Yrittäjyysyhteisö Lutes edistää yrittäjyyttä kampuksella

LUT Entrepreneurship Society eli Lutes on LUT-yliopiston ja Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijoiden hallinnoima yrittäjyysyhteisö, joka lisää tietoisuutta yrittäjyydestä, kokoaa yrittäjyydestä kiinnostuneet ihmiset yhteen ja auttaa yrittäjäksi ryhtymisessä. Tavoitteena on saada syntymään uusia menestyviä kasvuyrityksiä.

Toiminnan tärkein kohderyhmä ovat opiskelijat Lappeenrannan kampuksella. Lutes ei kuitenkaan ole olemassa pelkästään tuleville yrittäjille, vaan se on kelle tahansa opiskelijalle mainio paikka verkostoitua ja rakentaa kontakteja tulevaisuuden työelämää varten.

”Kun tulee mukaan toimintaan, näkee vaihtoehtoja ja oppii ajattelemaan boksin ulkopuolelta. Aina kannattaa ottaa selvää maailmasta ja kuunnella muiden tarinoita. Lisäksi täältä löytää hemmetin hyviä ihmisiä”, sanoo Lutesin puheenjohtaja Markus Raito.

Tapahtumia, mentorointia ja liikeideoiden kehitystä

Yhdistyksen toiminnan kulmakiviä ovat erilaiset tapahtumat. Vuoden mittaan yhdistys järjestää puhujatapahtumia, workshoppeja sekä yritysvierailuja start up -yrityksiin.

Tapahtumien lisäksi Lutesin kautta saa myös konkreettista kiihdytysapua omalle bisnesidealle. Yhdistys on hiljattain lanseerannut One Day -mentorointiohjelman sekä ideoiden työstämiseen tarkoitetun Forward-ohjelman.

”Mentorointiohjelmaan pääsee mukaan jo olemassa olevan yritysidean kanssa. Ohjelman kautta itselleen saa nimikkomentorin yrityselämästä, ja tämä niin sanottu yrityskummi toimii idean sparraajana. Tarkoituksena on saada sijoitettavissa oleva idea kiinnostamaan sijoittajia”, kertoo Lutesin varapuheenjohtaja Maija Luukka.

Forward puolestaan on yhteensä seitsemän viikkoa kestävä ohjelma, joka antaa edellytykset kehittää omaa liikeideaa ja rakentaa elinkelpoinen yritys. Forward-ohjelma on jatkoa Lutesin aiemmin kesäisin järjestetylle Summer Launchpad -ohjelmalle.

Ohjelmaan voi hakea mukaan, vaikka ei vielä varsinaista ideaa olisikaan – Forwardin tarkoituksena on yhdistää ideat ja oikeat ihmiset, ja kehittää ideoista sijoituskelpoisia. Ohjelmassa yhdistyvät hauskanpito, työnteko ja itsensä toteuttaminen. Ohjelman päätteeksi tiimit esittelevät tuloksiaan rahoittajille ja yleisölle Demo Dayssa.

”Olemme ikään kuin startuppien Tinder”, Raito muotoilee.

Suomi ja maailma haltuun verkostojen kautta

Lutes tekee tiivistä yhteistyötä eri yrittäjyysyhteisöjen kanssa ympäri Suomen ja myös kansainvälisesti. Jokainen Suomen yrittäjyysyhteisöistä järjestää vuorollaan valtakunnallisia tapahtumia, joissa jaetaan kokemuksia ja kehitetään toimintaa yhdessä. Kansainvälistä yhteistyötä yrittäjyysyhteisöt tekevät muun muassa Startuplifers-harjoitteluohjelman kautta.

”Kannustamme opiskelijoita esimerkiksi erilaiseen vaihtovuoteen mahdollistamalla työharjoittelun maailman parhaissa startup-yrityksissä Singaporessa ja San Franciscossa. Kukapa ei haluaisi tällaista mahdollisuutta?”, kysyy Luukka.

Kuin yksi suuri perhe

Lutesin toimintaa pyörittää hallitus, johon kuuluu kahdeksan opiskelijajäsentä. Jokaisella jäsenellä on oma vastuualueensa, mutta kaveria jelpataan tehtävässä kuin tehtävässä.

Lutes on aidosti kansainvälinen yhteisö ja sen yleiskieli on englanti. Noin puolet yhteisön jäsenistä on suomalaisia ja puolet edustaa laajaa kirjoa muita kansallisuuksia. Kaikkiaan Lutes-yhteisöön kuuluu liki satakunta yrittäjyydestä kiinnostunutta, lisäksi tapahtumissa piipahtaa satunnaiskävijöitä muutamista henkilöistä useisiin kymmeniin. Sidosryhmäyhteistyön kautta toimintaan osallistuu myös tutkijoita, alumneja sekä työelämän edustajia.

”Meille omaleimaista on tietynlainen maallisuus ja lähestyttävä meininki. Tänne ei tarvitse tulla käyntikortin kanssa. Olemme uteliaiden yliopisto – tätä henkeä haluamme omalta osaltamme tuoda entistä paremmin esiin”, toteavat puheenjohtajat.