TOP 5: Eläminen opintotuella

Opiskelijana elämisen suurin hankaluus on lähes aina raha. Opintotuki ei koskaan tunnu riittävän mihinkään ja jääkaappi on jatkuvasti tyhjä. Pitääkö aina valita lämpimän aterian ja hauskanpidon välillä? Yleensä kyllä, mutta onneksi muutamalla niksillä rahaa jää taskuun edes vähän enemmän.

1) Säästä ruuassa

Kaikista helpoin tapa säästää ruokakuluissa on kouluruoka. Normaali lämmin ruoka kustantaa noin 2,60 euroa, joka ei ruuan laatuun ja määrään nähden ole paha. Ainakin kahdessa ravintolassa ruokaa voi myös hakea lisää, eli heikossa rahatilanteessa siellä kannattaa syödä paljon!

Toinen hyvä tapa säästää ruuissa on katsoa mitä ja mistä ostaa. Lihaa ei opiskelijabudjetilla kannata lähes koskaan ostaa täyteen hintaan ja tarjouksen osuessa kohdalle kannattaa koko pakastin täyttää. Tärkeää on myös miettiä mikä kauppa on järkevin. Yleinen nyrkkisääntö on välttää pieniä kauppoja, mutta niissäkin on lähellä sulkemisaikaa erittäin hyviä tarjouksia. Lidl on hinnoiltaan melko opiskelijaystävällinen ja osassa kauppoja kannattaa tarkistaa mahdollinen opiskelijakorttialennus.

2) Pyöräilypyöräkakkonen

Pyöräilijä säästää paljon rahaa. Tämä vinkki koskee erityisesti muualla kuin koulun lähellä asuvia. Julkinen liikenne Lappeenrannassa on toteutettu melko toimivasti. Yliopistolle menevät bussit maksavat päivisin 3,20 euroa ja iltaisin sekä viikonloppuisin 2,50 euroa. Kuukauden bussikortista opiskelija saa maksaa peräti 41 euroa. Suurin ongelma julkisessa liikenteessä ei yleensä kuitenkaan ole hinta, vaan aikataulut. Erityisesti Skinnarilaan jatkoille menijät, jotka asuvat muualla eivät pääse kahden jälkeen kotiin lähes muulla kuin taksilla.

3) Asuminen

Erityisesti ensimmäistä kertaa omaan asuntoon muuttaville voi aluksi olla hankalaa hahmottaa paljonko elämiseen kuluu rahaa. Ensimmäisenä vuonna on erittäin hyvä vaihtoehto muuttaa soluasuntoon. LOAS:lta asuntoa hakevat päätyvät ensimmäisenä vuonna lähes varmasti soluun, mikä ei vuokran kannalta ole huono asia. LOAS:n asunnot ovat ensikotiinsa muuttaville hyvä vaihtoehto, koska vuokran hintaan kuuluvat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta lähes aina laajakaista, sähkö ja vesi. Tämä helpottaa asumiskulujen arviointia erittäin paljon.

4) Vapaa-ajan vietto

Rento vapaa-aika ja myös juhliminen tunnetusti kuuluu vahvasti teknillisessä yliopistossa opiskeluun, mutta samalla se voi polttaa suuren aukon lompakkoon. Opiskelijajärjestöt järjestävät viikoittain niin monia tapahtumia, ettei pelkällä opintotuella pääse mitenkään kaikkiin mukaan. Kannattaakin siis miettiä ja priorisoida itselle tärkeimmät tapahtumat ja esimerkiksi yhtenä vuonna käydä lävitse puolet ja seuraavana puolet. Keskustasta valomerkin jälkeen Skinnarilaan suuntaavan kannattaa suosia kimppatakseja, koska yhteen suuntaan kulkeminen kustantaa arviolta noin 25 euroa.

Skinnarilanranta, kesä 2013. Photographer Ville Jahn.

5) Harrastaminen

Opiskelijan kouluarkea tasapainottamaan olisi hyvä hankkia itselleen jonkinlainen harrastus. Edullisia harrastuksia löytyykin koulun kautta erittäin helposti eri kerhojen kautta. Kerhot järjestävät opiskelijoille erilaisia tapahtumia ja mahdollisuuksia harrastaa kaikkea maan ja taivaan välillä. Urheilun ystävä löytää ihan jo kampusalueelta muunmuassa monta kuntosalia, lenkkipolkuja ja ulkoilmaharjoittelualueen.

Huomaamme, että ihan vain pienillä arkisten asioiden miettimisellä on suuri vaikutus omaan elämiseen ja elämän tasoon, kun siirtyy opiskelijaelämään.