Työskentely opintojen ohella – työpaikkana kansainvälinen muotikauppa

Ensimmäisen vuoden kauppatieteiden opiskelija Maria Ruuskanen kertoo, miten työnteon ja opiskelun yhteensovittaminen on sujunut käytännössä. Vaikka Maria opiskelee Lappeenrannassa, hänen työpaikkansa sijaitsee Helsingissä.

”Aloitin työt Helsingin Marks & Spencerillä viime vuoden syksynä, kun palasin kahden ulkomailla vietetyn välivuoden jälkeen Suomeen. Valitsin LUT:in ensimmäiseksi hakukohteekseni, vaikka koti ja työpaikka sijaitsivat Helsingissä, sillä olin kuullut valtavasti kehuja niin sen koulutusohjelmista, kampuksesta kuin ihmisistäkin.

Välivuodet ulkomailla ja Marks & Spencerillä vietetty aika sai minut kiinnostumaan jo hakuvaiheessa erityisesti kansainvälisen liiketoiminnan kokonaisuudesta ja koin myös ehdottomana etuna mahdollisuuden lukea tekniikkaa kauppatieteiden ohella. Tiesin heti, että haluan hyödyntää sen täydentämällä tutkintoani tuotantotalouden sivuaineella, sillä mielestäni kauppatieteet ja tekniikka täydentävät toisiaan mitä parhaiten.

ms1

Töiden teko opintojen ohella edellyttää ennen kaikkea hyvää ajanhallintaa. Akateeminen vapaus mahdollistaa töiden tekemisen vapaammin, kun yliopistolla ei suurimmaksi osaksi ole läsnäolopakkoa, mutta sen mukana tulee vastuu omista opinnoista ja niiden etenemisestä. Opiskelijatapahtumia on heti ensimmäisen vuoden syksyllä runsaasti, mutta suurin osa niistä on ajoitettu viikolle, joten töiden tekemiseen on mahdollisuus etenkin viikonloppuisin.

Osa fuksivuoden kursseista ei sisällä tenttiä lainkaan, vaan arvosana muodostuu erilaisista harjoitustöistä ja oppimispäiväkirjoista, joita palautetaan viikoittain. Laitoin heti ensimmäisen periodin alussa deadlinet kalenteriin ja sovimme harjoitusryhmien kanssa omia sisäisiä deadlineja, jolloin omat osuudet pitää olla tehtynä, jotta aika riittää sisällön hiomiseen sekä johdannon ja johtopäätösten tekemiseen.

Käytin jo heti ensimmäisestä periodista lähtien kahden tunnin junamatkat tehokkaasti koulutöitä tehden ja koin, että sain näin valtavasti koulutöitä tehdyksi jo etukäteen. Olin myös tehnyt siskoni avustuksella jo ennen koulun alkua suunnitelman ensimmäisen vuoden opinnoista, sillä hän opiskelee myös LUT:ssa kauppatieteitä ja osasi antaa hyviä käytännön vinkkejä kurssivalintoihin. Hän kävi myös koko ensimmäisen vuoden töissä Helsingissä, joten hän osasi auttaa myös opintojen aikatauluttamiseen liittyvissä asioissa.

marikakuva

Suomessa Marks & Spencerin myymälöistä vastaa S-ryhmä, joka on tehnyt franchising sopimuksen M&S:n kanssa. Opin jo pääsykoekeväänä paljon eri operaatiomuodoista ja esimerkiksi nyt ymmärrän paremmin, miten franchising toimii käytännössä. Olen aina ollut kiinnostunut myynnin ja markkinoinnin tehtävistä ja siksi on myös ollut mielenkiintoista seurata kansainvälisen brändin kehitystä Suomessa osana isompaa kokonaisuutta.

Työskentelen itse eniten naisten osastolla, mutta M&S:ltä löytyy Suomessa naisten vaatteiden lisäksi alusvaatteita, miesten vaatteita sekä pieni herkkuosasto. Vuorot koostuvat ajankohdasta riippuen hyvin asiakaslähtöisistä tehtävistä ja myymälän auki ollessa olenkin pääasiassa asiakkaan apuna. Lempitehtäväni on ehdottomasti asukokonaisuuksien rakentaminen, sillä koen olevani siinä hyvä ja muoti on aina ollut lähellä sydäntäni. Ahkeran kevään ja syksyn opiskelun jälkeen olen alkanut ymmärtää innovaatioiden merkitystä tuotteissa ja liiketoiminnassa laajemmin, ja siksi on mielenkiintoista seurata, miten M&S hyödyntää innovaatioita käytännössä.

Koen töiden tekemisen opintojen ohella ehdottomasti etuna, sillä se mahdollistaa koulussa opittujen asioiden siirtämisen käytäntöön. Työkokemus on aina arvokasta ja uskon, että on paljon taitoja, joita on mahdollista oppia työelämässä ihmisiltä joiden kanssa työskentelen. Asiakasrajapinta on jokaiselle yritykselle tärkeä, ja koen olevani onnekas, kun saan olla siellä läsnä osana positiivista ja tavoitteellista tiimiä.’’