Tietotekniikan opiskelu käytännössä – maisterivaiheen kurssit

Neljännen vuoden tietotekniikan opiskelija Julia Tasa kertoo kolmesta tietotekniikan maisteritason kurssista.

Tietotekniikan kandidaatin tutkintoon kuuluvat kurssit keskittyvät enemmän yleisopintoihin, mukaan lukien matematiikan ja kielten kurssit, sekä tietotekniikan perusasioihin, kuten ohjelmointiin, tietorakenteisiin ja tietojenkäsittelytieteeseen.

DI-tutkintoon kuuluvat kurssit puolestaan syventävät ja soveltavat kandikurssien tietoja ja taitoja, ja keskitytään ennemmin erikoistumisalaamme eli ohjelmistoprojektien pyörittämiseen. Kaikki tietotekniikan maisteritason kurssit ovat englanninkielisiä.

Hajautetut tietokannat – Data-intensive Software Systems

Tämä koko syksyn mittainen kurssi keskittyy hajautettuihin tietokantoihin ja niiden suunnitteluun, tekniikoihin ja toteutukseen. Ensimmäisen periodin aikana opiskelimme hajautettuihin tietokantoihin liittyvää teoriaa ja toisen periodin puolella loimme ryhmissä kurssin harjoitustyön, joka oli eBay-tyylinen, yksinkertaistettu verkkokauppa, joka hyödyntää hajautettuja tietokantoja.

Meidän ryhmämme toteutti sivuston, joka myy Suomen, Ruotsin ja Norjan alueella ruisleipää, salmiakkia ja kahvia. Harjoitustyössä piti miettiä, miten eri maissa asuvat henkilöt pystyvät tekemään ostoksiaan yhdeltä sivustolta niin, että sivusto käyttää maakohtaista varastoa.

Tenttiä ei tällä kurssilla ollut, vaan arvosana koostui enimmäkseen harjoitustyöstä, siihen kuuluvasta raportista, toteutuksen esittelystä sekä henkilökohtaisista viikkotehtävistä. Koen, että kurssilla opituista asioista eli hajautettujen tietokantojen toiminnasta tulee olemaan varmasti hyötyä myöhemmin työelämässä.

Software Projects, Processes, and Entrepreneurship

Tämäkin kurssi kesti koko syksyn ajan. Kuten yleisesti ottaen muutkin tietotekniikan kurssit,  kurssin arvostelu koostui koko kurssin aikana tehdyistä osasuorituksista, henkilökohtaisista ’quizzeista’ ja harjoitustöistä, eikä tenttiä ollut ollenkaan. Software Projects, Processes, and Entrepreneurship -kurssin sisältö keskittyi nimensäkin mukaisesti ohjelmistoprojektin osa-alueista ja kolme kurssin viimeisintä viikkoa käytiin yrittäjyyteen liittyviä asioita.

Kurssi oli hieman erilainen, kun muut maisterikurssit, sillä kurssin luennoilla ja seminaaritunneilla oli lähes pakollinen läsnäolo. Ohjelmistoprojekti-osiolla käytiin läpi joka viikko jokin projektin osa-alue, ja siitä tehtiin ryhmissä esitys aina seuraavan viikon seminaaritunneille. Näistä pienistä esitelmistä koottiin kurssin toinen harjoitustyö.

Yrittäjyys-osiossa teimme toisen harjoitustyön, jossa analysoimme valitsemaamme yritystä sekä sen toimintatapaa, ja kirjoitimme siitä raportin. Kurssin suorittamisesta teki mukavaa se, että työmäärä jakautui erittäin tasaisesti pitkin syksyä ja sain esiintymisvarmuutta myös englannin kielellä. Opin muun muassa paremmin aikatauluttamisen jalon taidon sekä tärkeitä asioita liittyen ohjelmistotuotantoprosessiin.

React.js – Code Camp

Koulutusohjelmamme ehkä parasta antia ovat Code Campit, jotka ovat perinteisesti olleet erittäin suosittuja ja niitä järjestetään muutaman kerran vuodessa. Sisällöt ja speksit niissä vaihtelevat todella paljon, mutta yleensä kurssit ovat intensiivityyppisiä, eli kestävät vain muutaman päivän.

React.js – Code Campilla paikallinen ohjelmistokehitysfirma oli mukana opettamassa meille React -ohjelmointikieltä, ja kurssiin kuului ryhmissä tehtävät vapaavalintaiset sovellukset, jotka olivat toteutettu Reactilla. Toteutimme ryhmämme kanssa kauppa-sovelluksen, joka osaa etsiä käyttäjää lähinnä olevat ruokakaupat ja niiden aukioloajat. Sovellus osaa myös etsiä käyttäjän valitsemasta kaupasta tuotteet ja niiden hyllypaikat. Tuotteet voidaan myös lisätä omaan kauppalistaan ja sovellus osaa laskea myös oletetun loppusumman ruokaostoksille.

Kurssi alkoi tiistaina teoriaosuudella, ja sitten meillä oli noin kaksi ja puoli päivää aikaa projektimme toteutukselle. Perjantaina iltapäivällä esittelimme aikaansaannoksemme ja saimme siitä palautteen, jonka pohjalta teimme vielä muutamia viilauksia.

Tämä Code Camp oli erittäin hyödyllinen, koska opin uutta ohjelmointikieltä ja sen lisäksi projektin tekeminen demosi mielestäni mainiosti tosielämän ohjelmistoprojektia, tosin pienemmässä mittakaavassa. Oivalsin, että hyvin suunniteltu ja aikataulutettu projekti on jo puoliksi tehty.