Mitä on antikulutus? Uusi sovellus auttaa vähentämään kulutusta

Maailman luonnonvarat ehtyvät nopeasti. Maailman ylikulutuspäivällä tarkoitetaan päivää, jolloin vuosittaiset uusiutuvat luonnonvarat on kulutettu loppuun. Se tulee vuosi vuodelta aiemmin. Yli 60 % maailman kasvihuonekaasupäästöistä syntyy tavallisten ihmisten jokapäiväisestä kulutuksesta. Useless Company Oy kehottaa ihmisiä kuluttamaan vähemmän eli hakee keinoja helpottaa antikulutusta.

Antikulutuksen keinoja tutkiva yritys Useless Company Oy sai alkunsa LUT:n kestävyysmuutoksen tutkimusryhmässä. Yhtiön taustalla on joukko LUT:n ympäristötekniikan ja kestävyystutkimuksen alumneja.

Perehtymällä Tilastokeskuksen keräämään aineistoon ryhmä paljasti mittavan vähennyspotentiaalin keskimääräisen suomalaisen kotitalouden vuosikulutuksessa.

Selvisi, että vuosikulutusta voitaisiin melko pienillä toimenpiteillä leikata kymmenellä prosentilla. Kymmenyksen vähentäminen merkitsisi lähes kymmentä miljardia euroa koko kansantalouden tasolla.

”Pelkkä ympäristövaikutusten tiedostaminen ei riitä, tarvitaan toimintaa”, sanovat toimitusjohtaja, Maija Leino sekä perustajajäsen ja osakas Paavo Tertsunen.

Jokainen säästetty euro on ympäristöteko

Tänä vuonna Useless Company aikoo tuoda markkinoille antikulutussovelluksen. Sovelluskehityksellä tähdätään tuotteeseen, joka paitsi herättelee ihmisiä pohtimaan omaa kulutustaan, myös tarjoaa kevyen ja helpon keinon vähentää sitä.

”Kamppaillaan sitä käsitystä vastaan, että ympäristömyönteinen elämä olisi kallista. Emme halua pakottaa ketään luopumaan mistään, mutta jokaisen olisi hyvä osata perustella, miksi ostaa mitä ostaa”, sanovat Leino ja Tertsunen.

”Antikuluttaminen onnistuu keneltä tahansa ja milloin vain. Kun esimerkiksi sipsit ja sisustustyynyt jätetään toistuvasti kaupan hyllylle, rahaa alkaa jäädä säästöön. Jokainen kuluttamattajättämispäätös on siis jo itsessään askel oikeaan suuntaan.”

Yhtiön visio on, että jokainen säästetty euro on ympäristöteko.

Antikulutettu raha voidaan sijoittaa kestävyyden kannalta hyödyllisiin hankkeisiin

Pankkitilillä seisova raha karkaa helposti takaisin kiertoon. Pidemmällä tähtäimellä myös säästöjen ostovoima heikkenee inflaation vuoksi. Kulutuksen vähentämisen lisäksi säästöt tulee siis sitoa johonkin tuottavaan. Useless-sovellus auttaa käyttäjää määrittelemään itselleen henkilökohtaisen sijoitusportfolion kestävistä hankkeista.

“Kyseessä on alusta, jonne hyväksytään ainoastaan kestäviä sijoituskohteita. Me siis tavallaan välitämme joukkorahoitusta sitä tarvitseviin projekteihin”, kertoo Leino.

LUT:n kestävyystutkimuksen alumnit Useless Companyn taustalla

Yrityksen toiminta on erityisesti saanut julkisuutta osakkaana toimivan LUT:n ympäristötalouden ja –johtamisen professori Lassi Linnasen avulla. Kuitenkin yhtiö toimii osakkaidensa välisessä tiiviissä yhteistyössä.

Leinon ja Tertsusen mukaan Uselessin kestävyyskriteerien määrittämisessä erityisesti elinkaariajattelun ja ympäristöjohtamisen opinnoista on apua. Myös ymmärrys siitä, kuinka nopeasti kestävyysmuutoksia on saatava aikaan vahvisti päätöstä perustaa oma yritys.

Paavo Tertsunen viimeistelee tällä hetkellä antikulutukseen liittyvää diplomityötään LUT:lla.

“Ansaintamallimme on yhdistelmä perinteistä ja uutta. Se perustuu sekä käyttäjältä että sijoituskohteita ylläpitäviltä yrityksiltä perittäviin provisiomaksuihin”, Tertsunen valottaa Useless Companyn ansaintalogiikkaa.

“Pyrimme pitämään paitsi sijoittamisen kustannukset myös niiden tuotto-odotukset maltillisina.”