Vinkit ylioppilaskirjoituksiin – löydä oma tapasi oppia

Ylioppilaskirjoitusten painoarvo korkeakoulujen opiskelijavalinnassa on kasvussa. Keräsimme sinulle faktoja ja vinkkejä, joista voisi olla hyötyä tulevissa yo-kirjoituksissa.

Vuonna 2019 LUTin tekniikan aloilla 50 prosenttia aloituspaikoista jaetaan yo-kirjoitusten perusteella. Kauppatieteiden puolella yo-todistuksen perusteella jaetaan 60 prosenttia paikoista. Nykyään ylioppilastodistuksesta on siis entistä enemmän hyötyä jatko-opintoihin hakiessa.

Ylioppilaskirjoitusten painoarvon kasvaessa lukio-opinnoista poikkeavat ja esimerkiksi vain alan kirjallisuuteen perustuvat pääsykokeet ovat jääneet jo historiaan kauppatieteissä ja tekniikassa. Pääsykokeet toki säilyvät edelleen hyvänä mahdollisuutena päästä opiskelemaan yo-kirjoitusten tuloksista huolimatta – mutta ne perustuvat lukion oppimäärään.

Yhtenä korkeakouluvalintojen uudistusten tavoitteena on päästä eroon tarpeettomista välivuosista, parantamalla mahdollisuuksia opiskelupaikan saamiseen heti lukion jälkeen. Kannattaa ehdottomasti panostaa kirjoituksiin nyt, kun vielä asiat ovat hyvässä muistissa, vaikka tarvittaessa esim. arvosanojen korottaminen on mahdollista myöhemminkin. Ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta löytyy ylioppilaskirjoituksiin liittyvät tarkemmat ohjeet.

Kannattaa ehdottomasti panostaa kirjoituksiin nyt, kun asiat ovat hyvässä muistissa.

Ylioppilaskirjoituksiin lukiessa on hyvä miettiä, mikä on oma tapasi oppia. Oletko visuaalinen oppija eli tykkäätkö käyttää värejä ja kuvioita? Opitko parhaiten kuulemalla vai lukemalla? Missä on sinun lempipaikkasi opiskella? Näitä kysymyksiä miettiessä kannattaa käydä läpi seuraavat vinkit ylioppilaskirjoituksiin lukemiseen.

Reaaliaineisiin lukeminen

• Kirjoita ylös, mitkä ovat mielestäsi tärkeimmät pointit samalla, kun luet. Aina kun eteen tulee jotain mielestäsi tärkeää, kirjaa se ylös. Luettuasi kappaleen läpi kertaa ylös kirjaamasi pointit.
  • Tee ajatuskarttoja. Lue esimerkiksi yksi kappale ja tee tämän jälkeen muistamistasi asioista ajatuskartta.  Lue sitten kappale uudestaan läpi ja täydennä ajatuskarttaa tarvittaessa.
  • Lue kaverin kanssa. Molemmat lukevat yhden kappaleen ja tämän jälkeen keskustelette sisällöstä ja mietitte, mikä oli tärkeintä. Miettikää myös, miten oppimanne liittyy edellisiin kappaleisiin.
  • Tee käsitekortteja. Kirjoita kortin toiselle puolelle käsite ja toiselle puolelle selitys tälle. Opiskelkaa käsitekortteja yhdessä kaverin kanssa.
  • Käy läpi vanhoja yo-kokeita. Minkä tyyppiset kysymykset tai aihepiirit toistuvat? Lue nämä aihealueet erityisen hyvin.
  • Käytä värejä ja kuvioita tehdessäsi muistiinpanoja!
  • Jos lukemasi kirja on oma, alleviivaa tärkeimmät lauseet.

Matemaattisiin aineisiin lukeminen

• Laske läpi vanhoja yo-kokeita. Voit ostaa/lainata vanhoja ylioppilaskokeita sisältävän kirjan tai etsiä tehtävät ja ratkaisut netistä. Minkä tyyppisiä tehtäviä on eniten?
  • Kirjoita vaihe vaiheelta, miten lasku etenee. Esimerkiksi ensimmäisenä kirjoitat alkuarvot, toisena piirrät kuvan ja kolmantena etsit tarvittavat yhtälöt.
  • Keksi omia tehtäviä aiheeseen liittyen ja ratkaise niitä yksin tai yhdessä kaverin kanssa.
  • Kirjoita tarvittavat yhtälöt ajatuskarttaan. Tee jokaiselle aihealueelle tai kurssille omat ajatuskartat.
  • Opettele käyttämään laskintasi oikein, mutta älä unohda päässälaskua.
  • Laske, laske ja laske! Oman laskurutiinin löytäminen on tärkeää.

Kielten lukeminen

• Kun katsot elokuvia tai sarjoja, laita tekstitykset opiskelemallesi kielelle.
  • Aina kun näette kaverin kanssa, älkää puhuko yhtään suomea.
  • Käy läpi vanhoja yo-kokeita ja tee niissä olevia tehtäviä.
  • Kirjoita päiväkirjaa opiskelemallasi kielellä.
  • Opettele sanastoa muistikorteilla. Kirjoita kortin toiselle puolelle sana ja toiselle puolelle se suomeksi. Kertaa näiden avulla sanastoa yksin tai kaverin kanssa.
  • Pelaa Aliasta kaverin kanssa eri kielellä.
  • Tee nettiharjoituksia (esimerkiksi YLE:n Abitreenit)
  • Keksi muistisääntöjä kieliopissa (esimerkiksi ruotsin KonSuKiePre). Voit keksiä ihan omia tai käyttää valmiita. Myös lorut ja sanaketjut helpottavat (esimerkiksi saksan aus, by, mit, nach, zeit, von, zu). Hoe niitä mielessäsi erilaisin rytmein.
  • Lue kirja eri kielellä.

Yleisiä vinkkejä

• Aikatauluta! Kirjoita jokaiselle viikolle oma opiskeluaikataulu. Aikatauluta jopa jokainen päivä erikseen. Monelta aloitat lukemaan? Koska pidät ruokatauon? Pidä kiinni aikataulustasi.
  • Etsi itsellesi sopiva paikka opiskella. Onko se kotisohvalla vai läheisessä kirjastossa?
  • Laita puhelin lentokonetilaan. Tällöin voit halutessasi kuunnella musiikkia samalla, kun opiskelet ilman, että Whatsapp-ryhmät laulavat.
  • Sovi itsesi kanssa, koska pidät tauot. Tauolla saat katsoa puhelinta ja vastailla viesteihin. Muuten keskity täysin opiskeluun.
  • Älä pakota opiskelua. Jos tulee eteen ongelma tai jokin asia ei vaan millään suju, älä jää hakkaamaan päätä seinään. Tällöin pidä tauko ja yritä hetken päästä uudestaan.
  • Jos opiskelun aloittaminen on vaikeaa tai et meinaa pysyä aikataulussa, sovi kaverin kanssa yhteinen aikataulu ja viikon päätteeksi tenttaatte toisianne.
  • Etkö jaksa istua ja lukea? Kävele kirja kädessä ja lue samalla.
  • Älä huijaa itseäsi, että opiskelet, vaikka samalla olet puhelimella ja puuhaat kaikkea muuta. Jos olet levoton, pidä useasti lyhyitä taukoja. Esimerkiksi opiskelua 30 minuuttia ja taukoa 5 minuuttia. Tutustu esim. Pomodoro-tekniikkaan.
  • Muista myös levätä ja syödä hyvin!

Älä kuitenkaan stressaa liikaa ylioppilaskirjoituksia. Hyvin ne menevät, kun vain aikataulutat, opiskelet, syöt ja nukut hyvin. Tsemppiä lukemiseen!