Tutkitusti maailman parhaat opiskelu- ja laboratoriotilat

Kansainvälisessä opiskelijatutkimuksessa LUT:n kampusalue, opiskelutilat, laboratoriot, digitaaliset kirjastopalvelut sekä ympäristöystävällisyys sijoittuivat parhaiksi koko maailmassa.

Tutkimuskyselyyn vastasi kaiken kaikkiaan 110 000 kansainvälistä opiskelijaa ympäri maailmaa yhteensä 120 korkeakoulusta, joista 32 oli eurooppalaisia. Suomalaisia yliopistoja oli tutkimuksessa mukana 15.

Kampuksemme sijaitsee Lappeenrannan Skinnarilan kaupunginosassa ja tunnetaan siksi myös nimellä Skinnarilan kampus. Kampus on kompakti kokonaisuus, jossa työskentelee päivittäin lähes 10 000 ihmistä: tutkijoita, professoreita, opiskelijoita ja muuta henkilökuntaa.

Uusia tiloja omatoimiselle opiskelulle ja protopaja J. Hyneman Center

Kampuksen peruskorjauksen yhteydessä ollaan juuri saatu avattua uusitut aulatilat ja osa uusista opetustiloista. Niissä on entistä enemmän tilaa ryhmäkokoontumisille ja omatoimiselle opiskelulle.

Avautuviin tiloihin lukeutuu myös virallisesti syyskuussa avautuva protopaja J. Hyneman Center, jossa opiskelijatiimit pääsevät toteuttamaan keksintöjä yhteistyössä yritysten kanssa.

Kokonaisuudessaan yliopiston viihtyisyyttä lisäävä ja oppimista palveleva peruskorjaus valmistuu keväällä 2019.

Yksi tila, monta eri käyttötarkoitusta

Uudet tilat tarjoavat entistä laajemman valikoiman erilaisiin tarpeisiin muuntuvia tiloja sekä ajasta riippumattoman työskentelyn mahdollistajina.

Yliopiston tilat sekä tiedekirjasto ovat kulkuavaimella opiskelijoiden ja henkilökunnan käytettävissä 24/7. Yliopistolle voi siis tulla pänttäämään tulevia tenttejä varten tai tekemään töitä vaikka keskellä yötä.

Ravintolatilat muuntautuvat joustavasti myös opiskeluun ja esimerkiksi ryhmätöihin sopiviksi työpisteiksi – myös ravintoloiden aukioloaikojen ulkopuolella. Vastaavia kohtaamispaikkoja ja pit stop -työpisteitä löytyy myös pääkulkuväylien varrelta.

Tilat varustetaan tarvittavalla av-tekniikalla, ja kalustuksella tiloja saadaan muunneltua myös hiljaiseen työskentelyyn soveltuviksi.

Omavaraisuus energiantuotannossa kasvaa

Peruskorjauksen yhteydessä panostamme myös tilojen energiaratkaisuihin ja uusiutuvan energian hyödyntämiseen. Osa peruskorjattavan rakennuksen lämpöenergian tarpeesta tullaan tuottamaan ilma-vesilämpöpumppujärjestelmällä.

Tämän ansiosta rakennuksen energiankulutuksen hiilidioksidipäästöt nykyisillä päästökertoimilla laskien tulevat olemaan yli 70 prosenttia pienemmät kuin pelkällä kaukolämpöjärjestelmällä.

Rakennuksen katoille ja osaan julkisivuista asennetaan aurinkopaneelit. Aurinkovoimalan teho rakennuksen alueella tulee olemaan noin 400–500 kW eli noin kaksi kertaa LUT:n nykyisen voimalan teho. Tämän jälkeen tuotamme itse 7–10 prosenttia sähköntarpeestamme.