Protopaja J. Hyneman Center – Vapaa tila tehdä omia projekteja

Protopaja J. Hyneman Center eli JHC avattiin syyskuussa 2018 LUT-yliopiston Lappeenrannan kampukselle.

J. Hyneman Center on paikka LUTin ja LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijoille kohdata, testata erilaisia ratkaisuja ja rakentaa prototyyppejä. Keskuksen tarkoituksena on saada aikaan uusia ideoita ja innovaatioita.

JHC on vapaasti kaikkien Lappeenrannan kampuksen opiskelijoiden käytettävissä. Omien projektien tekemisen lisäksi keskuksessa järjestetään kursseja, työpajoja ja erilaisia verkostoitumistapahtumia – osa yhteistyössä yritysten kanssa.


Pinta-alaltaan 330 m2 kokoisesta pajasta suurimman osan vie avoin työtila, joka on 240-neliöinen alue tiimeille varattuine pöytineen. Tilassa on myös erilaisia valmistusvälineitä, kuten 3D-tulostimia, lasereita ja ompelukoneita. Erillisiä työtiloja keskuksessa on metallityölle, puu- ja komposiittityölle, elektroniikalle, hitsaukselle ja maalaukselle.

Paja elää ja kehittyy toiminnan mukana, ja laitteisto saati vetäjät eivät ole pajan vetonauloja, vaan opiskelijat ideoineen ja tekemisineen.

JHC:n toimintaan kuuluu myös yhteistyö yritysten ja Lappeenrannan kaupungin kanssa. Yritykset voivat esimerkiksi antaa erilaisia projekteja toteutettavaksi, mikä voi parhaassa tapauksessa poikia esimerkiksi opiskelijoille työpaikkoja.

Jamie Hyneman osallistuu myös itse toimintaan

Television Myytinmurtajat-sarjasta tunnettu erikoistehosteasiantuntija, tuotekehittelijä ja LUTin kunniatohtori Jamie Hyneman on myös itse tiiviisti mukana pajan toiminnassa ja kehittämisessä.

Hyneman on mukana kursseilla ja osallistuu projekteihin etäyhteyksien kautta. Esimerkiksi Project work at JHC -kurssilla opiskelijoilta kerätään ideoita projekti-aihioiksi. Hyneman valitsee ideoiden joukosta kuusi aihiota jatkokehitykseen. Nämä kuusi ideaa saavat jatkokehitykseen pienet budjetit ja Hyneman osallistuu etäyhteksien avulla ideoiden sparraamiseen. Kurssin lopuksi opiskelijat esittelevät yhteistyössä Hynemanin kanssa kehittämänsä keksinnöt.

Hyneman on lanseerannut ajatuksen ”stupid engineeringistä”, mikä tarkoittaa sitä, että uutta pystyy kehittämään toisinaan hieman hulluttelemalla ja tyhmiäkin ideoita kokeilemalla. Hyneman haluaa toimia roolillaan keskuksessa tieteen ja innovaatioiden edistäjänä.

Katso video protopajan avajaisista:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *