Ylioppilastodistuksella suoraan yliopistoon ja 4 muuta faktaa hakemisesta

Mitä kaikkea hakijan on hyvä ottaa huomioon, kun hakee korkeakoulujen yhteishaussa suomenkielisiin koulutuksiin? Kokosimme alle viisi tärkeää faktaa yliopistoon hakemisesta kauppatieteiden ja tekniikan aloille.

LUTilla on kevään toisessa yhteishaussa mukana 8 tekniikan koulutusohjelmaa ja yksi kauppatieteiden koulutusohjelma.

Viisi faktaa yliopistoon hakemisesta:

 1. Todistusvalinta eli ylioppilastodistuksen arvosanoihin perustuva valinta on pääväylä yliopistoon tekniikan ja kauppatieteiden aloille.
 2. Yhteishaussa on varattu tietty määrä aloituspaikkoja ensikertalaisille hakijoille eli henkilöille, joilla ei ole aiempaa korkeakoulututkintoa.
 3. Voit päästä todistusvalinnalla millä tahansa sijalla olevaan tekniikan tai kauppatieteiden hakukohteeseesi.
 4. Hakutoiveiden järjestyksellä on aina merkitystä. Eli sillä, minkä yliopiston hakukohteen laitat ensimmäiseksi, on väliä.
 5. Lukion pitkän matematiikan kirjoittaminen on viisas valinta, jos aiot hakea tekniikan tai kauppatieteiden alalle.

 

Pureudutaan näihin faktoihin hieman tarkemmin, tekniikka ja kauppatieteet eriteltynä:

1. Valtaosa hakijoista valitaan yliopistoon tekniikan ja kauppatieteiden aloille todistusvalinnalla.

Todistusvalinnoille on jokaisessa yliopistossa varattu tietty määrä aloituspaikkoja. Meille voit tulla valituksi, kun tietyt tekniikan tai kauppatieteellisen alan kynnysehdot täyttyvät.

Tekniikka: LUTissa todistusvalinnan kiintiö on kaikissa tekniikan alan koulutusohjelmissa 80 prosenttia aloituspaikoista. Loput aloituspaikat eli 20 prosenttia paikoista jaetaan valintakoepisteiden perusteella.

Kauppatieteet: LUTin kauppatieteellisen alan aloituspaikoista 60 prosenttia on varattu todistusvalinnoille. 40 prosenttia paikoista täytetään valintakoepisteiden perusteella.

Sinun ei tarvitse itse ilmoittaa kummankaan alan yhteisvalinnassa, haetko todistusvalinnassa vai koepistevalinnassa. Sinut otetaan aina automaattisesti huomioon molemmissa tai jommassakummassa valintaryhmässä koulutustaustasi ja valintamenestyksesi perusteella.

2. Yhteishaussa on varattu tietty määrä aloituspaikkoja ensikertalaisille.

Tämä tarkoittaa sitä, että henkilö, jolla ei ole aiempaa yliopisto- tai ammattikorkeakoulututkintoa eikä ole aiemmin (syksyllä 2014 tai sen jälkeen) ottanut opiskelupaikkaa korkeakoulussa vastaan, on etusijalla yhteishaussa.

Tekniikka: LUTissa ensikertalaiskiintiö on tekniikan koulutusohjelmissa 70 prosenttia. Voit olla yhtä aikaa ensikertalainen ja tulla valituksi todistusvalinnassa, mutta ensikertalaisuus ei ole edellytys todistusvalinnalle.

Kauppatieteet: Ensikertalaiskiintiö kauppatieteiden alalla on LUTissa 70 prosenttia aloituspaikoista. Voidaksesi tulla valituksi todistusvalinnassa, sinun tulee olla myös ensikertalainen hakija.

Pelkkä hakeminen ei poista ensikertalaisuutta eli hakea kannattaa aina. Ensikertalaisuuden menettää vasta, kun ottaa opiskelupaikan korkeakoulussa vastaan.

3. Voit tulla valituksi todistusvalinnalla millä tahansa sijalla olevaan tekniikan tai kauppatieteiden hakukohteeseesi.

Tekniikka: Voit päästä todistusvalinnalla sisään millä tahansa sijalla DIA-yhteisvalinnassa olevaan DI-hakukohteeseesi.

Kauppatieteet: Voit tulla valituksi todistusvalinnalla millä tahansa sijalla olevaan kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan hakukohteeseen, mutta sinun tulee olla ensikertalainen hakija.

4. Harkitse tarkkaan, mihin järjestykseen hakutoiveesi laitat, sillä järjestyksellä on merkitystä.

Tekniikka ja kauppatieteet: Opintopolussa asettamallasi hakukohteiden järjestyksellä teet jo osan tulevaan opiskelupaikkaasi liittyvästä päätöksestä. Yhteishaun päätyttyä, asettamasi järjestys on lopullinen, ja mikäli voisit tulla valituksi useampaan hakukohteeseen, sinulle tarjotaan näistä vain sitä, minkä olet asettanut Opintopolussa korkeimmalle sijalle. Opintopolkuun merkittyä järjestystä voi muuttaa hakuaikana, mutta ei siis enää haun päätyttyä. Huomaathan, että keväisin järjestetään kaksi erillistä yhteishakua. Ensimmäisessä yhteishaussa haetaan englanninkielisiin koulutuksiin, toisessa yhteishaussa suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin. Et voi muokata ensimmäisen yhteishaun hakutoiveita toisessa yhteishaussa.

5. Lukion pitkän matematiikan kirjoittaminen on viisas valinta, jos aiot hakea tekniikan tai kauppatieteiden alalle.

Tekniikka: DI-valintakokeen matematiikan osion kysymykset on laadittu lukion pitkän matematiikan oppimäärän mukaisesti. Pitkä oppimäärä on 10 kurssia. Vaikka olisit kirjoittanut lyhyen matematiikan, tulee sinun hallita pitkän oppimäärän tiedot, jotta voit menestyä valintakokeessa. Pitkä matematiikka on myös edellytys tullaksesi valituksi todistusvalinnassa. Todistusvalinnassa pisteitä voi saada kolmesta ylioppilastodistuksen arvosanasta: äidinkieli, pitkä matematiikka sekä hakijalle paremmat pisteet tuottava aine: fysiikka tai kemia.

Kauppatieteet: Kauppatieteellisen alan valintakoe perustuu lukion opetussuunnitelman mukaisiin oppimääriin sekä kokeessa mahdollisesti jaettavaan aineistoon.

Valintakokeen perusteena olevat lukion kurssit ovat:

 • Taloustieto (yhteiskuntaoppi)
 • Ihminen ympäristön ja yhteiskunnan muutoksessa (historian kurssi)
 • Tilastot ja todennäköisyys (matematiikan kurssi)

Pitkä matematiikka antaa sinulle paremmat lähtöpisteet valinnassa ja näin myös paremmat edellytykset tulla valituksi todistusvalinnassa. Pitkä matematiikka ei kuitenkaan ole ehdoton pääsyvaatimus kauppatieteelliselle alalle.

Itse hakeminen korkeakoulujen kevään 2022 toisessa yhteishaussa tapahtuu 16.–30.3.2022 klo 15.00 mennessä osoitteessa opintopolku.fi. Kevään ensimmäisessä yhteishaussa voi hakea LUTin englanninkielisiin tekniikan kandidaattiohjelmiin. Seuraava hakuaika on tammikuussa 2023.

5 Comments

 1. Voinko hakea suoritetun maisterin tutkinnon perusteella? Olen päässyt Helsingin yliopiston teologiseen tiedekuntaan ns. maisterivalinan avulla ilman pääsykoetta, mutta haluaisin opiskella asuinpaikkakunnalla eli Lahdessa. Olen lukenut lehdistä, että LUT – yliopisto lisää koulutustarjontaa Lahdessa.

  • Hei Teuvo! Alemman tai ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneet voivat myös hakea LUT:hen maisteriohjelmien haussa, joka päättyy tänä vuonna 25.1.2017 klo 15.00. Lisätiedot löytyvät: http://www.lut.fi/opiskelu/maisteriohjelmat.

   Koska valintaperusteet ja vaatimukset vaihtelevat ohjelmittain, ei kysymyksestäsi käy ilmi mistä ohjelmasta olet kiinnostunut, sinun kannattaa tutustua maisterivaiheen tarjontaamme ja ohjelmiin hakemiseen www-sivuillamme. Voit myös olla yhteyksissä LUT:n hakijapalveluihin (hakijapalvelut@lut.fi, 0400 295 150).

 2. Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa olen jo suorittanut 132 opintopistettä. Syyskaudella 2016 läpäisin hyväksyttävästi Islamic Jurisprudence -kurssin oikeushistorian alalta.

 3. Hei,

  Voinko hakea ja päästä LUTiin vaikka minulla ei olisi ylioppilas tutkintoa tai mitään muutakaan toisen asteen koulutusta?

  • Hei Marco!

   Kiitos viestistäsi. LUTissa on tarjolla vuoden mittainen Kandidaatti Highway –ohjelma, jonka suorittaneet voivat hakea LUTin tutkinto-opiskelijaksi avoimen yliopiston tekniikan tai kauppatieteiden väylien valintaperusteiden mukaisesti. Highway-paikat jaetaan arpomalla ilmoittautumisaikana ilmoittautuneiden kesken.

   Opinnot ovat maksullisia ja ne suoritetaan täysipäiväisesti opiskellen Lappeenrannassa.

   Ilmoittautuminen Highway-ohjelmaan aukeaa kesällä, päivämäärät tarkentuvat nyt kevään aikana. Löydät lisätietoja nettisivuiltamme: https://www.lut.fi/opiskelu/avoin-yliopisto/highway/kandidaatti-highway (päivämäärät vielä viime vuodelta).

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *