Pääsykoevinkit: kauppatieteet ja kauppakorkeakoulu

Kauppatieteet on vuosi toisensa perään yksi suosituimmista hakukohteista Suomessa. Tämä luonnollisesti tarkoittaa, että kauppakorkeakouluun pääsy vaatii panostamista ja pääsykoemateriaaliin syventymistä.

Kauppatieteiden pääsykoe perustuu lukion oppimääriin historian (HI1), yhteiskuntaopin (YH2) ja matematiikan (MAB5/MAA10) kursseista. Kauppakorkeakouluun hakijan kannattaa siis panostaa näihin aineisiin jo ylioppilaskokeissa, jolloin pääsykoeurakka helpottuu. Kokosimme alle muutaman hyvän vinkin, joiden avulla pääsykokeet ovat selätettävissä.

Vinkkejä pääsykokeisiin lukemiseen:

 1. Suunnittele aikataulusi huolellisesti ja pysy siinä. Fiksuinta on jaksottaa opiskelu arkipäiville samaan tyyliin kuin kävisi koulussa tai töissä. Hyvä tahti voisi esimerkiksi olla 9-16 tai 8-15 sisältäen tunnin ruokatauon. Muista jättää kännykkä viereiseen huoneeseen tai laukkuun äänettömälle.
 2. Lue paikassa, jossa kykenet keskittymään. Toiset keskittyvät paremmin kirjastossa ja toiset kotosalla. Etsi itsellesi paras paikka lukea.
 3. Hanki motivoiva lukukaveri. Lukeminen yhdessä kaverin kanssa on hauskempaa ja omaa motivaatiota on helpompi pitää yllä, kun tavoitteisiin pyritään yhdessä.
 4. Opiskele sen mukaan millainen oppija olet. Yo-kokeiden jälkeen jokaiselle on muotoutunut jonkunlainen tapa opiskella. Jos se on muistiinpanot, tee niitä. Jos se on preppauskurssit, käy valmennuskurssi. Jos opit parhaiten lukemalla ääneen, opeta asioita kuvitteelliselle kuuntelijalle.
 5. Keskity aluksi kokonaisuuksiin, sitten yksityiskohtiin. Ei riitä, että opettelet asioita ”hauki on kala” -menetelmällä. Tärkeää on, että opit hahmottamaan kokonaisuuksia ja asioiden yhteyksiä. Aloita opiskelu niin, että hahmotat kokonaisuudet ja paneudu sitten yksityiskohtiin tarkemmin.
 6. Ymmärrä pääsykoemateriaali. Ulkoa muistamisella ei pötkitä pitkälle, joten materiaalien ymmärtämisellä on suuri rooli pääsykokeisiin valmistautuessa. Kun ymmärtää, mitä kirjoissa oikeastaan tarkoitetaan, on helpompaa alkaa soveltamaan asioita. Vanhoja pääsykokeita löytyy kauppatieteellisen yhteisvalinnan sivuilta.
 7. Opettele käsitteet. Erityisesti historian kurssin kirjaa lukiessa kannattaa käsitteet ja niiden määrittelyt opetella erityisen hyvin. Tärkeää on tietää ja muistaa oleellisimmat asiat ja tapahtumat sekä ymmärtää, mitä niissä on taustalla.
 8. Älä ota paineita siitä, miten muut lukevat. Jokainen lukee eri tavoin, eikä yhtä oikeaa tapaa opiskella ole. Ei kannata uskoa kaikkea mitä keskustelupalstoilla kerrotaan lukumääristä ja -tunneista. Jokaisella on kuitenkin eri tapa ja eri nopeus oppia asioita. Siksi on tärkeää tuntea itsensä oppijana – tiedät kyllä milloin omaksut asioita oikeasti.
 9. Kiinnitä huomiota, mitä pääsykoeaineistojen oppimäärät sisältävät. Lukiokirjojen eri kustantajat painottavat kirjoissaan eri asioita, mutta pääsykoemateriaalina on HI1, YH2 sekä MAB5/MAA10-kurssien oppimäärät. Tämän takia erityisesti yhteiskuntaopissa on hyvä lukea rinnakkain ainakin kahden eri kustantajan kirjoja, jotta tärkeitä asioita ei mene sivu suun. Historiassa ja matematiikassa tärkeimmät asiat tulevat kyllä ilmi yhdenkin kirjan kautta.
 10. Näe kavereita, pidä hauskaa, nuku ja urheile. Ihan kuin minkä tahansa muunkin suorituksen kanssa, ei pääsykoelukemisessakaan ole järkeä vetää itseään piippuun. Lepo ja vapaa-aika on erityisen tärkeää, ettei lukemisesta mene into heti ensimmäisenä parina viikkona ja itse koetilanteessa kykenee antamaan parhaan suorituksensa.
 11. Harjoittele indeksien ja taulukoiden lukemista. Yhteiskuntaopin osuudessa oleellisena osana on ollut usein erilaisten kaavioiden ja taulukoiden lukemista. Tätä ei kuitenkaan opeteta suoraan kirjoissa, joten niiden lukemista on hyödyllistä opiskella itsenäisesti.
 12. Laatu korvaa määrän. Joskus kuulee tarinoita siitä, että lukemiseen on käytetty 12 tuntia päivässä joka päivä, mutta opiskelupaikkaa ei ole irronnut. Oppimista ei mitata tunneissa vaan omaksumisessa, eli jos et ymmärrä enää sanaakaan opiskelumateriaaleista kahdeksan tunnin pänttäämisen jälkeen, anna olla ja jatka seuraavana päivänä.
 13. Tee harjoituksia. Matematiikassa oikotietä onneen ei ole, vaan talousmatematiikan oppimäärä on hallittava koetta varten. Tässä hyvänä apuna toimivat kurssikirjojen harjoitukset.
 14. Usko itseesi ja luota, että pääset sisään. Asenteella on yllättävän paljon merkitystä. Kun tiedät, että kauppakorkeakoulu on tuleva opinahjosi, sinulla on myös todella hyvä syy hoitaa opiskelu kerralla pois.

LUT-kauppakorkeakouluun otetaan tänä vuonna 60% opiskelijoista suoraan ylioppilastodistuksella ja loput 40% pääsykokeen perusteella. Suoraan todistuksella valittaville tulee erillinen ilmoitus sähköpostitse valinnasta viikkoa ennen pääsykoepäivää (29.5.2019). Jos ilmoitusta ei kuulu, tulee hakijan mennä pääsykokeeseen, joka pidetään 5.6.2019 klo 12–15. LUT-yliopistoon ensisijaisesti hakeneet voivat valita koepaikakseen Helsingin, Lahden tai Lappeenrannan. Koepaikkaa kysytään hakulomakkeella.

Tsemppiä lukemiseen – palkinto on vaivan arvoinen!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *