Sisulla sisälle kouluun – LUT-Abitiimin Lauran tarina

Tervehdys kaikki! Olen Laura, opiskelen kauppatieteitä nyt toista vuotta LUT:issa ja olen yksi tämän lukuvuoden Abitiimin jäsenistä. Oma tieni Lappeenrantaan ja siten koulun valinta oli aika mutkatonta. Ennen koulun aloitusta olin asunut Lappeenrannassa kaksi vuotta ja halua muualle muuttamiseen ei ollut. LUT:in valinta kouluksi oli siis todella selkeä. Olen itse kotoisin Jämsästä, suhteellisen pieneltä paikkakunnalta Keski-Suomesta, joten sijainniltaan ja kooltaan Lappeenranta kaupunkina tuntui hyvältä.

Oma hakuprosessini kauppakorkeaan ja nimenomaan LUT:iin alkoi vuonna 2013. Tällöin hain kouluun, mutta tiesin mahdollisuuksieni olevan huonot, koska ylioppilaskirjoituksista oli jo vierähtänyt vuoden verran ja luku-rutiini puuttui lähes kokonaan laiskojen lukiovuosien johdosta. Kävinkin vain kokeilemassa koetta ja hylkäyspäätös ei tullutkaan yllätyksenä. Seuraavana keväänä laitoin suuren vaihteen päälle luku-urakassa, mutta tästä huolimatta ovet eivät auenneet. Oma luonteeni on periksiantamaton, joten keväällä 2015 päätin päästä kouluun ja ovet aukesivatkin erittäin hyvillä pistemäärillä. Oma tarinani viimeistään takaa sen, että jos löydät jotain itseäsi kiinnostavaa, älä anna periksi vain tilastojen vuoksi. Kuka tahansa voi päästä sisään kouluun, vaikka sisäänpääsyprosentit näyttäisivätkin huonoilta.

Valokuva 3 (1)

Jo alusta alkaen yliopiston hyvä ilmapiiri näytti parhaat puolensa ja ensimmäinen vuosi hujahti ohitse älyttömällä nopeudella. Päivät ja viikot vierivät kovalla vauhdilla kalenterin täyttyessä tapahtumista, reissuista, kavereiden kanssa suunnitelluista illoista ja tietenkin siitä pääasiasta, opiskelusta. Aloittavia opiskelijoita vuosikurssillani oli omaan makuuni juuri sopiva määrä. Kaveriporukan muodostuminen ei ollut hankalaa, koska jokaiselle löytyi samanhenkisiä kavereita ja yleensäkin ihmiset ovat vuosikurssien sisällä läheisiä keskenään sekä tuntevat kaikki toisensa. Nykyään arki koulussa rullaa tasapainotellen erilaisten deadlinejen kanssa ja kavereiden seurassa oleskellen.

Valokuva 1 (1) (kopio) 7

Tapahtumien ohella suuri osa ajasta kuluu luentosaleissa istuen ja tentteihin päntäten. Itselleni todella positiivisena asiana koulun alkaessa oli se, että ensimmäisenä vuonna LUT:ssa käydään lävitse laajalla skaalalla eri kauppatieteiden opintoja. Koulun alkaessa ei tarvinnut siis olla sen suurempaa tietämystä siitä, mitä oikeasti haluan lähteä pääaineenani lukemaan. Kaikille annetaan mahdollisuus tutustua rauhassa tarjontaan ja valinnat tehdäänkin vasta ensimmäisen vuoden jälkeen. Nyt toista vuotta aloittavana voin sanoa, että itselleni suunnitelmat eivät vieläkään ole oikein selvät, mutta voin turvallisin mielin opiskella juuri nyt hyvältä tuntuvia aineita tietäen, että ne eivät ole vielä kiveen hakatut. Opiskelujen ohella ensimmäisenä lukuvuonna pyrin osallistumaan mahdollisimman moneen aktiviteettiin ja kavereiden kanssa tulikin kierrettyä lävitse muun muassa laskettelureissu Ensilumet Rukalla, opiskelijoiden approtapahtumat Tampereella ja Turussa ja monia lukemattomia tapahtumia omalla yliopistollamme.

Valokuva 1

Asenne, jolla uudet opiskelijat meidän yliopistossa aloittavat, on aivan mahtava. Todella monella opiskelijalla on ajatuksena, että tämä on sitä ainutlaatuista aikaa, jota elämässämme elämme ja mitään ei tule jättää kokematta. Yhteishenkemme on tästä syystä aivan ainutlaatuinen. Itselläni on ensimmäisen vuoden jälkeen jäänyt käteen niin paljon uusia ystäviä, kokemuksia ja asioita, joita en mistään hinnasta vaihtaisi pois. Haluankin sanoa kaikille uusille hakijoille ja aloittaville opiskelijoille, että uskaltakaa hypätä tuntemattomaan ja antaa itsestänne kaikki irti. Omalla kohdallani olen laittanut kaiken peliin kavereiden, koulutöiden, oman ainejärjestön sekä tulevien uusien opiskelijoiden suhteen ja tätä en ole katunut hetkeäkään. Mitään ette tekään tule katumaan ja välillä oman mukavuusalueen ulkopuolelle astuminen voi avata enemmän ovia kuin osaatte kuvitellakaan.