Muutto omaan kotiin – vinkkilista muuttajalle

Opiskelupaikan saamisen myötä seuraava iso askel on muutto ensimmäiseen omaan kotiin. Muuttaessa tulee huolehtia monesta käytännön asiasta, joten kokosimme alle listan muuttamisen tueksi.

Asuntoja on hyvin tarjolla molemmissa kampuskaupungeissaimme, Lappeenrannassa ja Lahdessa. Opiskelija-asuntoja Lappeenrannassa vuokraa Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiö LOAS ja Lahdessa Lahden Talot.

Tässä jutussa keskitymme Lappeenrantaan muuttamiseen, sillä LUTin Lappeenrannan kampuksella järjestetään kaikki suomenkieliset kandidaattiohjelmat.

Mitä ottaa huomioon muuttaessa?

• Kuukausibudjetti
  • Vuokra-asunto ja -sopimus
  • Osoitteenmuutos
  • Sähkösopimus
  • Vesimaksut
  • Vakuutus
  • Netti
  • Mitä uuteen kotiin tarvitaan?

Budjetti

Lähtökohta oman muuton ja arjen suunnittelulle on budjetti. Listasimme alle, mitä tukia elämisen rahoittamiseen opiskelija saa:

• Opintoraha 252,76 €/kk opiskelukuukausille (oletus syys-toukokuu, yht. 9 kk)
    • Opintolaina 650 €/kk opiskelukuukausille
    • Asumistuki 320 €/kk
      • maksimituki vuokra-asunnolle Lappeenrannassa – asumistuki kattaa 80 prosenttia enimmäisasumismenoista Lappeenrannan alueella.

Yhteensä 1 222,76 €/kk, ilman opintolainaa 572,76 €/kk.

Opintotuen päätös (sisältää sekä opintorahan että opintolainan) sekä asumistuki haetaan Kelalta. Opintolaina haetaan erikseen pankilta Kelan takauksella, mutta muut tuet Kela maksaa suoraan tilillesi.

Voit laskea Kelan laskurien avulla tarkan summan tuista, joita voit saada. Esimerkiksi asumistukeen ja opintorahaan vaikuttavat myös opiskelijan omat tulot, kuten kesä- tai osa-aikatyöt.

Hyödyllisiä Kelan laskureita:

Vuokra-asunto ja -sopimus

Asunnon etsintä kannattaa aloittaa heti, kun tieto opiskelupaikasta on varmistunut. Asuntoja löytyy sekä LOASilta että yksityisiltä. Yksiöiden hintataso Lappeenrannassa on noin 300–500 €/kk. LOASin yksiöt ovat yleensä edullisempia kuin yksityisten.

On hyvä muistaa, että muuttaessasi LOASin asuntoon sinun ei tarvitse itse huolehtia sähköstä tai netistä, sillä ne sisältyvät vuokraan.

Yksityisen puolen asuntoja voi etsiä netistä (esim. Oikotie, Facebook-ryhmät, tutut), LOASin asuntoja sen sijaan haetaan LOASin nettisivuilla olevan lomakkeen kautta.

Koska oman asunnon etsiminen on valtaosalle uusi asia, kannattaa ottaa mukaan toinen, mielellään kokeneempi henkilö tueksi asunnon näyttöön. Myös vuokrasopimuksen läpikäymiseen ennen sen allekirjoittamista on hyvä kysyä neuvoa kokeneemmilta.

Vuokra-asumiseen liittyy myös vuokravakuus (ts. takuuvuokra), joka on sopimuskohtainen. Vuokralainen takaa sillä, että pitää huolta asunnosta. Vuokravakuus on yleensä 1–3 kuukauden vuokran suuruinen ja se maksetaan vuokrasuhteen alussa. Vakuudesta kannattaa tiedustella siis hyvissä ajoin.

LOASin asunnoissa vuokravakuus on yhden kuukauden vuokra. Vuokravakuuden saa takaisin, kun asunnosta muuttaa pois.

