Syksyn eka tenttiviikko

Onko Skinnarilan Vapaa Valtioon iskenyt jokin tuntematon virus? Ovatko ihmiset menneet sekaisin, kun lähestulkoon jokaisesta asunnoista leijailee houkutteleva pullantuoksu pitkin rappukäytävää, johon sekoittuu vivahde luonnon raikkautta aiheuttijanaan Tolu ja Fairy?

Jos en tietäisi paremmin, niin väittäisin, että näin on. Mutta ei. Tämä on aivan normaalia käytöstä tähän aikaan vuodesta, sillä nyt on TENTTIVIIKKO. Tenttiviikko on mitä mainioin syy tiskata viikkojen takaiset tiskit, ulkoiluttaa 8 viikkoa sängyn alla majailleet villakoirat ja tuhota lattialta lähes kattoon asti ulottuva pyykkivuori – sillä jopa nämä askareet tuntuvat mukavilta verrattuna tentteihin pänttäämiseen.

Meillä lappeenRannassa lukuvuosi on jaettu neljään periodiin. Jokaisen periodin lopussa on ”kaikkien” odottama tenttiviikko, jolloin otetaan mittaa toinen toisistamme ja omasta osaamisestamme. Tenttiviikko jakaa ihmisten mielipiteet radikaalisti. Osa opiskelijoista kokee sen lomaksi, viikoksi, jonka aikana riittää kun näyttäytyy pari kertaa koululla ja sutasee pari tenttiä. Monet tähän ryhmään sopivista henkilöistä jättää lappeenRannan taakseen ja suuntaa kotipaikkakunnalleen tenttiviikon loputtua, tai jopa jo kesken sen. Koska meillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, milloin haluamme tenttimme tehdä, ei kokonainen lomaviikko ulkomaillakaan periodin loputtua ole poissuljettu vaihtoehto. Tentit on kuitenkin pakko tehdä joskus, joten vanha sananlasku “sen minkä taakseen jättää sen edestään löytää” sopii tähänkin tapaukseen. Ainakin, mikäli haluaa saada kurssit suoritettua ja ansaita KELA:n tarjoamat opiskelijan elinehtona tunnetut opintotuet.

Jotkut opiskelijat haluavat todella mitata taitonsa. He ovat yleensä opiskelijoita, jotka ovat jaksaneet opiskella läpi koko periodin ja ottaneet kaiken irti laadukkaasta ja mielenkiintoisesta opetuksesta. Heille on tärkeää menestyä hyvin. He valmistautuvat tentteihin ajoissa ja huolella, jolloin kuulusteluviikon koittaessa ei tarvitse enää kantaa huolta osaamisestaan vaan suurin huoli on millä kynällä he haluavat tenttinsä kirjoittaa ja montako lyijyä pitää varata tenttiä varten. Itse ainakin kadehdin näitä uurtajia, he todella tietävät mitä haluavat ja tekevät töitä sen eteen.

Kolmanteen ryhmään kuuluu ehkä suurin osa opiskelijoistamme. Tämä ryhmä on erinomainen laiskoille ja saamattomille opiskelijoille, jotka mieltävät itsensä ehkä hieman fiksummiksi, kuin mitä todellisuudessa ovatkaan. Tämän segmentin edustajat janoavat menestystä mahdollisimman vähällä työnteolla. Tämän toimintamallin opiskelijat, kuten minä itse, käyvät kyllä luennoilla juhlimisen ja muun aktiviteetin lomassa, mutta eivät todellisuudessa keskity opiskeluun niin hyvin, että osaisivat valmistautua tuleviin kuulusteluihin ajoissa. Jotta voisimme olla varmoja menestyksestämme kuulusteluissa, me tärpitämme. Opettelemme käytännössä vanhat tentit vastauksineen ulkoa ja toivomme, ettei kokeiden laatijat ole muuttaneet tenttiä radikaalisti. Joskus tärpit osuvat oikeaan ja saamme tenteistä lähestulkoon maksimipisteet tekemättä mitään. Mikäli tenttiä on muutettu, koemme tulleemme petetyiksi. Tällöin meidän on nieltävä kiukkumme ja otettava kirjat käteemme ja oikeasti opiskeltava uusintatenttiä varten.

Kysyin opiskelijoiltamme heidän tenttiviikkonsa ohjelmasta. Eräs nimeltämainitsematon fuksivastaava tokaisi larppaavansa, suunnittelevansa tentteihin lukemista ja tämän jälkeen pelaavansa FIFAA sekä tietysti ottavansa nuhaan änärissä. Luotettavalta lähteeltä kuulin kuitenkin, että todellisuudessa tämä herrasmies pänttää aamusta iltaan nenä kiinni kirjassa ja jossain välissä koittaa karata salille kasvattamaan ”huikeita” kiukaitaan. Osa ystävistäni lenkkeilee, jotkut tekevät hyvää ruokaa ja rentoutuvat tenttien välissä. Itse stressaan, pyrin urheilemaan riittävästi ja valmistaudun tentteihin pääsääntöisesti tärpittämällä ja muistiinpanoja selaillen. Tapoja kuluttaa tenttiviikko näyttää siis olevan lukemattomia. Tällä kerralla minä aion todella onnistua ja päätän lukea tentteihin kunnolla ja ajoissa. Eikun sanoista tekoon siis!

Terveiset pullantuoksuisesta lappeenRannasta
-Emmi-

Jätä meille kommentti