“Saat sellaisen startin työelämään kuin haluat”

Jyväskylästä kotoisin olevalle Marko Nousiaiselle suunta opiskelupaikkakunnan osalta oli selvä, kun alavalinta oli tehty: hän halusi teknilliseen yliopistoon lukemaan energia-alaa ja LUT:n satsaukset energia-alan koulutukseen vakuuttivat hänet. Nyt hänellä on takanaan kolme vuotta energiatekniikan opintoja LUT:ssa ja työn alla kandidaatintyö (kandidaatin tutkinnon lopputyö) – sen hän tekee Lappeenrannassa sijaitsevalle Metsä Groupin Joutsenon sellutehtaalle, Metsä Fibrelle.

“Kandityöni liittyy mäntyöljyn valmistusprosessiin. Olin viime kesän Metsä Fibren tehtaan talteenottopuolella ajamassa haihduttamoa ja sen piiriin kuuluu myös mäntyöljyn valmistusprosessi. Siinä kesän aikana tuli tutkittua, toimiiko prosessi tällä hetkellä mahdollisimman tehokkaasti. Minusta tuntui, että minulla on jotakin annettavaa tuohon prosessiin. Ehdotin tätä kandityön muodossa yritykselle ja siitä se sitten lähti”, hän kertoo.

Yhteistyö yrityksen kanssa on Markolle merkittävä motivaattori. Hän on aiemmin työskennellyt saman konsernin leivissä Äänekoskella ja nyt myös Lappeenrannassa. Kertynyt työkokemus on arvokasta paitsi tulevaa työelämää ajatellen, myös opintojen näkökulmasta.

“Tehtailta saamastani työkokemuksesta on ollut tosi paljon apua opiskelussa. Pystyn liittämään tehtaalla näkemiäni ja oppimiani toimintoja siihen, mitä koulussa opetetaan. Kun pystyy liittämään asiat johonkin kokemukseen, ne oppii ja muistaa paremmin” hän sanoo ja jatkaa:

“Lisäksi olen ollut hyvin laajasti tekemisissä myös eri osaajien kanssa: olen tehnyt yhteistyötä tehtaan prosessinhoitajien, toimihenkilöiden ja kunnossapidon henkilöstön kanssa. Olen myös päässyt itse suunnittelemaan käytännön asioita ja siten saanut kokemusta, miten näitä asioita voi suorittaa myöhemminkin työelämässä.”

Markon tavoitteena on suuntautua tulevaisuudessakin metsä- ja selluteollisuuden pariin. Siihen tähtäävät myös vaihto-opinnot Itävallassa.

“Tarkoituksena olisi lähteä vaihtoon Itävaltaan syksyllä 2017. Itävalta valikoitui kohteeksi siksi, että siellä on yliopisto, missä voi opiskella paperi- ja sellutekniikkaa. Se tukee hyvin omia opintojani ja urasuunnitelmiani. Alalla menee tällä hetkellä hyvin ja toivoisinkin, että sieltä puolelta löytyy työpaikka myös jatkossa.”

Harkittu valinta

Ennen LUT:hen tuloaan Marko piti kolme välivuotta. Hän työskenteli muun muassa armeijan leivissä ja pohti eri uravaihtoehtoja sotilasurasta poliisiuraan. Lopulta hän päätyi teknilliseen alaan ja LUT:hen, missä myös hänen kummisetänsä oli opiskellut.

“LUT vaikutti kiinnostavalta ja etenkin kun täällä on selkeästi vahva energia-alan osaaminen niin valinta oli aika helppo. Löysin täältä tosi nopeasti oman porukan, missä on paljon samanhenkistä porukkaa. Sen porukan kanssa on helppo tehdä töitä, kun kaikki ovat samanhenkisiä ja haluavat suorittaa opintonsa kunnolla. Olen ollut tyytyväinen valintaani”, hän sanoo.

Marko aikoo ottaa opinnoistaan kaiken hyödyn irti. Hän kokee tärkeänä, että saa työelämään sellaiset valmiudet kuin itse haluaa.

“Tulin tänne itse opiskelemaan ja aion tehdä töitä sen eteen, että saan sellaisen pohjan työelämään, minkä avulla pääsen etenemään uralla. Haluan kehittää kokoa ajan itseäni ja osaamistani.”