Opiskelijan rahataloudesta

Juuso on jo kirjoittanut siitä, miten opintotuen saa riittämään. Mä kuitenkin ajattelin valottaa teille vähän sitä, mihin mun taloudessa rahat menevät, ja teen pieniä laskutoimituksia, miten solussa LOAS:lla asuvalla talousasiat hoituvat. Eli käytännössä katsotaan pystyykö ilman opiskelun ohella työskentelyä tulemaan toimeen ja riittävätkö rahat vain kaurapuuroon ja nuudeleihin.

Idan kuukausi euroina

Tammikuu 2015

Tulot:

  • opintotuki: n. 500 €
  • Menot:
  • vuokra: 550 €
  • ruokakaupat: 128,40 €
  • bussit: 7,00 €
  • kouluruoka: 61,60 €
  • netti: 16,80 €
  • sähkö: 35,00 €

eli menot olivat yhteensä 798,80 €.

Älkää kauhistuko vaikka teinkin tammikuussa tappiota melkein 300 €. Suuret menot johtuivat osaksi siitä, että joka toinen kuukausi postiluukusta tipahtava sähkölasku tuli juuri tammikuussa ja takaisin joululomalta tullessa jääkaappi ammotti tyhjyyttään, joten sitä oli täydennettävä. Yksityisellä vuokralla olemisen huono puoli on korkea vuokra ja se, että opintotuki menee kokonaan siihen.

Vaikka kouluruokaan näyttää menevän rahaa suuria summia, täytyy ottaa huomioon, että se on kuitenkin loppupeleissä halvempaa kuin esimerkiksi eineksien syöminen päivittäin. Ja huomattavasti terveellisempää.

Ruokakaupasta voi tietenkin selvitä halvemmalla ostamalla -30 % tuotteita, mutta minä en niitä suosi. Monella on sellainen harhaluulo, että hedelmät ovat älyttömän kalliita, mutta tänään kaupasta ostamani omenat, joita siis oli 750 g, maksoivat 1,30 €. Jokainen priorisoi, mistä kiristää vyötä, mutta minä en tee sitä ostamalla mahdollisimman halpaa ruokaa.

Lisäksi ruoka kannattaa tehdä alusta asti itse, sillä se on paljon halvempaa kuin eineksien ostaminen. Ruokakin maistuu paremmalta kun sen on itse tehnyt.

Oppimateriaaleihin rahaa ei mene paljoakaan, sillä suurin osa materiaaleista on verkossa. Kuitenkin välillä täytyy ostaa luentomonisteita, jotka maksavat n. 10 €/kpl. Kielten oppikirjat maksavat enemmän, mutta samoja kirjoja käytetään useammalla kurssilla.

Vaikka en säästäkään ruuasta, kiristän kyllä vyötäni muualta. Esimerkiksi en käytä liikuntaan rahaa, vaan hoidan sen käymällä lenkillä ja talvella hiihtoladuille pääsee aivan Skinnarilan sydämestä. Kuitenkin, jos salilla käynti kiinnostaa Syke Gym:lle kuukausittainen jäsenmaksu on n. 20 €. Lisäksi Salut:n liikuntapassi, jolla pääsee käyttämään koulun kunto- ja liikuntasaleja maksaa n. 30,00 € puolessa vuodessa ja, jos haluat osallistua ryhmäliikuntatunneille hintaa tulee n. 60,00 €. Liikkuminenkaan ei siis tule kovin kalliiksi täällä.

Entä jos asuisin solussa LOAS:lla

LOAS:lla kahden hengen solussa huoneen vuokra on keskimäärin 270 €. Tällöin opintotukea saa saman määrän eli n. 500 €. LOAS:n asunnoissa vuokraan kuuluu myös sähkö ja netti, joten niistä ei tule erikseen laskuja. Jos muut menoni olisivat olleet samat kuin edellä olisin jäänyt plussan puolelle 33,00 €. Tässä tapauksessa, jos haluaa laittaa rahaa talteen pahan päivän varalle, on se mahdollista.

Täytyykö opiskelun ohella käydä töissä?

Vaikka minun taloudessani tulee miinusta joka kuukausi, en silti käy koulun ohella töissä. Olin viime kesänä viisi kuukautta kesätöissä ja nyt käytän tuolloin tienaamiani varoja. Ensi kesänä pyrin taas tienaamaan sen verran, että vuoden päästäkään opintojen ohella työskentely ei olisi ajankohtaista. Lisäksi läheiseni auttavat esimerkiksi matkakustannuksissa Lappeenrannasta kotiin ja takaisin päin.

Lisäksi olen pienestä pitäen laittanut esimerkiksi syntymäpäivälahjaksi saamani rahat säästöön, joten siitäkin on apua, jos olet alkanut säästää jo hyvissä ajoin. Ja ylioppilaslahjarahat kannattaa säästää syksyyn, niille tulee kyllä käyttöä. 😀

Lappeenrannassa aika harvat käyvät opintojen ohella töissä, ja suurin osa tienaa kesällä tulevaa talvea ajatellen.

 

Pienellä vaivannäöllä ja muutamilla laskutoimituksilla pysyy hyvin perillä omasta taloudesta. Tällöin tietää tarkalleen kuinka paljon rahaa menee ja tietää, pitääkö seuraavassa kuussa säästää jostakin. Tämä teksti oli aika samanlainen kuin Juuson aiemmin kirjoittama, mutta nyt saitte tietää, millainen tilanne on yksityisellä asumisessa.

 

Jätä meille kommentti