Osoitteenmuutos

Muuttaessa uuteen kotiin sinun tulee tehdä muuttoilmoitus. Samalla ilmoituksella voi tehdä osoitemuutoksen Postiin sekä väestörekisteriin. Osoitemuutos voi olla joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva. Kotiosoitteen vaihdos on tärkeä, sillä jotkut kunnan palveluista (kuten osa terveydenhoitopalveluista) kuuluvat vain kunnan asukkaille.

Osoitteenmuutoksen voit tehdä Postin sivuilla.

Sähkösopimus

Sähkösopimus kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Sitä tehdessä on hyvä huomioida, että sopimus sähköyhtiön kanssa tuo vasta osan kuluista – sähköyhtiö kannattaa kilpailuttaa. Sen lisäksi paikallinen sähköverkon ylläpitäjä, Lappeenrannassa se on Lappeenrannan Energia, laskuttaa sähkön siirrosta kuukausittain sen mukaan, kuinka paljon sähköä on käyttänyt.

Tavallisesti sähkön siirto ja itse sähkö maksavat yhtä paljon. LOASin asuntojen vuokra sisältää useimmiten myös sähkön.

Vesimaksut

Vesimaksu on kuukausittainen kulu vuokran ja sähkön lisäksi. Vesimaksu vaihtelee asunnon mukaan: se voi kuulua vuokraan tai olla erillinen kuukausimaksu vuokran päälle.

Jos vesimaksu on erillinen, se voi olla joko kiinteä tai riippua kulutuksen mukaan, kuten uudemmissa kerrostaloissa. Kiinteä maksu on yleensä 15–20 euroa, mutta myös kulutuksen mukainen maksu on samaa suuruusluokkaa.

Vakuutus

Irtaimistovakuutus turvaa vuokralaisen omia kalusteita ja vuokraisäntä usein velvoittaa sitä. Vakuutuksen hinta riippuu asuntotyypistä ja asunnon koosta. Vakuutuksen hintaa kannattaa kysyä useammasta vakuutusyhtiöstä.

Esimerkiksi 30 neliön kerrostaloyksiön voi vakuuttaa vuodeksi noin 60–90 eurolla vakuutusyhtiöstä riippuen. Asunnossa kiinteästi olevien laitteiden (kuten liesi ja jääkaappi) vakuutus on asunnon omistajan vastuulla.

Netti

Ilmiselvä tarve omaan kotiin. Tähän on monia eri ratkaisuja: osa ostaa reitittimen, toiselle riittää mokkula tai vaikka puhelimen netin jakaminen. LOASin asuntojen vuokra sisältää myös netin.

Mitä uuteen kotiin tarvitaan?

Se, mitä kaikkea omaan kotiin tarvitsee hankkia, riippuu siitä, muutatko kalustettuun vai kalustamattomaan asuntoon. Esimerkiksi LOASilla ja yksityisilläkin asuntomarkkinoilla on tarjolla myös valmiiksi kalustettuja asuntoja. LOASilla kalustettujen asuntojen perusvarusteisiin kuuluvat muun muassa sänky, kirjoitus- ja ruokapöytä, työtuoli, kirjahylly ja kattovalaisin.

Kalustamattomaan asuntoon on monta erilaista tapaa hankkia tarvittavia kalusteita: käytettynä sukulaisilta, kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista tai uutena kaupoista ja esimerkiksi netin kautta tilaamalla. Kalusteiden lisäksi tarvitset muun muassa astioita, valaisimia, mattoja, siivoustarvikkeita ja niin edelleen.

Alla pari kattavaa muistilistaa siitä, mitä kaikkea uuteen kotiin tarvitsee:

Oikotie.fi: Muutto ensimmäiseen omaan kotiin – mitä kaikkea tarvitaan?
Muuttomaailma.fi: Tavaroita ensimmäiseen kotiin -muistilista