Yliopistosta vaihtoon – kolmen opiskelijan kokemukset vaihto-opiskelusta

Vaihto-opiskelu on monelle yksi yliopistoajan ehdottomista kohokohdista. Vaihdon aikana pääsee näkemään erilaisia kulttuureja, tutustuu valtavaan määrään uusia ihmisiä sekä oppii toimimaan uusissa tilanteissa.

Myös kielitaito kehittyy, kun kaikki arjen tilanteet täytyy hoitaa muulla kuin omalla äidinkielellä. LUTista vaihtoon lähteminen on tehty helpoksi; vaihtoyliopistoja löytyy yli 150 kappaletta 40 eri maasta, ja vaihdossa suoritettavat opinnot on helppo hyväksilukea omaan tutkintoon Suomessa. Kolme LUTin opiskelijaa kertoo vaihtokokemuksistaan eri puolilla maailmaa:

Tero, 4. vuoden kauppatieteiden opiskelija

Opiskelijaelämää aurinkoisessa Kaliforniassa

”Suoritin vaihto-opiskeluni syksyllä 2017 San Diegossa Yhdysvalloissa. Yliopistokseni valikoitui San Diego State University, joka on alueen vanhin sekä suurin yliopisto 35 000 opiskelijallaan. San Diego sijaitsee Kalifornian eteläkärjessä aivan Meksikon rajan tuntumassa. Vaihtopaikan järjestin itse, koska halusin juuri Kaliforniaan enkä tullut valituksi koulumme omiin paikkoihin. Aluksi hieman epäröin työmäärää, jonka pelkäsin liittyvän vaihtopaikan hakuun, mutta lopulta hakeminen olikin helppoa. Käytin apunani matkanjärjestäjä Kilroyta ja heidän kauttaan sain kattavat ohjeet, mitä asiakirjoja tarvitaan. Vaihtoon lähtö tapahtui elokuun puolivälissä ja koulu loppui muutama päivä ennen joulua.

Tykkäsin erittäin paljon opiskelusta Yhdysvalloissa, koska luennoilla professorit puhuivat hyvin inspiroivasti ja käyttivät paljon käytännön esimerkkejä. Suoritin vaihdossa johtamisen sekä yrittäjyyden sivuainekokonaisuuden. Neljän kurssin aikana kävi selväksi, minkä takia USA:sta tulee niin paljon menestyviä yrityksiä. Koulussa kannustetaan yrittäjyyteen sekä tehdään kaikki suunnitelmat valmiiksi yrityksen perustamiseen. Yhdeltä kurssiltani syntyi kaksi uutta yritystä, jotka lähtivät heti toimintaan ja jään mielenkiinnolla seuraamaan, kuinka yritystoiminta lähtee heillä pyörimään. Kaikki kurssini kestivät koko vaihdossaoloajan ja noudattivat samaa perusrunkoa: tuo neljän kuukauden aika oli jaettu kolmeen eri monivalintatenttiin sekä erilaisiin ryhmätöihin. Tentteihin piti lukea muutama kirja, mutta kirjat olivat mielenkiintoisia ja opin paljon uutta.

Arkielämää ja matkustelua ympäriinsä

Asuminen Yhdysvalloissa on kallista verrattuna Suomeen. Itse asuin pienessä 16 neliön yksiössä, jossa ei ollut keittiötä, vaan ainoastaan mikro sekä jääkaappi. Jenkeissä on tapana, että asunnon lisäksi vuokraan kuuluu muita palveluita, ja esimerkiksi minun asuntolassani oli ravintola, kylpyläosasto, kuntosali, elokuvateatteri sekä pesula. Vuokraan kuului viisi ruokailua viikossa ja kaikki muut palvelut olivat käytössä rajattomasti. Asuntoni sijaitsi kampusalueella, joka oli kuin pieni kaupunki pitäen sisällään esimerkiksi hypermarketin, poliisiaseman, kymmeniä ravintoloita sekä valtavan liikuntakeskuksen. Liikkuminen oli kuitenkin helppoa ja asuntolastamme sai lainaksi pyöriä, joilla pääsi nopeasti luennoille.

Yksi iso osa vaihtoani oli lukuisat matkat eripuolille Kaliforniaa. Koulultamme pääsi helposti liikkumaan San Diegon keskustaan metrolla, jonka pysäkki löytyi koulumme päärakennuksen alta. Matka taittui noin parissakymmenessä minuutissa. Muualle matkustamisessa käytimme lähinnä vuokra-autoja, joita sai erittäin halvalla. Jenkithän on suunniteltu autoja varten, joten autolla liikkuminen sujui helposti. Vaihdon aikana tuli nähtyä useampaan kertaan esimerkiksi Los Angeles, San Francisco, Las Vegas, Grand Canyon sekä Tijuana. Itse seuraan urheilua paljon ja sitä tulikin nähtyä livenä useampana iltana viikossa.

Sain vaihdosta monia uusia kavereita ympäri maailman. Esimerkiksi nyt voin matkustaa Saksaan, Ruotsiin, Sveitsiin, Ranskaan ja Hollantiin tietäen, että jokaisesta maasta löytyy hyviä kavereita. Se on mielestäni paras juttu vaihdossa. Tottakai vaihto antaa myös rohkeutta, ja oppii suhtautumaan erilaisiin tilanteisiin uudella tavalla. San Diegoa ja yliopistoa voin myös suositella paikkana. Säät ovat aivan erinomaisia ja keskilämpötila pysyi koko vaihdon ajan yli 30 asteessa. Ei tarvinnut aamulla katsoa ikkunasta ulos, että millainen sää on, vaan shortsit jalkaan ja matkaan. Sadepäiviä oli yhteensä 7 koko aikana ja silloinkaan ei satanut kuin hetken aikaa. San Diegossa on myös paljon suomalaisia ja aktiivista suomalaistoimintaa, koska Nokian entinen Pohjois-Amerikan pääkonttori on sijainnut siellä. Tutustuin myös näihin suomalaisiin ja oli jopa puhetta, että työpaikka löytyisi San Diegosta, jos joku päivä haluan palata sinne. Ja varmasti palaankin!”

Juho, 3. vuoden tuotantotalouden opiskelija

”Olin vaihdossa Belgiassa, University of Liègessä. Liège sijaitsee Belgian ranskankielisellä alueella, Valloniassa, noin 100 kilometrin päässä pääkaupungista Brysselistä. Opiskelin Belgiassa yhden paikallisen lukukauden verran, eli helmikuun alusta kesäkuun loppuun. LUTin opiskelijat lähtevät vaihtoon useimmiten kolmannen tai neljännen lukuvuoden aikana, mutta päätin itse lähteä maailmalle jo toisen lukuvuoden keväällä, sillä se sopi parhaiten yhteen omien opiskelujeni kanssa.

Asuminen tapahtui vaihdon aikana kimppakämpässä kolmen muun vaihtarin kanssa, joista kaksi oli Ranskasta ja yksi Kanadasta. Asunto sijaitsi asuinalueella nimeltä Cointe, noin 20 minuutin kävelymatkan päässä Liègen keskustasta. Tiistai-iltaisin kokoonnuttiin aina yhteisen illallispöydän ääreen ja kukin vuorollaan laittoi ruokaa oman maansa tyyliin.

Vapaa-aika kului vauhdikkaasti reissaten ympäri Keski-Eurooppaa. Kämpän sijainti olikin reissailun kannalta ihanteellinen; viiden minuutin kävelymatkan päässä oli Liège-Guilleminsin rautatieasema, josta oli suora juna- tai bussiyhteys moniin lähimaiden suurkaupunkeihin. Yhdessä muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa otimme hyvistä lokaatioista ilon irti, ja kevään aikana tulikin matkattua sekä ympäri Belgiaa että monissa lähimaissa, kuten Saksassa, Hollannissa, Luxemburgissa, Ranskassa ja Sveitsissä.

 

Opetus belgialaisessa yliopistossa oli korkeatasoista ja professorit omien alojensa huippuosaajia. Monet paikalliset opiskelukäytännöt kuitenkin tuntuivat suomipojasta hieman kummallisilta. LUTissa olin esimerkiksi tottunut siihen, että käytännössä kaikki kursseihin liittyvät tehtävät saattoi palauttaa arvosteltavaksi digitaalisessa muodossa. Belgiassa sen sijaan ryhmätöiden raportit piti tulostaa ja itse fyysisesti kiikuttaa professorin työhuoneen postilaatikkoon. Ihmettelin myös, kun paikallisiin tentteihin pukeuduttiin melkein kuin Linnan juhliin; pojilla tuli olla puku solmion kera ja tytöillä mekko.

