Tutkitusti maailman parhaat opiskelu- ja laboratoriotilat

Kansainvälisessä opiskelijatutkimuksessa LUTin kampusalue, opiskelutilat, laboratoriot, digitaaliset kirjastopalvelut sekä ympäristöystävällisyys sijoittuivat parhaiksi koko maailmassa.

Tutkimuskyselyyn vastasi kaiken kaikkiaan 110 000 kansainvälistä opiskelijaa ympäri maailmaa yhteensä 120 korkeakoulusta, joista 32 oli eurooppalaisia. Suomalaisia yliopistoja oli tutkimuksessa mukana 15.

Lappeenrannan kampuksemme sijaitsee Skinnarilan kaupunginosassa ja tunnetaan siksi myös nimellä Skinnarilan kampus. Kampus on kompakti kokonaisuus, jossa työskentelee päivittäin lähes 10 000 ihmistä: tutkijoita, professoreita, opiskelijoita ja muuta henkilökuntaa.

Monipuolisia tiloja omatoimiselle opiskelulle ja protopaja J. Hyneman Center

Kampuksella on hiljattain valmistunut mittava peruskorjaus, jonka yhteydessä uusittiin yliopiston päärakennuksen aula- ja ravintolatilat sekä osa opetustiloista. Uusituissa tiloissa on entistä enemmän tilaa myös ryhmäkokoontumisille ja omatoimiselle opiskelulle.

Peruskorjattuun osaan lukeutuu myös syksyllä 2018 avattu protopaja J. Hyneman Center, jossa opiskelijatiimit pääsevät toteuttamaan keksintöjä yhteistyössä yritysten kanssa.

Yksi tila, monta eri käyttötarkoitusta

Uudet tilat toimivat ajasta riippumattoman työskentelyn mahdollistajina ja tarjoavat entistä laajemman valikoiman erilaisiin tarpeisiin muuntuvia työtiloja.

Yliopiston tilat sekä tiedekirjasto ovat kulkuavaimella opiskelijoiden ja henkilökunnan käytettävissä 24/7. Yliopistolle voi siis tulla pänttäämään tulevia tenttejä varten tai tekemään töitä vaikka keskellä yötä.

Ravintolatilat muuntautuvat joustavasti myös opiskeluun ja esimerkiksi ryhmätöihin sopiviksi työpisteiksi – myös ravintoloiden aukioloaikojen ulkopuolella. Vastaavia kohtaamispaikkoja ja pit stop -työpisteitä löytyy myös pääkulkuväylien varrelta.

Tilat on varustettu tarvittavalla av-tekniikalla, ja kalustuksella tiloja saadaan muunneltua myös hiljaiseen työskentelyyn soveltuviksi.

Omavaraisuus energiantuotannossa kasvaa

Peruskorjauksen yhteydessä kiinnitettiin erityistä huomiota myös energiaratkaisuihin ja uusiutuvan energian hyödyntämiseen. Osa peruskorjatun rakennuksen lämpöenergian tarpeesta tuotetaan ilma-vesilämpöpumppujärjestelmällä.

Tämän ansiosta rakennuksen energiankulutuksen hiilidioksidipäästöt nykyisillä päästökertoimilla laskien ovat pienemmät kuin pelkällä kaukolämpöjärjestelmällä.

Peruskorjatun osan katoille ja osaan julkisivuista on asennettu aurinkopaneeleja. Aurinkovoimalan teho kiinteistön alueella on yhteensä noin 500 kW, ja tuotamme sähköntarpeestamme noin 7 prosenttia itse.