Tekniikan pääsykoevinkit

Kaikkiin diplomi-insinöörin tutkintoon johtaviin hakukohteisiin haetaan DIA-yhteisvalinnassa samalla pääsykokeella. Jos lukiossa on lukenut pitkää matematiikkaa ja fysiikkaa tai kemiaa, ei tekniikan pääsykokeeseen tarvitse alkaa opettelemaan mitään uutta, sillä koe perustuu näihin.

Tekniikan pääsykoe uudistuu keväälle 2019 yksipäiväiseksi ja koostuu neljästä osasta: matematiikka, fysiikka, kemia ja tekniikan alan luova ongelmanratkaisu. Matematiikan osuus on kaikille pakollinen ja siitä tehdään kaikki kolme tehtävää. Lisäksi valitaan kolme muuta tehtävää. Tehtävät voi valita fysiikasta, kemiasta tai ongelmanratkaisusta, joista jokaisesta tehtäviä on tarjolla kaksi. Voit siis valita vaikka jokaisesta osiosta yhden tehtävän.

Vinkkejä tekniikan pääsykokeisiin:

  1. Tutustu uudenlaiseen DI-mallikokeeseen DIA-yhteisvalinnan sivuilta
  2. Valitse oma vahvuutesi ja panosta siihen. Jos olet lukenut lukiossa vain yhden kurssin fysiikkaa, mutta kemiaa useampia kursseja, kannattaa panostaa kemiaan.
  3. Suunnittele aikataulu ja opiskele tunnin sykleissä. Laita hälytys soimaan ja laita häiriötekijät (kännykkä) pois näköetäisyydeltä. 45 minuuttia tiivistä lukemista/laskemista ja loput 15 minuuttia jotain aivan muuta, kuten vaikka happihyppely ulkona.
  4. Jaa asiat järkeviksi kokonaisuuksiksi: opettele asiat aihealueittain. Tärkeää on keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Silmäile ensin koko alue, opiskele asiat järkevänä kokonaisuutena kokoamalla esim. käsitekartta, lopuksi kertaus riittää.
  5. Opettele kaavat ulkoa. Pääsykokeisiin ei saa ottaa mukaan MAOL:ia, joten tärkeät kaavat on muistettava ulkoa. Laskurutiinin myötä myös kaavat jäävät paremmin mieleen, joten keskity kirjoittamaan kaavat ylös aina kun lasket.
  6. Laske! Tekniikan pääsykokeet sisältävät pääasiassa laskuja, joten niitä kannattaa laskea paljon. Laskuja kannattaa laskea alusta asti pääsykokeissa sallitulla laskimella, sillä esimerkiksi graafiset laskimet eivät ole sallittuja pääsykokeessa.
  7. Käy läpi ja harjoittele vanhoja pääsykoetehtäviä: vaikka vanhat kokeet ovat rakenteeltaan erilaisia kuin kevään 2019, kannattaa niiden tehtäviä silti laskea. DIA:n sivuilta löytyy vanhoja tehtäviä ratkaisuineen.
  8. Hanki lukukaveri ja tee lukemisesta mielekästä: Laskujen laskeminen kaverin kanssa on paljon mukavampaa kuin yksin. Kaverilta voi saada uusia ideoita ja näkökulmia. Aikataulussakin on helpompi pysyä, kun sovitte yhdessä ajat, jolloin luette. Itsensä motivoiminen on myös sallittua, joten tee hyvät lukueväät tai osta vaikka irtokarkkeja, jos mieli tekee.
  9. Muista vapaa-aika: Liika on liikaa, myös opiskelussa. Muista säästää aikaa myös asioille joista pidät. Näe ystäviä, urheile, nuku ja syö hyvin niin jaksat paremmin.
  10. Usko itseesi! Asenteella pääsee pitkälle ja lukeminenkin tuntuu kevyemmältä kun olet päättänyt, että pääset sisään. Kova työ palkitaan opiskelupaikalla.

Kannattaa panostaa yo-kirjoituksiin

Jos olet vielä tilanteessa, että edessä on ylioppilaskirjoituksia matematiikasta, fysiikasta tai kemiasta, kannattaa niihin panostaa kunnolla. Saattaa olla, että opiskelupaikka aukeaa suoraan hyvin kirjoitettujen yo-arvosanojen avulla. Ylioppilaskirjoituksista saa myös hyvin pisteitä tekniikan yhteisvalintaan, joten kirjoitukset eivät mene missään tapauksessa hukkaan.

Vaikka kirjoitukset eivät menisi odotetulla tavalla, ei missään nimessä kannata luovuttaa, sillä pääsykokeet ovat edelleen edessäpäin. Hyvällä pääsykokeisiin valmistautumisella on hyvät mahdollisuudet päästä sisään. Jos tuntuu ettei itsenäinen opiskelu enää kirjoitusten jälkeen suju, kannattaa harkita valmennuskurssille osallistumista. Sieltä voi saada hyvän rutiinin laskemiseen ja apua vaikeiden asioiden ymmärtämiseen. Voit myös ostaa valmennuskurssien kirjoja tai tehtäviä itsellesi osallistumatta varsinaiselle kurssille.

Sitten vain lukusuunnitelma valmiiksi, laskurutiinia tekemään ja kohti yliopistoa. Sinä pystyt siihen, tsemppiä!

Katso vielä DIA-yhteisvalinnan ohjevideo hakemiseen liittyen:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *