Tekniikan pääsykoevinkit

Tekniikan alojen pääsykokeet ovat osa diplomi-insinööri- ja arkkitehtuurikoulutuksen yhteisvalintaa. Pääsykokeisiin kuuluu suurimmalle osalle tekniikan aloista haettaessa pitkän matematiikan koe ja sen lisäksi vaihtoehtoisesti fysiikan tai kemian koe.

Tekniikan aloille on mahdollista päästä sisälle alkupisteiden perusteella, alku- ja koepisteiden yhteenlasketulla saldolla tai pelkästään koepisteiden perusteella. Tieto siitä, onko päässyt sisälle alkupisteiden perusteella, tulee yleensä joitakin päiviä ennen pääsykoetta, joten pääsykokeeseen kannattaa valmistautua ajoissa, jos ei ole täysin varma pääsevänsä sisälle suoraan alkupisteillä.

Valintakokeeseen voi osallistua kuudella paikkakunnalla, jotka ovat Lappeenranta, Espoo, Tampere, Turku, Vaasa ja Oulu. Voit käydä tekemässä pääsykokeet millä tahansa koepaikkakunnalla riippumatta siitä, mihin kohteisiin haet.

Vinkit pääsykokeisiin

Pääsykoe on haastava tilanne, joten huolellinen valmistautuminen kannattaa. Tässä muutama vinkki, joilla pääsykokeet ovat selätettävissä.

 1. Tee lukusuunnitelma. Kun aloitat valmistautumisen pääsykokeisiin, kannattaa tehdä lukusuunnitelma, jota seuraa luku-urakan edetessä. Hyvänä pohjana suunnittelulle on 5/2-jako. Eli lue viisi päivää viikossa ja lepää kaksi.
 2. Pidä taukoja lukiessa. Näin estät väsymisen ja muistat luetut asiat vielä seuraavanakin päivänä. Tauolla voit vilkaista puhelinta ja levätä hetken, mutta muulloin kannattaa keskittyä täysillä opiskeluun.
 3. Säilytä ylioppilaskokeiden lukurutiini. Vaikka kirjoitusten jälkeen olo on väsynyt ja huojentunut, kannattaa kirjoituksiin valmistautuessa muodostunut lukurutiini pitää yllä. Näin pääsykokeisiin lukemisen aloittaminen on huomattavasti helpompaa.
 4. Laita puhelin äänettömälle ja pois lähettyviltä. Lukeminen voi muuten helposti mennä pelkäksi sometteluksi.
 5. Etsi sopiva paikka opiskella. Saatko eniten aikaan itseksesi kotona vai esimerkiksi läheisessä kahvilassa tai kirjastossa?
 6. Tutustu vanhoihin pääsykokeisiin. Tekniikan vanhoja pääsykokeita löytyy dia.fi -sivustolta. Niihin kannattaa tutustua, jotta tietää, millaisia tehtäviä kokeissa on vastassa.
 7. Laske paljon. Laskurutiinin ylläpitäminen on erittäin tärkeää, ja laskutehtäviä oppii tekemään parhaiten ainoastaan laskemalla.
 8. Paina kaavat mieleen. Tuttua kaavakokoelmaa MAOL:a ei saa pääsykokeisiin ottaa mukaan, vaan kokeissa on tarjolla erillinen kaavakokoelma. Fysiikan ja kemian valintakokeessa kokeilaille annetaan vain yleisiä vakioita ja lainalaisuuksia, eli kaavoja ei ole näkyvillä ollenkaan. Matematiikan kokeessa puolestaan ei kerrota, mikä kaava on kyseessä tai mihin sitä käytetään. Kokeisiin valmistautuessa kannattaa keksiä muistisääntöjä ja niiden avulla painaa kaavat mieleen.
 9. Valmennuskurssi ovat hyväksi ja tehokkaaksi todettu väylä opiskelupaikan saamiseen. Valmennuskursseja on paljon erilaisia, ja niitä tarjoavat esimerkiksi Eximia sekä Valmennuskeskus.
 10. Tarkista, onko laskimesi sallittu pääsykokeessa. Voit tarkistaa laskimesi soveltuvuuden täältä. Laskin kannattaa myös resetoida aivan kuin yo-kokeissakin, jotta laskimen muistiin ei varmasti jää mitään.
 11. Pääsykokeessa kannattaa tutustua ensin kaikkiin tehtäviin ja tehdä helpoimmat ja nopeimmat tehtävät pois alta. Näin vaativien tehtävien käsittelyyn jää enemmän aikaa. Älä hätäile, vaikka ensimmäisellä vilkaisulla tehtävät näyttäisivät haasteellisilta, sillä ne selkiytyvät, kun paneudut niihin tarkemmin.
 12. Tee vastauksistasi huolellisesti jäsenneltyjä. Merkitse kaikki tarvittavat laskut, välivaiheet ja perustelut selkeästi näkyviin vastaukseesi. Pelkän vastauksen merkitseminen lukuarvona ei ole riittävä vastaus pääsykokeessa.
 13. Luota itseesi ja siihen, että pääset sisälle haluamallesi alalle. Asenteella on suuri merkitys hakuprosessissa. Kun olet motivoitunut pääsemään sisälle yliopistoon, menestyt varmasti pääsykokeissa.

 

Kaikki tarvittava tieto tekniikan pääsykokeista löytyy sivulta dia.fi. Siellä on nähtävissä esimerkiksi, kuinka alkupisteet lasketaan ja millaisia edellisten vuosien pääsykokeet ovat olleet.

Suunnitelmallisuus ja laskurutiinin ylläpitäminen ovat tärkeitä, jotta pääsykokeissa menestyy. Liikaa ei kannata stressata ja on hyvä muistaa myös levätä. Tsemppiä pääsykokeisiin!

 

Jätä meille kommentti