Parasta vaihto-opiskelussa oli, kun oppi toimimaan monikansallisessa ympäristössä. Esimerkiksi eräällä strategisen johtamisen kurssilla teimme ryhmätyötä nelihenkisellä porukalla, johon kuului minä, suomalainen sekä lisäksi espanjalainen, vietnamilainen ja ruandalainen. Tehtävänantokin oli varsin jänskä; tehtävämme oli uudistaa ison ranskalaisen ilmailuyrityksen liiketoimintastrategiaa. Kun neljä lähestulkoon eri maailmoista tulevaa ihmistä kokoontui yhteisen ongelman ääreen, olivat ideatkin varsin luovia. Saimmekin työstä jälkeenpäin erinomaista palautetta etenkin oivaltavan out-of-the-box-ajattelun osalta.”

Linda, 4. vuoden kauppatieteiden opiskelija

”Vietin viisi kuukautta vaihdossa Palermossa, joka sijaitsee Italialle kuuluvalla Sisilian saarella. Palermo on Sisilian pääkaupunki, ja asukkaita siellä on noin 700 000. Vaihtoon lähteminen tuntuu olevan kauppatieteiden puolella enemmän sääntö kuin poikkeus, ja monien opiskelukavereiden tavoin vietin vaihdossa kolmannen vuoden kevätlukukauden, joka Italiassa kestää maaliskuun alusta kesäkuun alkuun saakka. Vaihto-opiskelu toimi mielestäni mukavana ”siirtymävaiheena” kandi- ja maisteriopintojen välillä. Palermon yliopisto, Università degli Studi di Palermo, on yksi LUTin vaihtokohteista, eikä vaihtoon hakeminen vaatinut paperisotaa, vaan hakemuslomakkeen täyttö ja muutaman dokumentin toimittaminen riittivät.

Asuminen Palermossa on hieman edullisempaa kuin Suomessa. Vaihtareille oli tarjolla runsaasti asuntoja, joista suurin osa sijaitsi alle kilometrin säteellä toisistaan kaupungin historiallisen keskustan alueella. Asuin vaihdon ajan isohkossa kaksiossa aivan kaupungin juna-aseman lähettyvillä, ja esimerkiksi vilkkaimmille ostoskaduille oli kotiovelta vain muutaman minuutin matka. Palermo on kaupunkina kompakti, ja kävellen etäisyydet ovat lyhyitä lähes joka paikkaan.

Italiassa otetaan asiat aika lailla rennommin kuin Suomessa, ja suomalaiseen täsmällisyyteen tottuneelle paikallinen asioiden organisointi (tai lähinnä sen puute) sekä eteläeurooppalainen aikakäsitys aiheuttivat välillä harmaita hiuksia. Itse opiskelu Palermossa oli yllättävän samanlaista kuin Suomessa; se koostui lähinnä luennoista ja harjoitustöistä, ja lukukauden päätteeksi pidettiin tenttiviikot. Tenttikäytäntö kuitenkin poikkesi paljon Suomen vastaavasta, sillä Italiassa suositaan suullisia tenttejä, jolloin mennään yksi kerrallaan luokan eteen, ja professori esittää kysymyksiä kurssin aiheeseen liittyen.

Vaikka Palermo sijaitsee saarella, on sieltä hyvät kulkuyhteydet paitsi manner-Italiaan, myös muualle Eurooppaan. Esimerkiksi Roomaan lentää Palermosta alle tunnissa, ja Sisilian sisällä pääsee kulkemaan kätevästi junalla tai bussilla. Vapaa-aika Palermossa kului pääasiassa vaihtarikavereiden kanssa Mondellon uimarannalla, kaupungin monipuoliseen ruokatarjontaan tutustuessa (ulkona syöminen on Palermossa reilusti halvempaa kuin Suomessa; esimerkiksi hyvän pastan sai useassa ravintolassa alle 5 eurolla) sekä matkustaessa. Ryanairin penkkejä tuli vaihdon aikana kulutettua melko ahkerasti, ja ehdinkin reissaamaan Sisilian lisäksi myös esimerkiksi Roomassa, Madridissa, Nizzassa, Maltalla sekä Bolognassa.

Mielestäni ehdottomasti parasta vaihdossa oli uusiin ihmisiin tutustuminen ja uusien paikkojen näkeminen. Vaihdossa pääsee myös todella haastamaan itseään, ja täysin uudessa ympäristössä ja vieraassa maassa asuminen opettaa itsenäisyyttä ihan uudella tavalla. Vaikka jouduin välillä poistumaan omalta mukavuusalueeltani, en vaihtaisi hetkeäkään vaihdossa vietetystä ajasta pois. Suosittelen lämpimästi vaihtoon lähtemistä ihan jokaiselle; se on mielettömän opettavainen kokemus, josta parhaassa tapauksessa saa kotiin viemisinä elinikäisiä ystäviä ja ainutlaatuisia kokemuksia.”

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *