Digitaliset alustat tekevät myös tietotyön markkinoista globaalit. Digitaalisen työn markkinapaikat kuten upWork ja Guru kytkevät asiakkaisiin parhaat asiantuntijat, asuivat nämä sitten Aasiassa, Yhdysvalloissa tai Suomessa. Suomalaiset yritykset voivat ostaa ulkomaisten asiantuntijoiden työtä digitaalisista markkinapaikoista ja asiantuntijat voivat tarjota osaamistaan ulkomaisille asiakkaille.
Autonomisissa asiantuntijatehtävissä kilpailu on kovaa ja menetämme väistämättä myös korkean jalostusasteen työtehtäviä ulkomaille. Suomalaisten suhteellinen etu on kompleksisissa, monen eri alan asiantuntijan osaamista ja yhteistyötä vaativissa haastavissa projekteissa.
Suomalainen Solved (www.solved.fi) on kiinnostava esimerkki digitaalista alustaa hyödyntävästä cleantech-alan asiantuntijaverkostosta, mikä tarjoaa asiakkaan ongelmaan parhaiten soveltuvan tiimin yli 1000 asiantuntijan verkostosta. Suomella on paljon annettavaa syvää ja laaja-alaista asiantuntemusta vaativassa asiantuntijatyössä esimerkiksi terveydenhuoltoon, energiaan ja tietojärjestelmiin liittyen.
Digitalisaation myötä suomalaiselle IT-osaamiselle on kysyntää, kuten Viron ja Ruotsin rekrytointitapahtumat osoittavat. Digitaalisia alustoja hyödyntämällä moni suomalainen IT-osaaja pystyisi työskentelemään kotipaikkakunnalla ja voisi tarjota osaamistaan kansainvälisille markkinoille.
Kuka perustaa asiakaslähtöisiä tietojärjestelmäprojekteja tarjoavan digitaalisen alustan ja yhteisön?
Kirsimarja Blomqvist
Comments are closed.