Päiväni yliopistolla

Keskiviikko 19.11

8.30: Herätys

Kuluvassa periodissa olen siitä onnellisessa asemassa, että koulupäiväni alkavat vasta kymmeneltä muina päivinä paitsi tiistaina. Tämä tarkoittaa pitempiä aamu-unia ja rauhallisia aamuja. Usein koulujuttuja tulee illalla tehtyä aika myöhään ja aamun vapaat hetket ovat sen vuoksi tarpeen.

9.55 Yliopistolle

Asun vain 400 metrin päässä yliopistolta, joten koulumatkaan aikaa ei mene kuin kolmesta viiteen minuuttia. Yliopistolle voi siis lähteä tasan aikoihin, kun akateemisen vartin mukaan luennot alkavat vasta vartin yli, jollei toisin mainita.

Päiväni yliopistolla alkaa yleensä sillä, että vien ulkovaatteet kiltahuoneelle ja lähden sen jälkeen metsästämään aamun luentosalia. Yleensä kiltikseltä löytyy tuttuja, joiden kanssa mennäänkin sitten yhtä matkaa luennolle tai harkkoihin.

10.15 Matematiikan laskuharjoitukset

Kerran viikossa minulla, kuten jokaisella muullakin tekniikan fuksilla, on matematiikan laskuharjoitukset. Harkoissa lasketaan kahdeksan tehtävää, joihin on mahdollisuus saada apua harkkojen pitäjältä. Kaikkia kahdeksaa tehtävää ei kahden ja puolen tunnin aikana ehdi laskea, joten niitä pitää aloitella jo edeltävänä viikonloppuna.

Tehtyjen harkkatehtävien mukaan opiskelijat saavat tenttiin lisäpisteitä. Esimerkiksi, jos 90 % kaikista tehtävistä on tehty, saa tenttiin viisi lisäpistettä. Jos tehtyjä tehtäviä on taas 75  % kaikista, tenttiin tulee neljä lisäpistettä. Viisi lisäpistettä voi parhaimmillaan parantaa tenttitulosta kahdella arvosanalla eli esimerkiksi kolmosesta vitoseen.

12.00 Syömään

Yliopistolla on useita paikkoja, joissa syödä. Yliopiston päärakennuksessa on Sodexo samoin kuin ammattikorkeakoulu Saimian tiloissa. Lisäksi yliopistolla on kaksi kahvilaa.

Minä käyn yleensä aina syömässä ylioppilaskunnan omistamassa ravintolassa ylioppilastalolla. Ruoka on siellä loistavaa, valinnanvaraa on paljon ja salaattipöytä on aivan mahtava. Hintakin on varsin edullinen. Kampusalueella on lisäksi toinen yo-kunnan omistama ravintola, Kurniekka, joka sijaitsee aivan yliopiston nurkan takana.

12.30 Fysiikan laskuharjoitukset

Syötyäni lähden kiireen vilkkaa kohti toisella puolella koulua olevaa luokkaa, jossa järjestetään viikottain fysiikan laskuharjoitukset. Tunnit siis alkavat aina vartin yli, mutta syödäkin pitää jossain vaiheessa, joten menen hieman myöhässä näihin harkkoihin.

Fysiikan harkoista ei matematiikan tavoin saada lisäpisteitä, mutta sitäkin tärkeämpää laskurutiinia ja neuvoja vaikeampiin laskuihin. Ilman laskurutiinia tentit olisivat melkeinpä mahdottomia, joten tässä tapauksessa harkoissa todella kannattaa käydä.

Alla kuva tämän viikon harkkojen tuotoksista.

blogiin1

13.45 Tauko

Viimeistään vartin vajaa kaksi koittaa päivän toinen pitempi tauko. Jotkut käyvät tässä vaiheessa päivää syömässä. Toiset menevät pelaamaan ja jutustelemaan kiltikselle ja osa (minä kuulun tähän joukkoon) etsii mukavan sohvan jostain yliopistolta ja parantaa kavereiden kanssa maailmaa.

14.15 Matematiikan luento

Fukseilla on kolmena päivänä matematiikan luento, joka kestää puolitoistatuntia. Matematiikkaa siis riittää ensimmäisenä vuotena.  Luennoilla käydään yleensä uudet asiat läpi esimerkkien avulla. Luentojen tarkempi sisältö selviää teille ensi vuonna, kun tulette LUT:iin opiskelemaan.

15.45 Kotiin

Yliopistolta pääsee kämpillle yleensä siinä neljän aikoihin. Joskus tietenkin menee pitempään ja joskus pääsee aikaisemmin. Kotiin päästyäni syön jotain pientä ja alan tekemään seuraavan päivän koulujuttuja. Päivät helpottuvat sen mukaan, kuinka paljon jaksaa etukäteen nähdä vaivaa.

Kun olen saanut tehtyä kaikki kouluun liittyvät jutut voinkin illalla ottaa rennosti villasukat jalassa ja teemuki kädessä.

Blogikuva

Teistä voi kuulostaa  voi kuulostaa siltä, että päivät yliopistolla ovat kiireisiä. Valitsin keskiviikon viikostani sen vuoksi, että silloin minulla on mahdollisimman monipuolisesti juttuja, joista kertoa. Toisina päivinä minulla on vapaita tunteja ja joskus myöhäisempiä aamuja. Tällainen on kuitenkin täydempi päivä yliopistolla.

Jätä meille kommentti