Pääsykoevinkit: Kauppatieteet

Kauppakorkeakoulu on vuosi toisensa perään yksi suosituimmista hakukohteista Suomessa. Tämä luonnollisesti tarkoittaa, että kouluun pääsy vaatii panostamista ja pääsykoemateriaaliin syventymistä.

Kauppatieteiden puolelle LUT:hen otetaan tänä vuonna 60% opiskelijoista suoraan ylioppilastodistuksen perusteella ja loput 40% pääsykokeen perusteella.

Kauppatieteiden pääsykoe perustuu lukion oppimääriin historian (HI1), yhteiskuntaopin (YH2) ja matematiikan (MAB5/MAA10) kursseista. Kauppatieteelliseen hakijan kannattaa siis panostaa näihin aineisiin jo ylioppilaskokeissa, jolloin pääsykoeurakka helpottuu. Kokosimme alle muutaman hyvän vinkin, joiden avulla pääsykokeet ovat selätettävissä.

Vinkkejä pääsykokeisiin lukemiseen:

  1. Suunnittele aikataulusi huolellisesti ja pysy siinä. fiksuinta on jaksottaa opiskelu arkipäiville samaan tyyliin kuin kävisi koulussa tai töissä. Hyvä tahti voisi esimerkiksi olla 9-16 tai 8-15 sisältäen tunnin ruokatauon. Muista jättää kännykkä viereiseen huoneeseen tai laukkuun äänettömälle.
  2. Lue paikassa, jossa kykenet keskittymään. Toiset keskittyvät paremmin kirjastossa ja toiset kotosalla. Etsi itsellesi paras paikka lukea.
  3. Hanki motivoiva lukukaveri. Lukeminen yhdessä kaverin kanssa on hauskempaa ja omaa motivaatiota on helpompi pitää yllä, kun tavoitteisiin pyritään yhdessä.
  4. Opiskele sen mukaan millainen oppija olet. Yo-kokeiden jälkeen jokaiselle on muotoutunut jonkunlainen tapa opiskella. Jos se on muistiinpanot, tee niitä. Jos se on preppauskurssit, ota valmennuskurssi. Jos opit parhaiten lukemalla ääneen, opeta asioita kuvitteelliselle kuuntelijalle.
  5. Keskity aluksi kokonaisuuksiin, sitten yksityiskohtiin. Ei riitä, että opettelet asioita ”hauki on kala” -menetelmällä. Tärkeää on, että opit hahmottamaan kokonaisuuksia ja asioiden yhteyksiä. Aloita opiskelu niin, että hahmotat kokonaisuudet ja paneudu sitten yksityiskohtiin tarkemmin.
  6. Älä ota paineita, siitä miten muut lukevat. Jokainen lukee eri tavoin, eikä yhtä oikeaa tapaa opiskella ole. Ei kannata uskoa kaikkea mitä keskustelupalstoilla kerrotaan lukumääristä ja -tunneista. Jokaisella on kuitenkin eri tapa ja eri nopeus oppia asioita. Siksi on tärkeää tuntea itsensä oppijana – tiedät kyllä milloin omaksut asioita oikeasti.
  7. Näe kavereita, pidä hauskaa, nuku ja urheile. Ihan kuin minkä tahansa muunkin suorituksen kanssa, ei pääsykoelukemisessakaan ole järkeä vetää itseään piippuun. Lepo ja vapaa-aika on erityisen tärkeää, ettei lukemisesta mene into heti ensimmäisenä parina viikkona ja itse koetilanteessa kykenee antamaan parhaan suorituksensa.
  8. Laatu korvaa määrän. Joskus kuulee tarinoita siitä, että lukemiseen on käytetty 12 tuntia päivässä joka viikonpäivä, mutta opiskelupaikkaa ei ole irronnut. Oppimista ei mitata tunneissa vaan omaksumisessa, eli jos et ymmärrä enää sanaakaan opiskelumateriaaleista kahdeksan tunnin pänttäämisen jälkeen, anna olla ja jatka seuraavana päivänä.
  9. Usko itseesi ja luota, että pääset sisään. Asenteella on yllättävän paljon merkitystä. Kun tiedät, että kauppakorkea on tuleva opinahjosi, sinulla on myös todella hyvä syy hoitaa opiskelu kerralla pois.

 

Suoraan papereilla sisään otettaville tulee erillinen ilmoitus valinnasta ennen pääsykoepäivää. Jos ilmoitusta ei kuulu, tulee hakijan mennä pääsykokeeseen. Koska pääsykoe perustuu ensimmäistä kertaa kaupallisen alan julkaisuiden sijaan lukion oppimääriin, on hankalaa arvioida, millaisia pääsykoekysymykset tulevat tarkalleen olemaan.

Kysymysten tarkoituksena on kauppatieteellisen yhteisvalinnan sivuston mukaan ”mitata talouselämään liittyvän tiedon omaksumiskykyä ja taitoa soveltaa sitä”. Näin ollen on hyvin mahdollista, että pääsykokeessa painotetaan tiedon ulkoa muistamisen sijaan kykyä soveltaa opittuja tietoja.

Tsemppiä lukemiseen – palkinto on vaivan arvoinen!

 

5 Comments

  1. Hei ihanaa ku kerranki tälläne tasapainosen ihmisen kirjottama lukusuunnitelma! Ite suunnillee saman verran lukenut kauppiksee, mut nyt alko jo tuntuu et osais jo tarpeeks hyvin, vaikka tosiaa vasta se kuukaus (5pv viikossa 6h) takana. Pakko jostain viel ehtii motivaatioo, ettei jää turhaks tuo aiempi opiskelu.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *