Toimitusjohtajat piinapenkissä

Tähän mennessä ollaan bloggailtu niin opiskelusta kuin opiskelijaelämästäkin. Nyt perehdytään opiskelijaelämän asiallisempaan puoleen eli yritysvierailuihin. Sekä kurssien opettajat että yritykset järjestävät opiskelijoille tilaisuuksia matkustaa eri alojen yritysten vieraiksi tutustumaan niiden toimintaan. 
Helmikuun alussa sekalainen seurakunta kone-, energia- ja kemianteekkareita sekä tuotantotalouden ja kauppatieteiden opiskelijoita hyppäsi bussiin ja reissasi Helsinkiin Metallinjalostajien vieraiksi Toimitusjohtajat tentissä -nimiseen tapahtumaan. Samaan tapahtumaan saapui opiskelijoita myös pääkaupunkiseudulta, Tampereelta ja jopa Oulusta, joten saimme loistavan tilaisuuden tavata vanhoja kavereita ja tehdä uusia tuttavuuksia!
Mutta mitä tarkoittaa Metallinjalostajat?
”Metallinjalostajat ry on alan yritysten etujärjestö, joka tekee työtä kilpailukyvyn puolesta korostaen alan erityiskysymyksien huomioon ottamista päätöksenteossa ja lisää alan tunnettavuutta työ- ja opiskelupaikkana.”
– Mika Nykänen, Metallinjalostajat ry:n toimitusjohtaja –
Metallinjalostajat kutsuvat kerran vuodessa alan opiskelijoita vieraikseen tutustumaan metallinjalostusalan yrityksiin, verkostoitumaan ja kyselemään esimerkiksi kesätyömahdollisuuksista. Tapahtumaan saapuu työntekijöitä Metallinjalostajien seitsemästä eri yrityksestä, ja näiltä pääsee kyselemään työelämän mahdollisuuksista ja uratarinoista. Päivän ohjelmaan kuuluu myös yritysten esittämien todellisten yritysmaailman ongelmien ratkomista. 
Yrityksiin tutustumista.
Alla olevassa kuvassa on kaksi Outotecillä työskentelevää henkilöä, jotka esittelivät yritystään. Toinen heistä jopa osoittautui yliopistomme omaksi kasvatiksi! Tässä hänen mietteitään työelämästä.
Outotecin Mikko hanski ja Suvi Rannantie.
Nimi: Mikko Hanski
Yritys ja titteli: Outotec, Specialist – Supply Chain
Mistä olet valmistunut?
LUT:n tuotantotalouden osastolta, pääaineena toimitusketjut
Kuinka olet päätynyt töihin Outotecille?
Hakemalla. Kannattaa olla aktiivinen, kun hakee töitä!
Parasta työssäsi?
Joka päivä saa tehdä asioita, joita kukaan muu ei ole vielä tässä firmassa tehnyt.
Pahinta työssäsi?
Sama kuin mikä on parasta, sillä kehitämme koko ajan niin paljon uutta.
Paras työkokemuksesi?
Euroopan varastotournee, jonka aikana kiersimme läpi yrityksemme Euroopassa sijaitsevia varastoja. Hienoja kokemuksia syntyy myös, kun saa läpi jonkun ison casen, jonka eteen on tehnyt paljon hommia.
Vierailumme huipentuma oli paneelikeskustelu, jossa oli aika nimekkäitä osanottajia. Kaikkien seitsemän yrityksen toimitusjohtajat asetettiin piinapenkkiin ja opiskelijat pääsivät tenttaamaan heitä mieltään askarruttavilla kysymyksillä! Paneelin aikana selvisi ainakin se, että kaikissa tentattavissamme on ripaus piinkovaa bisnesmiestä ja huumorintajuista herrasmiestä. 🙂 Opiskelijat kuulivat arvokasta tietoa siitä, kuinka työhaastatteluihin kannattaa valmistautua sekä yritysmaailamn saloista. Tässä muutamia tentin aikana TJ:en suusta kuultuja lausahduksia, joita kannattaa niin lukiossa kuin yliopistossakin opiskelevien pohtia:
”Kun tulee hakemaan töitä, ajatus ei saa harhailla ja taustat pitää olla tehtynä. Hakijalla tarvitaan oikeaa ”tää on se mun juttu” -asennetta.” 

”Työhaastattelussa on tärkeää innostus ja asenne: Onko lasi puoliksi tyhjä vai puoliksi täysi?”
”Lukiossa opitut fysiikan ja kemian taidot ovat nousseet aivan uuteen arvoon.” 

”Alan tulevaisuus näyttää positiiviselta, koska Suomessa on metallinjalostuksen erikoisosaamista maailmanlaajuisestikin korkeatasoisesti. Meillä on maailman johtavaa teknologiaa.”
”Jos tekee liian tarkat urasuunnitelmat, yleensä joku sotkee pakan ja vetää pari kuvakorttia pois.”

Toimitusjohtajat piinapenkissä.
”Mikä on ruskea ja lentää kahtasataa? -ruostunut teräsmies”
”Metallia tarvitaan joka paikassa. Heitän haasteen: Keksikää yksikin tuote, jossa ei ole metallia. Yksi poikkeus: lapsia ei lasketa.”
Heikki Nyholm, Ovako Imatra oy Ab:n toimitusjohtaja, on myös LUT:n konetekniikan osaston omia kasvatteja. Ovakolle hän päätyi teräsmieheksi lopputyönsä kautta. Välillä hän palasi takaisin koulunpenkille Helsinkiin hankkimaan myös kauppatieteellistä koulutusta, mutta palasi senkin jälkeen takaisin Ovakolle, ja on sillä tiellä tänäkin päivänä toimitusjohtajana. Tässä muutamia hänen mietteitään:
Ovakon toimitusjohtaja Heikki Nyholm.
Parasta työssäsi?
Tämä on hieno näköalapaikka alaan ja alan teollisuuteen sekä yleensäkin liiketoimintaan. Työtä tehdään ihmisten kanssa ja saa johtaa hyvinkin erilaisia ihmisiä. Viime kädessä vastaan koko yhtiön menestyksestä, tulevaisuuden mahdollisuuksista ja työpaikoista.
Pahinta työssäsi?
Pahinta on teollisuustyössä ihmisille sattuvat tapaturmat. Lisäksi työ sitoo myös vapaa-aikaa ja matkoja ja edustamista on paljon, mistä kotiväki ei aina tykkää.

Metallinjalostajien järjestämä tapahtuma oli mahtava kokemus meille opiskelijoille, joilla on vielä ihan auki, millaiselle uralle tulemme päätymään! Ja tämä tapahtuma on vain yksi esimerkki niistä reissuista, joita pääsemme tekemään eri yritysten vieraiksi. 🙂 Tässä vielä mukana olleiden mietteitä reissusta:
 
”Oli kyllä hyvä päivä. Tyhmä saa olla, jos ei tykkää siitä, että pääsee luomaan suhteita yrityksiin ja vielä ilmaisten ruokien ja juomien merkeissä.”
– Juuso Viikilä –
”Tiedätkö jonkun toisen ilmaisen yritystapahtuman, jossa pääsee livenä kuulemaan kovan tason toimitusjohtajien mietteitä ja tarinoita?!” 
totesi Aki Illikainen toivoen, että seuraava työnantaja löytyisi kyseisten herrasmiesten joukosta.
Tapahtumassa kävi ainakin selväksi, että metallinjalostusala on tulevaisuuden ala, jolta löytyy työpaikkoja!
Minkä yrityksen TJ sinusta tulee isona?

2 Comments

  1. ”Metallia tarvitaan joka paikassa. Heitän haasteen: Keksikää yksikin tuote, jossa ei ole metallia. Yksi poikkeus: lapsia ei lasketa.”

    Tuossa pieni virhe. Oikeassa versiossa idea meni jotakuinkin ”… Keksikää yksikin tuote, jonka tekemisessä ei missään valmistusvaiheessa ole käytetty metallia…”

  2. ”Metallia tarvitaan joka paikassa. Heitän haasteen: Keksikää yksikin tuote, jossa ei ole metallia. Yksi poikkeus: lapsia ei lasketa.”

    Tuossa pieni virhe. Oikeassa versiossa idea meni jotakuinkin ”… Keksikää yksikin tuote, jonka tekemisessä ei missään valmistusvaiheessa ole käytetty metallia…”

    Ja kyllä lapsen tekoonkin tarvitaan sinkkiä, natriumia, kaliumia ja magnesiumia. =)

Jätä meille kommentti