Pääsykoevinkit tekniikan aloille

Jos lukiossa on lukenut pitkän matematiikan ja fysiikan tai kemian, ei tekniikan pääsykokeisiin tarvitse alkaa opettelemaan mitään uutta – pääsykokeet kun pohjautuvat lukion oppimääriin. Pääsykokeissa pärjääminen vaatii silti panostamista, mutta hyvällä valmistautumisella sinulla saattaa olla ensi syksynä uusi opiskelupaikka taskussa. 

Ympäristötekniikan opiskelija Oona Saarinen kertoo omat pääsykoevinkkinsä: ”Tekniikan pääsykokeissa on kaikille pakollinen matematiikan koe sekä fysiikan tai kemian koe, joiden väliltä hakija voi itse valita. Toki voi tehdä myös molemmat kokeet, jolloin paremmin suoritettu koe huomioidaan valinnassa. Itse keskityin kuitenkin matematiikan lisäksi vain fysiikkaan ja panostin siihen.

Millaisella valmistautumisella tekniikan pääsykokeeseen sitten kannattaa lähteä? Tähän kokosin muutamia hyväksi havaittuja vinkkejä:

  1. Tarkista kokeeseen tulevat aihealueet: Etenkin fysiikan kokeen aihealueet vaihtelevat hieman vuosittain, joten tarkista DIA-yhteisvalinnan sivuilta, mitkä kurssit kuuluvat sen vuoden koealueeseen.
  1. Suunnittele aikataulu, mutta älä tuijota sokeasti kelloa, sillä kirjastossa istuminen tyhjänpanttina ei edistä oppimista. Päätä, että opiskelet tänään tietyn ajan ja pysy päätöksessä. Minimoi silloin häiriötekijät ja sulje suosiolla puhelin.
  1. Jaa asiat järkeviksi kokonaisuuksiksi: Ei kannata hyppiä asiasta toiseen, vaan opetella asiat aihealueittain. Voit esimerkiksi lukea fysiikan ja kemian kirjat järjestyksessä, ja päättää, että keskityt tämän viikon fysiikkaan ja ensi viikon matematiikkaan. Yleensä yhteen asiaan keskittyminen on tehokkaampaa.
  1. Opettele kaavat: Pääsykokeisiin ei saa ottaa mukaan MAOL:ia, joten kaavat on muistettava ulkoa. Itse suosin kaavojen opettelussa muistilappuja, joiden toiselle puolelle kirjoitin kaavan ja toiselle puolelle asian, johon kaava liittyi. Tee kuitenkin niin kuin itselle parhaaksi näet.
  1. Opi ymmärtämään myös teoria: On turha opetella pelkästään kaavat ulkoa, jos niitä ei osaa käyttää. Muista siis yhdistää teoria ja laskut, jotta osaat soveltaa niitä kokeessa.
  1. Laske: Tekniikan pääsykokeet sisältävät pääasiassa laskuja, joten niitä kannattaa laskea paljon. Muista myös hankkia heti kokeessa sallittu laskin, sillä kaikki yo-kokeissa sallitut laskimet eivät ole sallittuja valintakokeissa.
  1. Käy läpi ja harjoittele vanhoja pääsykoetehtäviä, jotta saat osviittaa siitä, mitä tuleman pitää. DIA:n sivuilta löytyy vanhat pääsykokeet yksinkertaisine ratkaisuineen, joten niiden avulla on hyvä harjoitella kokeeseen.
  1. Hanki lukukaveri ja tee lukemisesta mielekästä: Laskujen laskeminen kaverin kanssa on paljon mukavampaa kuin yksin. Kaverilta voi saada uusia ideoita ja näkökulmia sekä aikataulussakin on helpompi pysyä, kun sovitte yhdessä ajat, jolloin luette. Itsensä motivoiminen on myös sallittua, joten tee hyvät lukueväät tai osta irtokarkkeja, jos mieli tekee.
  1. Muista vapaa-aika: Pidä tauko kirjoitusten ja pääsykokeisiin lukemisen välissä ja anna aivojen levähtää hetki ennen pääsykoeurakkaan tarttumista. Muista myös nähdä kevään aikana ystäviä, urheilla, nukkua ja syödä hyvin, sillä siitä saa voimaa jatkaa lukemista.
  1. Usko itseesi ja päätä, että pääset sisään: Asenne ratkaisee myös tässä! Kun uskot itseesi, lukeminenkin sujuu mielekkäämmin. Kova työ palkitaan kyllä opiskelupaikalla. Jos usko meinaa loppua, niin tarkista vaikka edellisvuosien pisterajat. Tekniikalle sisään pääseminen ei välttämättä vaadi mahdottomuuksia.

Jos olet vielä tilanteessa, että edessä on ylioppilaskirjoituksia matematiikasta, fysiikasta tai kemiasta, kannattaa niihin panostaa kunnolla. Saattaa olla, että opiskelupaikka aukeaa suoraan hyvin kirjoitettujen yo-arvosanojen avulla. Ylioppilaskirjoituksista saa myös hyvin pisteitä tekniikan yhteisvalintaan, joten kirjoitukset eivät mene missään tapauksessa hukkaan.

Toivo ei ole kuitenkaan menetetty, vaikka ylppäreistä ei olisikaan kirjoittanut L:n papereita. Hyvällä pääsykokeisiin valmistautumisella on yhtäläiset mahdollisuudet päästä sisään. Jos lukumotivaatio on ollut hukassa yo-kirjoituksiin lukiessa, kannattaa harkita valmennuskurssille osallistumista. Sieltä saa hyvän rutiinin laskemiseen ja apua vaikeiden asioiden ymmärtämiseen. Voit myös ostaa valmennuskurssien kirjoja itsellesi osallistumatta varsinaiselle kurssille.

Sitten vain pääsykoekirjat käteen, lukusuunnitelma valmiiksi ja lukemaan! Pystyt siihen, tsemppiä!”

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *