Opiskelijaelämää opiskelija-aktiivin silmin – Esittelyssä: Abitiimin Topias Olkkonen

Morjesta vaan kaikki blogin lukijat!

Tässä kirjoittelee Abitiimin Topias, 23-vuotias Vantaalta kotoisin oleva koltiainen. Harrastuksiini kuuluvat frisbeegolf, kyykkä (karjalainen perinnepeli), kuntosali, valokuvaus ja huonot vitsit. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa (LUT) opiskelen tuotantotaloutta neljättä vuotta ja edustankin uuden Abitiimin vanhinta ikäpolvea. Ylioppilaaksi kirjoitin Vaskivuoren lukiosta vuonna 2011, jonka jälkeen pidin välivuotta tehden töitä. Opiskeluni Lappeenrannassa aloitin syksyllä 2012.

Harva tietää minusta sen, että ennen omaa abivuottani en edes tiennyt että tekniikkaa voi opiskella Lappeenrannassa. Abisyksyn vieriessä kohti joululomia otinkin hieman itseäni henkseleistä kiinni ja aloin kartoittaa eri opiskelumahdollisuuksia. Valinta rajoittui lopulta kahteen aineeseen: tuotantotalous ja konetekniikka. Ja voi kehveli sentään, kuinka vaikeaa olikin päättää kumpaa lähtisin opiskelemaan! Lopulta sain kuulla, että LUT:ssa voit opiskella käytännössä aivan mitä tahansa yliopistolla on mahdollista lukea, vaikka hieman sekaisinkin. Tällöin päätin hakea ykkösenä ”tutalle” ja lukea sivuaineenani konetekniikkaa mahdollisimman laajasti; näin sain omat mielenkiinnon kohteeni hyvin katettua. Pääsykokeissa hikoilun jälkeen kauniina kesäiltana terassilla istuessani katsoin netistä yhteisvalinnan tulokset ja BOOM! Opiskelut Lappeenrannassa olisivat edessäpäin!

Topias_kuva3

Haluan jakaa teidän kanssanne, arvoisat lukijat, tarinan tätä blogia kirjoittavan miehen takana. Jos tällä hetkellä kertoisin 15-vuotiaalle itselleni, mitä kaikkea olen yliopistossa touhuillut, hän nauraisi minulle suoraan päin naamaa, eikä uskoisi sanaakaan. Lappeenrannassa opiskelujeni alussa syksyllä 2012, päätin hakea paikallisen tuta-killan, Kaplaakin hallitukseen vuodelle 2013. En oikeastaan vieläkään tiedä miksi, mutta hain silti. Sain hallituspaikan ja en ollut uskoa koko juttua; miten mahtavasta pestistä oikein olikaan kyse. Hallituksessa tehtävämme oli luoda tuta-opiskelijoille unohtumattomia elämyksiä opiskelijaelämän melskeessä sekä olla se ensimmäinen linkki myöskin tiedekuntaan yliopiston suuntaan.

Topias_kuva2

Sitten, hupsheijaa, olikin vuosi 2014 ja Olkkosen pojasta tehtiin kyseisen killan puheenjohtaja. Tunne oli sanoinkuvaamaton, jopa absurdi. Minua jännitti, vähän jopa pelotti. Mutta ajatus siitä, että tällä hetkellä minä olisin se henkilö, joka on viime käden vastuussa koko killan toiminnasta, oli huumaava. Tästä olin unelmoinut monta kuukautta ja nyt se oli käynyt toteen. Pohdin heti kaikkia niitä uskomattomia kokemuksia ja uusia kontakteja sekä ystävyyssuhteita, joita tämä vuosi toisi tullessaan. Puheenjohtajavuosi olikin aivan uskomattoman hieno kokemus, vaikka tosin rankka. Kannustankin kaikkia opiskelijoita ottamaan asioista selvää ja olemaan kiinnostunut ympärillä tapahtuvista asioista; olkaa myös aktiivisia oman opiskeluympäristönne kehittämistoiminnassa.

Topias_kuva4

Halusin jakaa tarinani teille siksi, että uskon jokaisessa meissä olevan piilevän tiedostamattomia kykyjä, jotka voi saada esille oikean tilaisuuden tullen. Aktiivivuodet ovat kehittäneet esimerkiksi omia johtamis- ja neuvottelutaitojani sekä kykyä toimia stressaavissa tilanteissa. Itseään voi siis kehittää muuallakin kuin koulun penkillä! Olen toiminut Kaplaakin hallituksen lisäksi myös tuutorina ja nyt Abitiimissä. Välillä koulu saattaa jäädä vähän taka-alalle, mutta ne kokemukset, joita nämä aktiivivuodet ovat tuoneet, niitä ei korvaa mikään. Tenttiin ja kursseille pääsee aina uudestaan!

Mutta miksi 15-vuotias minäni nauraisi näille jutuille? Hän ei varmasti uskoisi sitä, että olisin tosissani kiinnostunut ympärilläni tapahtuvista asioista, opiskelijatovereideni hyvinvoinnista tai koulutuksemme kehittämisestä; LUT on minulle näyttänyt näiden kolmen ja puolen opiskeluvuoden aikana, että näin on.

Topias_kuva5