivuoden? Kuinka monta?

Pidin neljä välivuotta. Hain ylioppilaskirjoitusten jälkeen kyllä opiskelemaan, mutten päässyt. Hain kahdesti oikeustieteelliseen ja kolmesti kauppatieteelliseen. Jos olisin päässyt ensimmäisellä yrittämällä sisään, olisin ensinnäkin väärässä yliopistossa lukemassa väärää pääainetta.

Olitko tyytyväinen ratkaisuusi?

Tarkoituksenani ei ollut tehdä tämänlaista ratkaisua. Vasta yliopistossa löytynyt lukihäiriöni teki sisäänpääsystä todella haastavaa, ja sainkin koettaa onneani yhteensä viisi kertaa eri pääsykokeissa. Otin kuitenkin jokaisesta välivuodestani kaiken ilon irti: tein töitä ahkerasti ja halusin olla paras mahdollinen työntekijä.

kt9ckzwefcg-blake-wisz

Työskentelin ensin Hesburgerissa, jossa ahkeruuteni ja panostukseni palkittiin eri ylennyksillä ja pääsin työskentelemään jopa ravintolapäällikkönä. Tämä työkokemus on ollut suuressa roolissa, kun olen hakenut oman alan kesätöitä. Sainkin kesätöitä Roviolta, jossa tämä opiskelua edeltävä työkokemus katsottiin suureksi eduksi. Työskentelin viimeisenä välivuotenani myös Stadiumissa, jossa jatkoin myös ensimmäisen vuoden opintojen ajan työskentelyä.

Koen kokonaisuudessaan, että välivuodet muovasivat minut valmiiksi yliopistoon. Yliopistoon sisään päästyäni tiesin tasan tarkkaan mitä haluan elämälläni tehdä. Motivaatiota kouluhommiin ei ole tarvinnut metsästää ympäriinsä, vaan olen suorittanut ahkerasti kursseja ja tiedän mihin hakea töihin kun valmistun maisteriksi. En vaihtaisi välivuosiani mistään hinnasta pois, sillä niiden ansiosta olen juuri sellainen ihminen ja opiskelija, jollainen haluan olla.


Valtteri Rautiainen, kauppatieteet

Piditkö välivuoden? Kuinka monta?

Kirjoittaessani ylioppilaaksi vuonna 2012 minulla ei käynyt mielessäkään rankan yo-rupeaman jälkeen alkaa miettiä vielä korkeakouluhakuja. Vietin melkein kolme välivuotta, joista yksi kului laivaston siivellä ja loput töiden parissa. Melko pian aloin epäillä valintaani viettää välivuosi, vaikka välivuodessa on omat puolensa.

oqhxavtpv4y-usamah-khan

Olitko tyytyväinen ratkaisuusi?

Välivuoden aikana on ainutlaatuinen mahdollisuus tehdä jotain aivan erilaista pitkän opiskelurupeaman jälkeen. Moni lähtee kiertämään maailmaa reppureissaillen, toiset tekevät töitä ja tienaavat rahaa ehkä tulevia suunnitelmia varten. Päätin itse kerryttää työkokemusta aluksi R-kioskilla ja myöhemmin vaateliike Zarassa.

Vaikka jossain vaiheessa koin suurta turhautumista työtehtävien rutiininomaisuudesta, sain työelämässä myös valtavasti kokemusta työskentelystä erilaisissa tehtävissä ja erilaisten ihmisten parissa. Moni mieltää hanttihommat pakolliseksi pahaksi, jos ei muuta työtä saa, mutta omasta kokemuksesta voin sanoa, että jokainen työtehtävä on myös oppimiskokemus, jota ei kannata liikaa aliarvioida. Aikaisemmasta työkokemuksesta oli valtavasti hyötyä hakiessani oman alan kesätöitä ensimmäisen opiskeluvuoteni jälkeen. Välivuodet osoittautuivat jälkikäteen todella antoisiksi.

Toisaalta kehotan kaikkia abeja harkitsemaan vakavasti korkeakouluun hakemista heti ylppärikeväänä, nimittäin omakohtainen kokemus ja valitsemani välivuodet saivat minut epäilemään vahvasti valintaani. Vaikka välivuosien aikana voi kartoittaa elämäntaitoja ja rakentaa työkokemusta, olen vahvasti sitä mieltä, että helpommalla olisin päässyt, mikäli olisin vain jaksanut päntätä muutaman kuukauden ajan abikeväänä.

Muutaman lukukuukauden sijasta käytin 2015 keväänä viisi kuukautta ja yli 500 tuntia lukemiseen. Jälkiviisaana hakisin välittömästi ylioppilaskirjoitusten jälkeen opiskelemaan, koska hyvin muistissa olevilla opiskelutaidoilla pääsykokeisiinkin valmistautuminen sujuisi helpommin.

jrlslrpk6ek-pro-image-photography


Oona Saarinen, ympäristötekniikka

Piditkö välivuoden? Kuinka monta?

Kirjoitin ylioppilaaksi keväällä 2014. Silloin en ollut aivan varma, mitä haluaisin opiskella, mutta rakennusala minulla oli ollut pidempään mielessä. Olin kuitenkin päättänyt, että haluan päästä heti opiskelemaan, sillä en tiennyt, miten olisin välivuoden kuluttanut, ja se tuntui ajan haaskaukselta. Teknillisessä yliopistossa kun ensimmäinen vuosi on hyvin paljon perusopintoja, voisin joka tapauksessa hyväksilukea suuren osan kursseista, vaikka päättäisinkin vaihtaa alaa.

Olitko tyytyväinen ratkaisuusi?

Olin siis päättänyt laittaa rakennustekniikan ensimmäiseksi hakutoiveeksi, mutta piti keksiä niin sanottu b-vaihtoehto, jos ovet rakennustekniikalle eivät aukeaisi. Selasin LUT:n hakijanopasta ja siitä koulutustarjonnasta ympäristötekniikka kuulosti eniten omalta. Näin jälkeenpäin tuntuu siltä, että otin koko yhteisvalinnan aika kevyesti ja hain sinne, mikä tuntui sillä hetkellä hyvältä, mutta onneksi valinnat ovat osoittautuneet hyviksi.

Kun sitten valintatulokset kesällä tulivat, olin iloinen, että olin päässyt sisään, sillä sehän oli ollut päätavoite. Kirjeessä luki kuitenkin rakennustekniikan sijaan ympäristötekniikka, enkä oikein edes tiennyt mihin olin lähdössä, saati sitten mitä opiskelemaan. Pian kuitenkin huomasin viihtyväni Lappeenrannassa enemmän kuin hyvin ja ala tuntuikin omalta. Ajatukset seuraavan kevään yhteisvalinnasta ja alan vaihtamisesta unohtuivat fuksivuoden aikana, sillä viihdyin ympäristötekniikalla alusta asti niin hyvin.

Sen sijaan, että olisin palloillut päättömänä välivuoden, päätin lähteä kokeilemaan onneani vieraan alan parissa. Se osoittautui parhaaksi päätökseksi ikinä. Rohkaisisinkin siis kaikkia opiskelemaan hakevia tarttumaan uteliaasti erilaisiin mahdollisuuksiin, etenkin jos oma päämäärä ei ole täysin selvä. Joskus sen oman jutun löytää vähän kuin vahingossa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *