Ylioppilastodistuksella suoraan yliopistoon ja 4 muuta faktaa hakemisesta

Yhteishaku, yhteisvalinta, todistusvalinta, valintakoe, kiintiö….oletko sinäkin jo tarponut tässä termien suossa?

Ei hätää. Auttaaksemme sinua kokosimme alla olevaan listaan viisi tärkeää faktaa yliopistoon hakemisesta kauppatieteiden ja tekniikan aloille. LUTissa valittavanasi on 8 tekniikan koulutusohjelmaa ja yksi kauppatieteiden koulutusohjelma.

Viisi faktaa yliopistoon hakemisesta:

 1. Yliopistoon tekniikan ja kauppatieteiden aloille voi päästä suoraan ylioppilastodistuksen arvosanojen perusteella (eli ilman valintakokeita).
 2. Yhteishaussa on varattu tietty määrä aloituspaikkoja ensikertalaisille hakijoille eli henkilöille, joilla ei ole aiempaa korkeakoulututkintoa.
 3. Voit päästä suoraan todistuksella ainoastaan ensimmäiseksi merkitsemääsi tekniikan hakukohteeseen.
 4. Hakutoiveiden järjestyksellä on aina merkitystä. Eli sillä, minkä yliopiston laitat hakutoiveissasi ensimmäiseksi, on väliä.
 5. Lukion pitkän matematiikan suorittaminen on viisas valinta, jos aiot hakea tekniikan tai kauppatieteiden alalle.

Pureudutaan näihin faktoihin hieman tarkemmin, tekniikka ja kauppatieteet eriteltynä:

1. Suomessa on mahdollista hakea yliopistoon suoraan ylioppilastodistuksen arvosanojen perusteella.

Tämä alkupiste- eli todistusvalinta on ollut käytössä tekniikan aloilla jo pitkään ja nyt myös vakiintumassa kauppatieteiden alalle.

Todistusvalinnoille on jokaisessa yliopistossa varattu tietty määrä aloituspaikkoja. Meille voit tulla valituksi, kun tietyt tekniikan tai kauppatieteellisen alan kynnysehdot täyttyvät.

Tekniikka: LUT:ssä todistusvalinnan kiintiö on kaikissa tekniikan alan koulutusohjelmissa puolet eli 50 prosenttia aloituspaikoista. Loput aloituspaikat jaetaan tekniikan alan yhteisvalinnassa kahdessa eri valintaryhmässä:

 • yhteispistein eli valinnassa huomioidaan ylioppilastodistuksen ja pääsykokeen yhteenlasketut pisteet (käytössä viimeisen kerran keväällä 2019)
 • valintakoepistein eli valinnassa huomioidaan ainoastaan pääsykokeista saadut pisteet.

Kauppatieteet: LUT:n kauppatieteellisen alan aloituspaikoista 60 prosenttia on varattu todistusvalinnoille. Todistusvalinnan jälkeiset aloituspaikat täytetään valintakoepisteiden perusteella. Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa ei ole käytössä yhteispistevalintaa.

Sinun ei tarvitse itse ilmoittaa kummankaan alan yhteisvalinnassa, haetko todistusvalinnassa, yhteispistevalinnassa vai koepistevalinnassa. Sinut otetaan aina automaattisesti valintaryhmään koulutustaustasi ja valintamenestyksesi perusteella.

Ylioppilastodistuksen arvosanoilla on siis painoarvoa.

2. Todistusvalinnan lisäksi yhteishaussa on omat kiintiönsä ensikertalaisille.

Tämä tarkoittaa, että henkilö, jolla ei ole aiempaa yliopisto- tai ammattikorkeakoulututkintoa eikä ole aiemmin syksyllä 2014 tai sen jälkeen ottanut opiskelupaikkaa korkeakoulussa vastaan, on etusijalla yhteishaussa.

Tekniikka: LUTissa ensikertalaiskiintiö on tekniikan koulutusohjelmissa 60 prosenttia. Voit olla yhtä aikaa ensikertalainen ja tulla valituksi todistusvalinnassa, mutta ensikertalaisuus ei ole edellytys todistusvalinnalle.

Kauppatieteet: Ensikertalaiskiintiö kauppatieteiden alalla on LUTissa 70 prosenttia aloituspaikoista. Voidaksesi tulla valituksi todistusvalinnassa, sinun tulee olla ensikertalainen hakija.

Pelkkä hakeminen ei poista ensikertalaisuutta eli hakea kannattaa aina. Ensikertalaisuuden menettää vasta, kun ottaa opiskelupaikan korkeakoulussa vastaan.

3. Voit tulla valituksi pelkän ylioppilastodistuksen perusteella ainoastaan siihen yliopistoon, jonka olet merkinnyt tekniikan alan ensimmäiseksi hakutoiveeksi.

Tekniikka: Jos esimerkiksi LUT:n energiatekniikka on ensimmäinen hakutoiveesi ja toisena hakutoiveenasi on vaikka Oulun yliopiston sähkötekniikka, et voi päästä Oulun sähkötekniikan koulutusohjelmaan suoraan todistuksella.

Kauppatieteet: Voit tulla valituksi todistusvalinnalla myös muihin kuin ensimmäiseen hakutoiveeseesi.

4. Harkitse tarkkaan, mihin järjestykseen hakutoiveesi laitat, sillä järjestyksellä on merkitystä. Erityisesti kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa, mutta myös tekniikassa.

Opintopolussa asettamallasi hakukohteiden järjestyksellä teet jo osan tulevaan opiskelupaikkaasi liittyvästä päätöksestä. Yhteishaun päätyttyä, asettamasi järjestys on lopullinen ja mikäli voisit tulla valituksi useampaan hakukohteeseen, sinulle tarjotaan näistä vain sitä, minkä olet asettanut opintopolussa korkeimmalle sijalle.

Tekniikan hakukohteiden järjestyksellä on merkitystä etenkin todistusvalinnan kannalta: voit päästä todistuksella vain ensimmäiseen tekniikan alan hakukohteeseen.

5. Lukion pitkän matematiikan suorittaminen on viisas valinta, jos aiot hakea tekniikan tai kauppatieteiden alalle.

Tekniikka: Tekniikan alan valintakokeet on laadittu lukion pitkän matematiikan oppimäärän mukaisesti. Pitkä oppimäärä on 10 kurssia. Vaikka olisit kirjoittanut lyhyen matematiikan, tulisi sinun hallita pitkän oppimäärän tiedot, jotta voit menestyä valintakokeessa. Pitkästä matematiikasta saat myös huomattavasti paremmat lähtöpisteet valintaa varten.

Kauppatieteet: Kauppatieteellisen alan valintakoe perustuu lukion opetussuunnitelman mukaisiin oppimääriin sekä kokeessa mahdollisesti jaettavaan aineistoon.

Valintakokeen perusteena olevat lukion kurssit ovat:

 • Taloustieto (yhteiskuntaoppi)
 • Ihminen ympäristön ja yhteiskunnan muutoksessa (historian kurssi)
 • Tilastot ja todennäköisyys (matematiikan kurssi)

Pitkä matematiikka antaa sinulle paremmat lähtöpisteet valinnassa ja näin myös paremmat edellytykset tulla valituksi todistusvalinnassa, joskaan pitkä matematiikka ei ole ehdoton pääsyvaatimus kauppatieteelliselle alalle. Itse hakeminen korkeakoulujen kevään 2019 yhteishaussa tapahtuu 20.3.–3.4.2019 klo 15 mennessä osoitteessa opintopolku.fi.

*****

Termejä:

Yhteishaku = Hakujärjestelmä, jossa voit hakea koulutuksiin yhdellä hakulomakkeella. Eli esimerkiksi korkeakoulujen yhteishaussa voit hakea samalla lomakkeella yliopistoon tai ammattikorkeakouluun.

Yhteisvalinta = Yliopistojen välinen, tietyn alan valintamenettely. Yhteisvalinta on osa yhteishakua. Yhteisvalinta tarkoittaa, että useampi yliopisto on yhdessä sopinut tietyistä hakemiseen liittyvistä säännöistä, kuten valintaperusteista, alan yhteisestä pääsykokeesta, millä paikkakunnilla valintakokeen voi suorittaa jne.

Yhden korkeakoulupaikan sääntö = Voit ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan.

4 Comments

 1. Voinko hakea suoritetun maisterin tutkinnon perusteella? Olen päässyt Helsingin yliopiston teologiseen tiedekuntaan ns. maisterivalinan avulla ilman pääsykoetta, mutta haluaisin opiskella asuinpaikkakunnalla eli Lahdessa. Olen lukenut lehdistä, että LUT – yliopisto lisää koulutustarjontaa Lahdessa.

  • Hei Teuvo! Alemman tai ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneet voivat myös hakea LUT:hen maisteriohjelmien haussa, joka päättyy tänä vuonna 25.1.2017 klo 15.00. Lisätiedot löytyvät: http://www.lut.fi/opiskelu/maisteriohjelmat.

   Koska valintaperusteet ja vaatimukset vaihtelevat ohjelmittain, ei kysymyksestäsi käy ilmi mistä ohjelmasta olet kiinnostunut, sinun kannattaa tutustua maisterivaiheen tarjontaamme ja ohjelmiin hakemiseen www-sivuillamme. Voit myös olla yhteyksissä LUT:n hakijapalveluihin (hakijapalvelut@lut.fi, 0400 295 150).

 2. Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa olen jo suorittanut 132 opintopistettä. Syyskaudella 2016 läpäisin hyväksyttävästi Islamic Jurisprudence -kurssin oikeushistorian alalta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *