Näin aloitat sijoittamisen opiskelijana – LUT Invest auttaa

LUT Investin jäseniä yhdistää palo sijoittamiseen. Vuonna 2016 perustetussa opiskelijayhdistyksessä verkostoidutaan ja kannustetaan tekemään sijoittamisesta omannäköistä.

Kauppatieteitä opiskeleva Otto Syrjälä innostui osakesijoittamisesta yliopistossa ja lähti mukaan LUT Investin toimintaan. Yhdistyksen tarkoituksena on tuoda yhteen ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita sijoittamisesta. Nykyään yhdistys järjestää aktiivisesti erilaisia tapahtumia ja tarjoaa tietoa LUTin opiskelijoille alasta riippumatta.

”Haluamme murtaa toiminnallamme ennakkoluuloja siitä, että sijoittaminen olisi hankalaa tai ainoastaan golfaavien eläkeläisten juttu”, yhdistyksen hallituksessa toimiva Syrjälä kiteyttää.

Nykyisin useat sijoittajat, kuten myös Syrjälä, kiinnittävät entistä enemmän huomiota sijoituskohteiden vastuullisuuteen. Vastuullisella sijoittamisella tarkoitetaan ympäristö- ja yhteiskuntavastuun sekä liiketoiminnan hyvään hallintatapaan liittyvien asioiden huomioimista sijoituspäätöksissä.

Ympäristötekniikan sivuaineopinnot saivat pohtimaan vastuullisuuteen liittyviä kysymyksiä sijoittajan näkökulmasta. Vastuullisissa sijoituspäätöksissä otetaan huomioon myös yrityksen liiketoimintaan liittyviä ilmasto- ja vastuullisuusriskejä, jotka voivat vaikuttaa sijoitusten arvoon tulevaisuudessa. Mielenkiintoni herää, jos yritys tekee esimerkiksi paljon työtä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi”, Syrjälä kuvailee.

Syrjälä suuntautuu strategiseen rahoittamiseen, joten LUT Investin toiminta antaa mielenkiintoista näkökulmaa myös opintoihin.

Kuvassa LUT Investin Otto Syrjälä
Otto Syrjälä

Sijoittamisessa olennaista on aloittaminen

Paras hetki sijoittamisen aloittamiseen oli eilen, mutta tänään ehtii vielä mukaan. Äkkirikastumisen toivossa sijoittamaan ei kuitenkaan kannata ryhtyä. Syrjälä kertoo, että pitkä sijoitusaika mahdollistaa korkoa korolle -ilmiön, joka auttaa taloudellisen vakauden rakentamisessa. Toisin kuin yleisesti luullaan, voi mukaan lähteä kymmenien eurojen kuukausisijoituksella.

”Nuorena kannattaa tarttua tilaisuuteen, sillä emme tiedä, saammeko eläkettä tulevaisuudessa. Kun sijoittaminen on tasaista ja pitkäjänteistä, se mahdollistaa tuottojen kertymisen pidemmällä aikavälillä”, Syrjälä sanoo.

Korkoa korolle -ilmiö jää kuitenkin toteuttamatta, mikäli sijoittamiseen liittyvät kulut ja kustannukset nousevat liian suuriksi.

”Varsinkin jos sijoitettava summa on pieni, ei siitä kannata maksaa suuria toimeksiantokuluja. Onkin pohdittava, millä summalla on järkevää sijoittaa, etteivät kulut syö voittoja”, Syrjälä muistuttaa.

Sekä sijoitusmuotoja että tapoja sijoittaa on lukuisia. Sijoittamiseen voikin käyttää aikaa niin paljon kuin itse haluaa. Syrjälä kehottaa miettimään, millaisista asioista on itse kiinnostunut, ja valitsemaan kohteet sen mukaan.

”Sijoittaa voi itselle sopivalla tavalla, eikä se vaadi esimerkiksi joka-aamuista teknistä analyysiä. Tietokoneen voi vaikka sulkea kahdeksi viikoksi ja palata sitten asiaan. Sijoittaminen on myös yleissivistävä harrastus, sillä samalla voi seurata yrityskentän tapahtumia ja pysyä perillä maailmanmenosta”, Syrjälä kuvailee.

Kuvassa ihmisiä LUT Investin After Work -tapahtumassa
Syksyllä 2021 järjestetyssä After Work -tapahtumassa puhujina olivat Jarkko Aho ja Aki Pyysing

Nousut ja laskut kuuluvat sijoittamiseen

Epäonnistumisen pelko voi jarruttaa sijoittamisen aloittamista. Syrjälän mukaan tyypillistä ajattelua on se, ettei oikeaa hetkeä koskaan tule. Mukaan ei voi lähteä kurssien laskiessa, ja kurssihuiput näkyvät puolestaan osakkeiden hinnoissa. Varsinkin osakemarkkinoilla sijoittajalla täytyy olla pitkäjänteisyyttä.

”Aina voi löytää syitä, miksi ei kannata sijoittaa juuri nyt. Vaikka markkinoilla on heiluntaa, on luotettava siihen, että pidemmällä aikavälillä mennään ylöspäin.”

Syrjälä kertoo LUT Investin toimivan tukena aloitteleville sijoittajille. Pidempään sijoitustoiminnassa mukana olleet ovat kokeneet niin ylä- kuin alamäetkin ja pystyvät antamaan vertaistukea haastavissa tilanteissa.

”Jos sijoitusten kanssa on hankalampi hetki, niin meille voi aina laittaa viestiä. Olemme itse kokeneet vastaavia tilanteita, joten toimimme mielellämme tukiverkostona.”

Kuvassa ihmisiä LUT Investin After Work -tapahtumassa

LUT Invest on opiskelijoita varten

LUT Invest koostuu monenlaisista sijoittajista ammattitasosta vasta aloittaneisiin. Kaikilla on kuitenkin yhteinen tavoite kehittää toimintaa ja välittää sijoittamiseen liittyvää tietoa helposti lähestyttävällä tavalla.

Yhdistyksen toiminta on avointa kaikille LUTin opiskelijoille, eikä esimerkiksi tapahtumiin osallistuminen edellytä jäsenyyttä. Tapahtumat ovat hyviä paitsi verkostoitumisen myös uramahdollisuuksien näkökulmasta. Yhdistys on järjestänyt After Work -tilaisuuksien ohella ekskursioita mielenkiintoisiin finanssialan yrityksiin.

”LUT Investiin voi tutustua helposti vaikkapa katselemalla YouTube-videoitamme kotisohvalta käsin. Tapoja tulla mukaan on monia”, Syrjälä vinkkaa.

Kun Syrjälältä kysyy, mikä sijoittamisesta tekee niin kiinnostavaa, vastaa hän ytimekkäästi: ”Se on kuin pelikenttä, jossa kukaan ei voi ennustaa tulevaa.”

Kolme syytä lähteä mukaan LUT Investin toimintaan:

1. Saat tukea sijoittamisen aloittamiseen
2. Tutustut objektiivisiin näkemyksiin erilaisista sijoitusmahdollisuuksista
3. Pääset luomaan verkostoja

Tutustu LUT Investiin: Facebook, Instagram, YouTube, LinkedIn

Kirjoituksessa esitellyt näkemykset ovat subjektiivisia, eikä niitä tule ottaa sijoitusneuvoina.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *