Sähkötekniikan opiskelu käytännössä: tekninen dokumentointi ja 3D-mallinnus -kurssi

Tekninen dokumentointi ja 3D-mallinnus on kurssi, joka on tarkoitettu ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Kurssi kestää kaikkiaan neljä periodia eli koko lukuvuoden ja sen laajuus on kuusi opintopistettä. Kurssille osallistuu opiskelijoita pääsääntöisesti sähkö-, kone- ja energiatekniikan aloilta. Toisen vuoden sähkötekniikan opiskelija Niilo kertoo, millainen kurssi on kyseessä.

Perustiedot kurssista:

• Koulutusohjelma: konetekniikan kurssi, mutta suunnattu sähkö-, kone-, ja energiatekniikan opiskelijoille
  • Suoritusvuosi: 1.
  • Kurssin kesto: 1–4 periodit eli koko lukuvuosi
  • Opintopisteet: 6 op
  • Toteutus: Läsnä
  • Arviointi: Harjoitustyö ja tehtävät
  • Kurssikuvaus opinto-oppaassa

”Kurssin suorittaminen lähtee liikkeelle aivan perusteista. Ensimmäiset luennot käsittelevät koneiden suunnittelua yleisesti, erilaisia standardeja sekä laitteiden kehitystä ja taustoja. Kaikki opetettava valmistaa opiskelijoita kurssin lopputyöhön sekä tukee järjestelmällisen tuotesuunnittelun prosessia. Kurssin arviointi tapahtuu syksyn pienempien tehtävien sekä kevään harjoitustyön perusteella.

Syyslukukauden luennot painottuvat hyvin pitkälti dokumentaatioon eli erilaisten valmistuspiirustusten tekoon. Luennoilla käydään läpi erilaisia piirustusteknisiä asioita, kuten miten tietyt elementit kuuluu piirustuksiin merkitä ja esimerkiksi mitä kaikkia eri dokumentteja tietynlaisen kappaleen tai laitteen valmistus vaatii.

Syyslukukaudella harjoitellaan 3D-mallinnusohjelmisto Solidworksin käyttöä, mikä on yksi kurssin tärkeimmistä opiskeltavista asioista. Solidworks on todella laaja ohjelmisto. Se pitää sisällään valtavan määrän erilaisia toimintoja ja uusia mahdollisuuksia. Syksyn aikana opettaja antaa useita erilaisia harjoitustehtäviä, jotka nekin alkavat perusteista ja pikkuhiljaa kasvavat suuremmiksi kokonaisuuksiksi. Kurssin aikana Solidworks-ohjelmistoon tehdään pintaraapaisu ja saadaan pieni käsitys sen tarjoamista mahdollisuksista.

Kurssin kevätlukukausi painottuu itsenäisempään työskentelyyn. Luennot jatkuvat vielä kevään puolellakin ja ne sisältävät tarkempaa tietoa piirustusten yksityiskohdista, kuten toleransseista sekä pintojen, hitsausten ja materiaalien merkinnöistä.

Kevään ainoa harjoitus on ryhmässä tehtävä lopputyö. Lopputyönä ryhmä suunnittelee ja mallintaa jonkin laitteiston. Itse laitteella ei ole tarkkoja speksejä, kunhan se sisältää jonkinlaisen runkorakenteen; moottorin, joka pyörittää jotain laitetta sekä moottorin ja laitteen välille tulevan voimansiirron. Ryhmien aiheita ovat olleet muun muassa liukuhihnasto, tuulimylly, pöytäsirkkeli ja sähkömopo. Mallit, joita tällä kurssilla tehdään, ovat usein yksinkertaistettuja eikä jokaista osaa suunnitella välttämättä itse.

Lopputyö eli harkkatyö toteutetaan järjestelmällisen tuotesuunnittelun askeleita seuraten. Tämän ansiosta kurssilla saa jo pienen käsityksen siitä, millaista olisi oikeasti työskennellä tuotesuunnittelijana tai esimerkiksi toteuttaa jokin oman idean vienti valmiiksi tuotteeksi asti.

Itse tykkäsin kurssilla eniten lopputyöstä ja sen suunnittelusta. Työ itsessään oli haasteellinen ja monta iltaa kuluikin tietokoneen ääressä istuen. Työ kuitenkin oli todella opettavainen ja opin paljon muun muassa Solidworksin käytöstä ja erilaisten valmistusdokumenttien tekemisestä. Harkkatyön päätyttyä naureskelimme ryhmämme kanssa, että miten paljon nopeammin työ tulisi valmiiksi, jos lähtisimme nyt tekemään sitä alusta. Kurssilla siis huomasi todella konkreettisesti sen, miten paljon uutta asiaa sen aikana tuli opittua.

Integroitua kielten opiskelua

Teknisen dokumentoinnin ja 3D-mallinnuksen yhteydessä on mahdollisuus suorittaa virkamiesruotsi integroituna tähän kurssiin. Tämä oli todella mieluisa tapa suorittaa pakollinen ruotsin kurssi alta pois ja se toi myös hieman lisäpotkua mallinnuskurssille.

Ruotsin opiskelu tapahtui samassa ryhmässä kuin kaikki muutkin kurssin tehtävät tehtiin. Käytännössä ruotsin opiskelu piti sisällään muutaman kirjoitustehtävän, esimerkiksi työhakemuksen kirjoittamisen sekä tapaamiset ruotsin sekä mallinnuksen opettajien kanssa. Näissä tapaamisissa ryhmän tehtävänä oli esitellä harkkatyön projektia ja sen etenemistä ruotsiksi.

”Todella mieluisa tapa suorittaa pakollinen ruotsin kurssi alta pois”

Alkuun tämä oli todella kankeaa ja haastavaa. Kun hieman rohkaistuimme puhumaan ruotsia, oli tapaamiset todella tehokas tapa oppia oikeasti käyttämään kyseistä kieltä.

Kokonaisuutena teknisen dokumentoinnin sekä integroitu ruotsin kurssi olivat erittäin mukava ja opettavainen setti. Tärkeimpinä oppeina mieleen jäi Solidworksin käyttö, joka nykyään luonnistuu todella paljon helpommin ja sulavammin, vaikka uutta opittavaa kyseisestä ohjelmistosta löytyy aina. ”