Ympäristötekniikan opiskelu käytännössä: Uusiutuva energia

Ympäristötekniikan opiskelussa ensimmäisenä vuonna opinnot ovat laajalti yleisopintoja. Opintojen alussa moni kurssi käydään yhdessä kone-, sähkö- ja energiatekniikan opiskelijoiden kanssa. Uusiutuva energia liittyy kaikkiin aloihin, joten siihen liittyvä kurssi on kaikille pakollinen.

Kurssilla käydään läpi erilaisia uusiutuvan energian tuotantotapoja, ja opetellaan laskemaan tarvittavia tietoja esim. tuulivoimalasta tai aaltovoimalasta. Kurssilla fysiikan laskut ovat hyvin konkreettisia eli ei lasketa vain laskemisen ilosta, vaan pyritään saamaan hyödyllistä tietoa selville.

Ympäristötekniikan toisen vuoden opiskelija Enni kertoo kurssista: ”Laskemista ei kurssilla tarvitse stressata, sillä materiaaleista oli paljon apua sekä harjoituksissa neuvottiin, jos asiaa ei osannut. Harjoituksia oli monta kertaa viikossa ja jokaisessa harjoituksessa oli kaksi harjoituksen vetäjää, jotka auttavat alussa kaikkia yhteisesti. Tämän jälkeen aloitetaan laskeminen ja apua sai tarvittaessa. Valmista vastausta harjoituksissa ei kuitenkaan kerrota. Tehtäviin on aina hyvä valmistautua ennen harjoitukseen menoa.

Kurssin läpipääsy ja arvosana riippui kurssin aikana tehtyjen oikein saatujen tehtävien määrästä. Kurssilla ei siis ollut tenttiä, mutta joka viikko kurssin Moodle-sivulle (sähköinen oppimisympäristö) tuli palauttaa viikon tehtävät. Moodlessa oli myös joka viikko luentoon liittyvä quiz, jossa on monivalintakysymyksiä kyseisen viikon luentoon liittyen. Myös quizeista saatavat pisteet vaikuttivat kurssiarvosanaan.

Kurssilla oli mielenkiintoista oppia uusia puhtaampia tapoja tuottaa energiaa. Itse en ainakaan tiennyt esimerkiksi vuoroveden avulla tuotettavasta energiasta ennen kurssia. Luentojen pitäjä kertoi asioista hyvin ja monipuolisesti. Luennoitsija kertoi myös omista näkemyksistään liittyen eri tuotantotapoihin, mikä helpotti hahmottamista.”