Tekniikan pääsykoevinkit

Kuva: Vesa Laitinen

Nyt kun kirjoitukset on pulkassa ja penkkarit juhlittu niin alkaa seuraavaan koitokseen valmistautuminen, nimittäin pääsykokeisiin. Ei kannata vaipua epätoivoon, sillä me autamme sinua selviämään niistä kunnialla. Abitiimin Ake kertoo muutamia opiskeluvinkkejä, joiden avulla selviät tekniikan pääsykokeesta. Tekniikan pääsykokeeseen osallistuvat tähtäävät teknillisiin yliopistoihin opiskelemaan diplomi-insinöörin tai arkkitehdin tutkintoon. Muista käydä myös sivustolla dia.fi –> siellä on kaikki mahdollinen tieto, jota sinun tulee tietää tekniikan valintakokeesta!

1. Ensin yleistä tietoa

Tekniikan pääsykokeessa on kaksi osuutta, jotka valitaan kolmesta vaihtoehdosta: matematiikka, fysiikka ja kemia. Näistä suurimmalle osalle tekniikan aloista matematiikka on pakollinen ja fysiikan ja kemian väliltä saa valita mieleisensä. LUT:iin hakiessa voit tehdä matikan lisäksi kumman tahansa, fysiikan tai kemian. Tästä poikkeaa kemiantekniikan koulutusohjelma, johon haettaessa saa vapaasti valita näiden kolmen väliltä kaksi.

Kuva: Vesa Laitinen

2. Millainen pääsykoe on?

Pääsykoe itsessään on haastava ja tehtävät ovatkin vaikeimpien yo-tehtävien tasoa. Hyvin valmistautuminen siis todellakin kannataa. Kokeeseen ei saa ottaa jokaisen pitkän matikan opiskelijan pelastusta eli maolia vaan jokaisen kokeen mukana tulee erillinen kaavakokoelma. Ei pidä hätääntyä, vaikka tuttu tuki ja turva ei ole vieressä lohduttamassa. Fysiikan ja kemian valintakokeissa kokelaille annetaan vain yleisiä vakioita ja lainalaisuuksia, eli kaavoja ei anneta ollenkaan. Kokeisiin valmistautuessa kannattaakin keksiä muistisääntöjä ja painaa kaavat mieleen. Myös matikan kokeessa kannattaa huomioida, että kaavakokoelmassa ei kerrota mikä kaava on kyseessä tai mihin sitä käytetään. Katso lisätietoja kokeiden vaatimuksista täältä.

kuva: Vesa Laitinen

3. Onko laskin kondiksessa?

Ennen pääsykoetta kannattaa tarkistaa kuuluuko laskin, jolla kokeen aikaa tehdä, hyväksyttyjen laskinten joukkoon. Soveltuvuuden voi tarkistaa täältä. Laskin kannattaa myös resetoida aivan kuten yo-kokeissakin, ettei vahingossakaan sen muistiin ole jäänyt mitään.

4. Tee lukusuunnitelma!

Kun aloitat pääsykokeisiin valmistautumisen, kannattaa tehdä lukusuunnitelma. Hyvänä pohjana suunnittelulle kannattaa pitää 5/2 jakoa. Lue viisi päivää viikossa ja lepää kaksi. Tämän lisäksi kannattaa pitää taukoja suhteellisen tiheään tahtiin, noin parin tunnin välein. Näin estät väsymisen ja muistat luetut asiat vielä seuraavanakin päivänä. Kännykkä ja muu elektroniikka kannattaa sammuttaa suosiolla, ettei lukeminen mene ihan somettamiseksi.

5. Säilytä ylppäreiden lukurutiini

Vaikka näin kirjoitusten alla ja niiden jälkeen saattaa tuntua mukavalta vaan makailla niin ylioppilaskirjoituksiin valmistautuessa muodostunut lukurutiini kannattaa pitää yllä. Vain muutaman kymmenen sivun lukeminen päivässä auttaa säilyttämään sen ja pääsykoelukemisen aloittaminen on huomattavasti helpompaa.

Kuva: Teemu Leinonen

6. Laske, laske ja laske!

Tekniikan pääsykokeisiin kannattaa valmistautua laskemalla paljon. Vanhat oppikirjat sekä edellisvuosien pääsykokeet ovat hyvää harjoitusmatskua. Vanhat pääsykokeet löytyvät täältä. Laskemisen lomassa kannattaa myös miettiä teoriaa, jotta kokonaisuus hahmottuisi paremmin. Tähän auttaa myös kuvien piirtäminen. Tämän lisäksi kannattaa tehdä huomioita tekemistäsi tehtävistä, mikä auttaa sinua hahmottamaan omat ongelmakohtasi eri tehtävissä. Laske, laske, laske, niin paikka haluamastasi tekniikanalan koulutuksesta on sinun!

7. Valmennuskurssi myös varteenotettava vaihtoehto

Myös valmennuskurssit ovat hyväksi ja tehokkaaksi keinoksi todettuja väyliä opiskelupaikan saamiseen. Valmennuskursseja on tänä päivänä niin monia erilaisia, joten en tässä niitä ala erikseen luettelemaan. Suosituimpia valmennuskurssien järjestäjiä Suomessa ovat Eximia, Valmennuskeskus ja Huippuvalmennus.

Toivotan kaikille lukijoillemme mitä parhainta pääsykoeonnea ja jaksamista tulevaan luku-urakkaan. Toivottavasti törmäilemme ensivuonna LUT:in käytävillä!

Terkuin Abitiimin Ake