Muutto omaan kotiin

Monille se jännittävin juttu opiskelemaan  lähtemisessä on omaan kotiin muuttaminen ja omillaan eläminen. Tämän vuoksi kirjoitan nyt teille siitä, miten Lappeenrannasta voi asunnon löytää eri teitä ja millaisia opiskelija-asunnot täällä yleensä ovat.

LOAS

LOAS eli Lappeenrannan opiskelija-asuntosäätiö tarjoaa valtaosalle täällä opiskelevista katon pään päälle. Ensimmäisen vuoden opiskelijat asuvat yleisesti ottaen soluissa, sillä yksiöihin jonottaminen voi kestää sen verran kauan, että ihan ensimmäisenä syksynä tätä kautta ei ole mahdollista yksin asua. Soluasunnoissa asuu yleensä kaksi tai kolme opiskelijaa, joilla on omat makuuhuoneet lukittavilla ovilla ja yhteiset keittiö ja wc-tilat.

Asuntosäätiön kämpät sijaitsevat ympäri Lappeenrantaa. Asuntoja on siis 200 m:n päässä yliopistolta, keskustassa ja lähes koko matkalla tällä välillä. Jokaiselle löytyy varmasti täydellinen sijainti omien halujen ja tarpeiden mukaan.

LOAS:n asunnot ovat edullisia verrattuna yksityisiin asuntoihin, sillä vuokraan kuuluu vesi, sähkö ja netti. Uuden opiskelijan on myös hyvä muistaa, että Lappeenrannan kaupunki ja LOAS tarjoavat opiskelijoille 100%:n asuntotakuun kuukauden sisällä opintojen alkamisesta. Jos kämppää ei ihan opintojen alussa LOAS:lta ole irronnut, hätämajoitus järjestetään kyllä.

LOAS:n sivuilla on kerrottu eri asuntokohteista tarkemmin. Eli edellä olevasta linkistä löytyy tietoa asuntojen sijainnista, vuokrista ja ohjeet asunnon hakemiseen. Abitiimin Skinnarila Cribs juttusarjassa tiimiläiset ovat esitelleet LOAS:n asuntoja, niin omiaan kuin myös kavereidensa. Sieltä voit käydä tsekkaamassa, miltä tavalliset opiskelija-asunnot näyttävät ja voihan noita kuvia katsellessa etsiä inspiraatiota vaikka oman kämpän sisustamiseen. 🙂

Kämppä yksityiseltä

Minulla ei ole henkilökohtaisesti kokemusta LOAS:lla asumisesta, sillä oma yksiöni on yksityisen omistuksessa. Yleensä yksityisiltä markkinoilta vuokratut asunnot ovat hieman kalliimpia, mutta niihin saattaa sisältyä muutamia ”luksus-juttuja”. Kuitenkin pitää muistaa se, että vuokraan harvoin sisältyy muuta kuin vesi. Tämä tarkoittaa, että postista kolahtaa säännöllisin väliajoin lasku sähköyhtiöltä ja laajakaistaoperaattorilta.

Kämpän voi yksityiseltä löytää useampia reittejä. Kätevin tapa on säännöllisesti tutkia tori.fi -nettisivua ja vuokraovi.com:a. Keväisin näille sivuille ilmestyy vuokrattavia asuntoja. Kun löydät mieleisen kämpän, ota rohkeasti puhelin käteen ja soita mahdolliselle vuokranantajalle. Puhelu antaa aina paremman kuvan kuin pelkkä sähköposti. Asunnolla voi olla muitakin ottajia, joten hyvän ensivaikutelman tekeminen on ensiarvoisen tärkeää. Vuokranantajahan haluaa vastuuntuntoisen ja hyvin käyttäytyvän vuokralaisen.

Kuitenkin ehkä tärkein tapa etsiä asuntoa on puskaradio. Eli, jos teillä tai vanhemmillanne on tuttuja Lappeenrannassa, kannattaa kysellä onko heillä tiedossa vapautuvia asuntoja. Omakin asuntoni on puskaradion kautta hankittu. 🙂

Oma koti kullan kallis

Minä asun siis yksiössä, joka sijaitsee 400 metrin päässä yliopistosta, aivan Skinnarilan ytimessä. Kämppäni on suhteellisen iso 36,5 m2 ja siihen kuuluu lasitettu parveke ja oma sauna. Nämä kaikki seikat tietenkin nostavat vuokraa. Alla hiukan kuvia asunnostani viime syksyltä, juuri kun olin muuttanut.

blogiiin

blogiiin2

blogiiin4

blogiiin3

blogiiin5

 

Olen pahoillani kuvien huonosta laadusta, mutta toivottavasti näette kaiken tarpeellisen.

Ensi viikolla luvassa on energiatekniikan fuksien mietteitä pääsykokeista ja todistusvalinnasta. Siihen asti jaksakaa ahkeroida yo-kirjoituksia varten, se palkitaan lopulta.

Jätä meille kommentti